km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Júniusi közgyűlés: víztorony üzemeltetése, parkolási díjak, üzleti tervek, pályázatok (frissítve)

Júniusi közgyűlés: víztorony üzemeltetése, parkolási díjak, üzleti tervek, pályázatok (frissítve)

Februárban ülésezett utoljára a szombathelyi közgyűlés, a soron következő három alkalom a veszélyhelyzet miatt elmaradt. Ma 9 órától ismét összeült a képviselő-testület, 24 napirendet nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyalnak.

 

A közgyűlés egyperces néma főhajtással emlékezett meg az elmúlt hónapokban elhunyt olimpikonokról, valamint a járványban életüket vesztett honfitársainkról. Dr. Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a közgyűlés elején rövid összegzést vont az elmúlt hónapok eseményeiről. 117 nap telt el az előző közgyűlés óta, 91 határozatot, 14 rendelet fogadott el közgyűlési hatáskörben, 3 igazolt szombathelyi fertőzöttről tudunk, és senki nem hunyt el a vírusban. Hogy miért alakult így a helyzet, az a szombathelyieken múlt, akik jogkövetően viselkedtek, fegyelmezettek voltak. Emellett kiemelte dr. Károlyi Ákos jegyző munkáját, aki remekül látta el feladatát. 


A polgármester szerint a gazdasági és a szociális válság azonban még javában tart, a helyzet javításáért az önkormányzat mindent megtesz. Szombathely, mint a Segítés városa, bizonyított, hiszen figyelt a krízis alatt a városlakókra. A város gazdasági helyzetét újra kell tervezni, a kieső többmilliárdos tétellel kapcsolatban még sok a bizonytalanság. A zajló felújításokat folytatják, de őszig újakba nem kezdenek bele, mondta a polgármester. 

 

Közbiztonság, közrend


Az első napirendi pont a rendőrségi beszámoló volt. Dr. Gulyás Ferenc rendőrkapitány kiemelte: Szombathely rendpárti, a képviselőkkel napi kapcsolatban állnak, így harmonikus a munka. Kikérik a városatyák a véleményüket, konstruktív az együttműködés. Aláhúzta a kapitány kollégái áldozatos munkáját. Problémát jelent viszont a szemetelés, a parkerdőben kialakult állapotok miatt többször egyeztetettek már az illetékesekkel, megfelelő jogi és technikai hátteret garantálva a szankcionálásra. A Fő téren problémát jelent, hogy többen zavarják az itt sétálókat, dolgozókat, noha ezt a területet ellenőrzi leggyakrabban a rendőrség. A normákat nem tartják be ezek az emberek, 156 alkalommal kezdeményezetek eljárást csak a Fő téren. Saját észlelésre intézkedtek a rendőrök az esetek döntő többségében. A probléma megoldása sokkal komplexebb, ennek csak egy szegmense a rendészeti rész. Dr. Gulyás Ferenc végül arra kérte a képviselőket, hogy maradjon meg a jelenlegi remek együttműködés, ezáltal még élhetőbb és biztonságosabb lesz Szombathely. Dr. Nemény András megerősítette, hogy valóban jó a kapcsolat a város és a rendőrség között, hozzátette, hogy a Fő téren kialakult helyzetet kezelniük kell, mihamarabb. 


Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető is köszönetet mondott a rendőrség munkájáért, hozzátéve azt, hogy előremutató az együttműködés az önkormányzat és a kapitányság között. Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) frakcióvezető úgy fogalmazott: jó a rendőrség egy jó városban. Hibátlan a napi együttműködés, tette hozzá a képviselő. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) is egyetértett az előtte szólókkal, de hozzátette: a belvárosban vannak még egyéb problémák is. Ágh Ernő (Fidesz) azt emelte ki, hogy biztonságban érezhetjük magunkat Szombathelyen. Fontos, hogy látható a rendőri jelenlét, ennek a prevencióban van jelentősége. Kopcsándi József (Éljen Szombathely) is elismerően szólt a rendőrség munkájáról, reményei szerint sikerül javítani majd a tavalyi statisztikát. 


Horváth Gábor (Fidesz) szerint jók a statisztikai adatok, ám ennél fontosabb, hogy milyen az emberek biztonságérzéke. A közlekedési morál romlik, itt a büntetőfékezést emelte ki. 


Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely), a közbiztonsági bizottság elnöke ugyancsak a szemetelésről beszélt, ezt a problémát meg kell oldani. Koczka Tibor (Pro Savaria) ugyancsak gratulált a rendőségnek, és azt hangsúlyozta, hogy a rendőrség segítsége nélkül nem lehetne levezényelni nagyrendezvényeket. A polgármester végül elismerő oklevelet adott át a városi és a megyei rendőrfőkapitánynak.   

 

Jól vizsgázott Szombathely? 


A két közgyűlés között eltelt időszak eseményeiről tárgyaltak ezt követően a városatyák. Illés Károly megköszönte a szombathelyieknek a fegyelmezettséget a pandémia idején, kiemelte a kormányzat és az operatív törzs tevékenységét, akik időben léptek, majd hozzátette, hogy Szombathely is jól teljesített a kritikus időszakban. Később arról beszélt, hogy orvosi ügyeleti ellátás nem megoldott a városban, ez aggasztó. A Fidesz-frakció szerint ez komoly probléma, ennek a kötelezettségének eleget kell tennie a városnak. Dr. Nemény András válaszában elmondta, teszik a dolgukat. Dr. László Győző (Éljen Szombathely) egészégügyért is felelős alpolgármester megnyugtatta Illés Károlyt, majd visszautasította, hogy a közgyűlés nem hajtja végre a határozatait. A koronavírus-járvány azonban sok mindent felülírt, de azóta már egyeztettek a kérdésben. Nincs veszélyben az ügylet megszervezése, valamennyi szombathelyi biztonságban érezheti magát. Dr. Kecskés László (Fidesz), az egészségügyi bizottság elnöke szerint azért nem feltétlenül megnyugtató a helyzet, egy márciusi megbeszélést júniusra halasztani kissé furcsa döntés volt meglátása szerint, hiszen nem csak a személyes találkozót lehetett volna tartani.


Később dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely) alpolgármester úgy reagált, hogy az egészségügyi államtitkár kérte, hogy épp a világjárvány miatt halasszák az egyeztetést, és mihelyst alkalom adódott, tárgyaltak is az ügyeleti rendszer kialakításáról. Dr. Kecskés László szerint az az alapvető probléma, hogy nem írta ki a város a közbeszerzést, holott más ügyekben ez megtörtént, ez pedig mulasztás.


Horváth Gábor köszönetet mondott az önkénteseknek, akik a maszkosztásban részt vettek, ugyanakkor megjegyezte, hogy voltak utcák, amelyekbe nem jutottak el a védőfelszerelések. A közterületi kukák igényfelmérése is szóba került, a képviselő jelezte, hogy a Minerva és a Viktória utcákba mielőbb kellene hulladéktárolókat kihelyezni. Problémaként jelezte, hogy a szelektív hulladékgyűjtő-szigeteket nem megfelelően használják az emberek. Dr. Nemény András szerint közösen megoldják majd a Minerva parkban lévő gondokat.

Tóth Kálmán a zeneiskolában lezajlott gyalázatos történetet hozta szóba. 1769-an írták alá a petíciót, amely az eltávolított tanárral vállal szolidaritást. 2020-ban aljas, méltatlan ez az eljárás, fogalmazott a politikus. Aztán a Nagyszállóról beszélt a frakcióvezető: büntetőjogi lépéseket tervez az önkormányzat, amennyiben bebizonyosodik, hogy „ingatlanmutyi” történt a háttérben. Dr. Nemény András arról szólt a zeneiskolában történtekkel kapcsolatban, hogy Szombathelyen nem elfogadott, hogy valakit retorzió érjen a véleménye miatt.


Ágh Ernő a veszélyhelyzet időszakáról beszélt, kiemelve a kormány és az operatív törzs munkáját. Rátért az orvosi ügyelet kérdésére is, ő is bizonytalanságot vélelmezett. Korábban működött az OMSZ-szel a rendszer, kíváncsi, hogy olcsóbb lesz-e az új megoldás. A vízfolyások melletti területekkel kapcsolatban Horváth Soma (Éljen Szombathely) alpolgármesterhez intézett kérdést, hogy tette-e lépéseket az árterületek további rendbetételének ügyében. Dr. László Győző szerint a féltő aggódást nem szabad politikai hangulatkeltéssel összekeverni – utalt az egészségügyi orvosi ügyeleti rendszerrel kapcsolatos problémafelvetésre. Aláhúzta: Szombathely példamutatóan látta el a feladatát a vírus idején, a városlakók 92 százaléka elégedett volt az önkormányzat veszélyhelyzet alatti tevékenységével. Egy eddig ismeretlen pandémia ideje alatt nem lett volna életszerű egy hosszútávú szerződést tető alá hozni, tette hozzá dr. László Győző.


Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely) egyetértett Horváth Gáborral abban, hogy nemcsak okoskukák beszerzésére van szükség, hanem a lakosság szemléletváltására is. Illés Károly azt emelte ki, hogy a veszélyhelyzet alatt hozott polgármesteri döntések jó részével egyetértenek, de vannak olyanok, amelyekkel nem, példaként a városi cégek üzleti terveit említette. A ciklusprogrammal kapcsolatban megjegyezte: örül, hogy ez részben a korábbi városvezetés terveire épül. Dr. Nemény András így reagált: az üzleti tervekről egyeztetett az ellenzéki képviselőkkel, ezek most keretszámok, a jelenlegi helyzetben képtelenség konkrétumokat megfogalmazni, viszont kellenek keretösszegek, úgynevezett viszonyszámok.


Közben kialakult egy vita Koczka Tibor, Illés Károly és Horváth Gábor között, a Pro Savaria képviselője az országgyűlési képviselő lobbierejét kérdőjelezte meg, a Fidesz-frakció tagjai pedig a korábbi alpolgármester munkáját kritizálták.


Putz Attila (Éljen Szombathely) a zanati kerékpárútról beszélt, kiemelte: számára érthetetlen, hogy egy 2008-ban kötött szerződés még téma lehet 2020-ban… Később elmondta: Zanat abszolút elhanyagolt része a városnak, azt kérdezte a fideszes képviselőktől, hogy mi volt a bajuk a zanatiakkal? Nincs járda, bicikliút, rengeteg hátrányt szenvedett a városrész. A polgármester szerint is méltatlan a bicikliút helyzete, ugyanakkor annyit megjegyzett dr. Nemény András, hogy a korábbi városvezetés nem Zanat ellen dolgozott, azonban való igaz, hogy lehetett volna többet tenni a városrészért.


Németh Ákos (Éljen Szombathely) szerint városunkban visszatérő problémát jelentenek a korábbi közbeszerzések, valamint a szerződéskötések, ezek felülvizsgálatát javasolta a városatya. A tanácsnok is köszönetet mondott az önkénteseknek a maszkosztásért, igyekeztek minden háztartásba eljuttatni a védőfelszereléseket. 


Dr. Takátsé dr. Tenki Mária szerint a pandémia idején a város jól vizsgázott, a lakók fegyelmezettek voltak, a központi intézkedéseket jól kommunikálták, az első nagy hullámban így sikerült elhárítani a veszélyhelyzetet. Dr. Kecskés László a vírusról beszélt: miért úszta meg ilyen „könnyen” a városunk a járványt? Az egészségügyi bizottság elnöke szerint példamutató volt a magyarok gyorsasága, jól és időben reagált a kormány. A BGC-átoltottság, fegyelmezettség, időben hozott intézkedések – ezeket sorolta fel indokként a szakember. A polgármester által hozott rendelkezések döntő többségével egyetértett dr. Kecskés László, példaként a maszkosztást említette. Viszont a kórházban volt kellő mennyiségű védőfelszerelés, tette hozzá. Dr. Nemény András reagált: amikor az önkormányzat speciális maszkokat vitt az intézménybe, akkor bizony nem voltak ott ilyen védőfelszerelések. A polgármester szerint városvezetés nagyon időben, még a kormány előtt reagált a vírusveszélyre, hiszen elsőként különítettek el 50 millió forintot a költségvetésből. Dr. Horváth Attila visszautasította dr. Kecskés László mondatát, miszerint volt a kórházban megfelelő számú maszk. Az intézményben dolgozók védtelenül álltak egy világjárvány előtt, hangsúlyozta az alpolgármester. Itt még vitáztak egy sort a képviselők, egyetértés nem született az ügyben. „A városvezetés és a város lakossága egymásra talált”, így summázta az elmúlt néhány hónap történéseit Kopcsándi József.


Dr. Czeglédy Csaba (független) a Nagyszállóval kapcsolatban elmondta: örömmel veszi, hogy az önkormányzat jogi lépéseket tervez az ügyben. Később egyetértett azzal, hogy a polgármester jól tette a dolgát a veszélyhelyzetben, meggyőződése, hogy ha működött volna a közgyűlés, a városatyák többsége támogatta volna a városvezetés elképzeléseit. A zeneiskolával kapcsolatban megjegyezte: Fodor Istvánnak, a KLIK-vezetőjének figyelmét fel kell hívni arra, hogy a városban élők szolgálatában kell állnia, nem a kormányt kell kiszolgálni. A kórházban valóban nem voltak maszkok, erről az ott dolgozók számoltak be neki. Kétségbeesett megkeresések sokasága érkezett hozzá a vészhelyzet elején, tette hozzá végül. Illés Károly ennek az ellenkezőjét tapasztalta, az információik szerint erre nem feltétlenül volt szükség. A vita csak nem csitult abban a kérdésben, hogy megfelelő mennyiségű felszerelés állt-e rendelkezésre a kórházban. Abban született egyetértés, hogy ha a polgármester kapott ilyen jellegű kérést a kórházból, akkor helyesen járt el a maszkok átadásával.


Jószerivel valamennyi képviselő felszólalt, a szemetelés, a koronavírus-járvány, illetve annak kezelése volt a téma szinte minden esetben. Melega Miklós (Fidesz) a zeneiskolában történtekkel kapcsolatban beszélt, „az éremnek két oldala van”. Jobb lenne, ha meghallgattatnék a másik fél is, utalva Fodor Istvánra, szerinte nem korrekt, hogy az ő véleményét nem hallgatják meg. Megoldás lehet, ha az ügyet a Kulturális Bizottság elé hoznák. Nem szerencsés, hogy a belső szakmai vitát a sajtó elé vitték.    

 

A két közgyűlés közti beszámolót végül elfogadta a testület. Délután 2 óráig ebédszünetet rendelt el a polgármester.

 

Gazdasági társaságokkal kapcsolatos döntések

 

Délután a Javaslat Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő gazdasági társaságokkal kapcsolatos döntések meghozatalára elnevezésű napirendi ponttal folytatódott a közgyűlés. Illés Károly a médiacentrum üzleti tervét kifogásolta, ezt nem támogatja majd frakciója. A politikus abban bízik, hogy az ügyvezető rendet tesz majd az intézményben. Ugyancsak kritikusan fogalmazott a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft.-vel kapcsolatban.

Dr. Nemény András arra emlékeztette képviselőtársát, hogy a Sportiskolánál komoly problémák voltak korábban is. A Médiacentrummal kapcsolatban hozzátette: a Savaria Fórum megjelentetése korábban nem szerepelt a büdzsében, emellett kiemelte, hogy a reklámpiac alaposan visszaesett, ez pedig érinti a tévét és a lapot is.

Dr. Melega Miklós is a Médiacentrummal foglalkozott, a 2019-es hiányt szerinte még nem érinthette a koronavírus-járvány okozta válság. Már korábban szóvá tették, hogy a külső tanácsadók száma magas. Időben jelezték a problémát, fogalmazott Melega Miklós, szerinte „a bértömeg gátlástalan megnövekedése” okozta a nagy gondot.

Dr. Nemény András szerint a Médiacentrumot szakmaiatlansággal nem lehet vádolni, nincsen cenzúra, mint ahogy politikai komisszár sincs. Emlékeztetett arra is, hogy még ellenzéki politikusként nem jutottak be a televízióba. Faragni kell a költségvetésen, ez kétségtelen, és igyekeznek külső forrásokat is bevonni pályázatok révén, tette hozzá.

Koczka Tibor is túlzónak tartja a Médiacentrum költségvetését, ám ehhez nem most kellene hozzányúlni. Kopcsándi József általánosságokban fogalmazta meg véleményét: 15 gazdasági társaság 2019-es beszámolója került a közgyűlés elé, és ezeknek az adatoknak a zöme ismert volt. A vírus okozta gazdasági krízis nagyon hátrányosan érinti a város cégeit is.

Sátory Károly (Fidesz) is a Médiacentrumot emelte ki, felelevenítve a korábbi igazgató eltávolítását. Szerinte a történelem őket igazolta, a korábbi ügyvezető rossz döntéseket hozott, ezek pedig számolatlanul viszik a közpénzt. A polgármester reakciójában rámutatott: a városvezetés felmentette a korábbi ügyvezetőt, tehát reagáltak, amikor szükséges volt. 


Szuhai Viktor (Demokratikus Koalíció) azt kérdezte: ha Melega Miklósnak tudomása van arról, hogy nem legális kifizetés folyik a Médiacentrumnál, akkor miért nem tesz feljelentést? Sátory Károlyt arra emlékeztette, hogy kormányszinten többszáz tanácsadó végez munkát, óriási közpénzekért.

Sátory Károly szerint az országos politikát ne keverjék a helyibe, kérdése arra vonatkozott, hogy helyben kinek fizetnek ki pénzt.

Horváth Gábor Koczka Tibort kritizálta azért, mert most a Vasivíz marketingese, azaz ismételten jól járt a Pro Savaria képviselője. A Médiacentrum 14 millió forintos hiányt produkált, szerinte is a béreken lehetne spórolni. A Savaria Fórum irányvonalát megdicsérte Horváth Gábor, szerinte jó kezekben van az újság.

Melega Miklós szerint az új ügyvezető tényledése bizakodásra ad okot, reményei szerint nem tér vissza a kampányidőszakban tapasztalt trend, amikor is kampánykiadványként működött a városi lap.

Dr. Horváth Attila kiemelte: nem szabad vádaskodni, ha szabálytalanságot fedezett fel Melega Miklós, akkor feljelentést kell tenni. Ha csak vélelmezi ezt, akkor elnézést kell kérni. 


A vitát a polgármester lezárta, a napirendi pontot elfogadta a közgyűlés. 

 

Víztorony üzemeltetése

 

A Víztorony üzemeltetésével kapcsolatos döntés volt a következő napirendi pont. Sátory Károly, mint a körzet képviselője kért szót elsőként. A politikus elmondta: mindig e remek építmény megmentése mellett kampányolt, és sikerült is kormányzati támogatást szerezniük a felújítására. Átnyúlt a cikluson az átadás, köszönetet mondott a kivitelezőnek, amely a válság ellenére tartotta a meghatározott időpontot. Azt is elmondta, az AGORA jelenlegi hasznosítási terveiben visszaköszönnek az általuk korábban kidolgozottak, és azt kérte, hadd folyjon bele a későbbiekben is az egyeztetésekbe. Kérdést is megfogalmazott a képviselő: mikor nyithat ki a KRESZ-park? A kivitelező elvonult, most már ennek nincs akadálya. A polgármester azt mondta: kideríti, hogy mikor nyithat újra a park.

Dr. Czeglédy Csaba azt kérdezte: miért ilyen színű lett a Víztorony? Sokan jelezték neki, hogy nem olyan, mint korábban.

Horváth Soma szerint azért a kivitelezés nem tökéletes, nem biztonságos az emeleteken lévő korlátok. Az alpolgármester hozzátette: uniós beruházásról van szó. A KRESZ-park játékállománya elavult, és valóban az útburkolatot is fel kell újítani. Köszönetet mondott az AGORA-nak, hogy egy jól átlátható működési tervet rakott össze.

Sátory Károly szerint már az első látványterv ilyen színben szerepelt, sokaknak tetszik, de nyilván van, akinek nem.

Illés Károly arra emlékeztetett: a meglévő forrásokból kellett gazdálkodniuk, nagyobb volumenben gondolkodtak, de a keretekbe ez fért bele. A színekről még kicsit vitáztak a felek, de a polgármester lezárta a vitát, így az előterjesztést elfogadta a testület.  

 

Digitalizációs központ

 

Javaslat önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal kapcsolatos döntések meghozatalára, ez volt az 5. napirendi pont. Egy digitalizációs központ létesítéséről tartott prezentációt Barta Balázs, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület ügyvezetője. A ViaNova elnevezésű központ együttműködne az önkormányzattal, de önállóan is megállja a helyét a piacon a cég. Az ügyvezető ismertetője után a polgármester úgy vélekedett, érdemes a jövőbe befektetni, szerinte támogatandó a digitalizációs központ létrehozása.

 

Később több városi ingatlan értékesítése is szóba került. Konkrétan a Kossuth Lajos utca 11. szám alatti ingatlan is, de ebben is megoszlottak a vélemények. A vírus miatt a város költségvetése lényegesen karcsúbb lett, ezt is figyelembe kell venni a döntések meghozatalakor. A határozati javaslatot megszavazta a testület.

 

Mi legyen a parkolással?

 

A 6. napirendi pont Javaslat a 2019. évi belső ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos döntések meghozatalára címmel szerepelt az előterjesztésben. A határozati javaslatot elfogadta a testület. A 7. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2019. évi zárszámadása volt. Itt sem volt hozzászólás, a rendeletet meghozták a városatyák. A 8. pont az önkormányzat 2019. évi maradvány-elszámolásának jóváhagyására vonatkozott, ez is simán átment. 

 

A 9. napiendi pontban az szerepelt: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2020. évi költségvetésének II. sz. módosítása. Ezzel sem időztek sokat a városatyák, a többség megszavazta az előterjesztést. 

 

Felpörögtek az események. A 10. napirendi pont az önkormányzati rendeletek módosításával kapcsolatos döntések meghozatalára vonatkozott. Illés Károly kért szót, és a tervezett parkolásgazdálkodást kritizálta. Az 1-es zónában az emelést magasnak tartotta a frakcióvezető, összességében viszont úgy vélte, hogy a belvárosi parkolóhálózatot tehermentesíteni kellene. Emlékeztette a polgármestert, hogy kétórás ingyenes parkolást ígért. 


A polgármester szerint a veszélyhelyzetben kiderült, hogy a belvárosban képtelenség volt parkolót találni, és nagy volt a SZOVA bevételkiesése, havi szinten mintegy 40 millió forint. A kampányukban épp nem az 1-es zónára ígértek ingyenes parkolást, hanem a külsőbb területekre. Kísérleti jelleggel bevezetik az új rendszert: a zöldben 2, a sárgában 1 plusz órát kapnak az autósok. Szombathelyen 320-ról 400 forintra emelkedik a piros zóna óradíja – a polgármester újra kiemelte, hogy tesztelik a rendszert, és újratárgyalják azt. Tóth Kálmán szerint az ingyenesség egyenlő a káosszal, egy marhaság volt, fogalmazott a frakcióvezető.

 
A parkolásgazdálkodás forgalomszabályozási rendszer, tette hozzá, majd kiemelte: az emeléssel nem megsarcolásról van szó, hanem a belváros élhetővé tételéről. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanulmányt hiányolt a döntés előtt, ugyanis sok szempontot kell figyelembe venni. Megvédte a kormány döntését az ingyenes parkolásra vonatkozóan, az emberek nem ültek buszokra, tehát fegyelmezettek voltak. Nem szabad díjat emelni most, és ne vezessék be a plusz órákat se, hagyjuk békében a parkolást, zárta szavait a képviselőasszony. A polgármester szerint épp a belvárosiak érdekét szolgálja a javaslatuk, ezért nem értette a képviselőtársa véleményét. 


Dr. Kecskés László is az Éljen Szombathely választási ígéretét elevenítette fel. Ő is kiállt a kormány mellett, mondván, nem az önkormányzatok büntetése volt a kabinet célja az ingyenes parkolás bevezetésével. Dr. Nemény András nem feltételezte a büntetést, hanem az értelmét nem látta. Kiemelte: ha nem lesz működőképes a rendszer, akkor felülvizsgálják. Horváth Gábor szerint ellentmondásos, hogy épp a pandémia okozta gazdasági válság idején emeli a város a parkolási díjat. A 400 forintos óradíj magas, ezzel a belvárosi kereskedők forgalmát csökkenthetik, a 2. és 3. körzetben élőkkel pedig kibabrálnak. Sátory Károly szerint kapkodva lett összeállítva a rendelet, és nem sok logikát lát benne.

 
Tóth Kálmán ismét azt hangsúlyozta, hogy a kormány hibás döntést hozott az ingyenes parkolás bevezetésével, és értetlenségét fejezte ki dr. Takátsné dr. Tenki Mária megnyilvánulása miatt, mondván, örülnie kellene e tervezetnek. Dr. Kecskés László arra kérte Tóth Kálmánt, hogy cizelláltabban fogalmazzon, majd ismét megvédte a kabinetet a döntése miatt. Dr. Czeglédy Csaba szerint is sokkal többen parkoltak a belvárosban, miután nem kellett fizetni érte. Képletesen szólva sokan garázsnak használták a parkolóhelyeket. Dr. László Győző szerint a jobboldal is rendre minősíthetetlen jelzővel illette őket, utalt dr. Kecskés László korábbi véleményére. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária elismételte: ne vegyünk ki ilyen helyzetben több pénzt az emberek zsebéből. 
A hosszúra sikeredett vitát végül lezárta a polgármester, a többség elfogadta az előterjesztést.   

 

Belügyminisztériumi pályázat

 

A 11. napirendi pont egy belügyminisztériumi pályázatról szólt, amely útfelújításra vonatkozott, az említett utca dr. Kecskés László körzetében található. A polgármester szerint minden esélyt meg kell ragadni, így valamennyi képviselőt arra buzdított, hogy támogassák a határozati javaslatot. Dr. Kecskés László megköszönte ezt, és a testület valamennyi tagja támogatta a beadványt. 

 

„Vigyázzunk Együtt Szombathelyre!” elnevezésű köztisztasági program

 

Elindul a „Vigyázzunk Együtt Szombathelyre!” elnevezésű köztisztasági program Szombathelyen. Illés Károly alapjaiban véve egyetértett a kezdeményezéssel, viszont szóvá tette, hogy ne a 14 körzeti képviselőre tolja le a felelősséget a városvezetés. Ezt a kijelentést többen sérelmezték az Éljen Szombathely frakció tagjai közül. Horváth Soma azt húzta alá, hogy végre hosszú távú koncepciója lesz ezen a területen is a városnak. Sikerült megint kicsit összeveszniük a képviselőknek, noha alapjaiban véve mindenki támogatta a koncepciót. Szinte mindenki hozzászólt a témához, a központi kérdés az volt, hogy mennyire tartja rendezetten a várost a jelenlegi városvezetés. 
Végül elfogadta az előterjesztést a testület.  
 


Fotó: Nagy Jácint
 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.
Baleset Szombathely közelében az M86-oson
Egy Ford és egy Audi ütközött az M86-os autóúton Vépnél a Répcelak felé vezető oldalon pénteken délután, eddig tisztázatlan körülmények között, számolt be róla a 112Press.hu. A forgalom a helyszínelés idején egy sávon haladhat, torlódásra kell számítani. Két embert vittek kórházba.