km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
Közgyűlési értékelő - így látták a testületi ülést a képviselők

Közgyűlési értékelő - így látták a testületi ülést a képviselők

A hulladékgazdálkodás változásai, a védőnői szolgálat állami kézbe kerülése, a szombathelyi labdarúgás helyzete és a közösségi közlekedés további fejlesztése volt a legnépszerűbb téma a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. A városvezetés tagjai, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, és a Pro Savaria képviselője értékelte a tegnapi ülésen született döntéseket.

Ma van Nagy Imre és mártírtársai halálának 65. évfordulója, emlékeztetett Koczka Tibor, hozzátéve, hogy Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában nem beszélt a gyásznapról. Koczka szerint ez valószínűleg nem véletlen, hiszen akkor sokaknak eszébe jutott volna a miniszterelnök 1989-ben mondott beszéde, melyben távozásra szólította fel az orosz katonákat, és elítélte a diktatórikus rezsimeket. Gyásznap volt a tegnapi közgyűlés az önkormányzatiság szempontjából, mondta a Pro Savaria képviselője, hiszen a kormány tovább csorbítja a helyhatóságok feladatkörét és jogait. Állami kézbe kerül a védőnői szolgálat, félő, hogy a védőnők plusz feladatokat kapnak, hiszen kevés az egészségügyi dolgozó. Az iskolavédőnők egyelőre nem kerültek át az államhoz. Tíz ingatlant kell ingyenesen átadnia az önkormányzatnak, amelyek rezsiköltség szempontjából nem leválaszthatók, ez ügyben a polgármesternek még tárgyalnia kell a kórház főigazgatójával. Nem volt mit tenni, a közgyűlés elfogadta az előterjesztést, ő maga viszont nemmel szavazott. A közgyűlés arról döntött, hogy összevonja a SZOVA-t és a SZOMHULL-t, a cég a MOHUL alvállalkozójaként látja el a hulladékgazdálkodási feladatokat július elsejétől. Koczka Tibor szerint az átalakítás sok gondot okoz majd a városnak, a hulladéklerakóban például már nem csak szombathelyiek helyezhetnek el szemetet, hanem bárki, aki magyarországi lakcímmel rendelkezik. Korlátozzák a lerakható mennyiséget, az építési törmeléket csak zsákokban lehet elhelyezni. Ha megtelik a lerakó, az önkormányzatnak saját költségén kell újat létrehoznia, és minden lerakott tonna után 6000 forint környezetvédelmi hozzájárulást kell fizetnie. A képviselő sajnálja, hogy a Gothard-kastély felújítása nem valósul meg. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Szombathely teljesített legrosszabbul a Modern Városok Programban, az előirányzott összegnek csupán 40 százalékát sikerült lehívni. Javasolja egy városi labdarúgó kerekasztal létrehozását. Április 11. óta nincs biztosításuk a tűzoltóknak - amivel a Belügyminisztérium törvényt sért -, kérte, hogy az önkormányzat segítsen, amiben csak tud.

Javasolják a Haladásnak és a Haladás VSE-nek, hogy növeljék a vasi kötődésű játékosok arányát 40, illetve 70 százalékra - kezdte mondandóját dr. László Győző. Tisztázták a kórházzal szembeni új parkolók üzemeltetésének körülményeit, az intézmény dolgozói használhatják a sorompóval lezárt helyeket. Az alpolgármester aggódik a védőnői ellátás állami kézbe kerülése miatt, átgondolatlannak tartja a döntést, és sajnálja, hogy egy jól működő rendszert megváltoztatnak. Egyúttal megköszönte a védőnők odaadó munkáját. Újra bevezetik a piaci vásárlási utalványt, családonként 30 ezer forint igényelhető, erre 36 milliót költ a város. Zárt ülésen arról döntöttek, hogy Gráczer György újabb egy évig vezeti a Falco KC-t.

Putz Attila sikertörténetnek nevezte a szolgáltatóváltást a közösségi közlekedésben: fiatal a buszállomány, új járművek is jönnek, és átépítik az Éhen Gyula téri pavilont, ami városképi szempontból fontos lépés, ráadásul térítésmentesen az önkormányzaté lesz majd. Nem drágulnak a jegyek, bérletek, és járatcsökkentés sem történik. Az Éljen Szombathely! képviselője arra számít, hogy az új hulladékgazdálkodási törvény sok problémát okoz majd a városnak. Örömteli, hogy a Kiskar utcában és a Sugár úti körforgalom mellett is magánberuházásban épülnek közforgalmú parkolók. A zanati utcák kapcsán ismét elmondta, hogy Hende Csaba nem tartotta be az ígéretét, és hazugsággal megtévesztette a zanatiakat.

Kampányhangulat uralkodott a közgyűlésen, a személyeskedések, és a hangnem, amit a városvezetés - például Horváth Gáborral szemben - megenged magának, elfogadhatatlan, fogalmazott Illés Károly. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője a vaddisznóveszélyről azt mondta, az önkormányzat folyamatosan biztosít forrást a kilövéshez. Támogatták az Éhen Gyula téri pavilon felújítását, a többi tekintetben azonban nem értenek egyet a többletforrás biztosításával. Szerették volna elérni, hogy a szombathelyi lakosok a vármegyebérletet is használhassák a helyi járatos buszokon, de végül nem szavaztak róla. Konszezusos döntés született a kórházzal szembeni parkolók működtetéséről, de a Fidesz továbbra is kitart amellett, hogy a valahai strandfürdő területének eladása nem volt indokolt. Mégsem eladó a Bejczy utcai kormányablak épülete, örülnek, hogy a városé marad az ingatlan.

(Fotó: Nagy Jácint)

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.