km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Kosárlabda: nagyon bekezdett és magabiztosan nyerte meg a Szolnok elleni bajnoki döntő első mérkőzését a Falco

Kosárlabda: nagyon bekezdett és magabiztosan nyerte meg a Szolnok elleni bajnoki döntő első mérkőzését a Falco

A címvédő sárga-feketék 83-59-es sikerrel a hátuk mögött utazhatnak Szolnokra a keddi, második találkozóra.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I./A DÖNTŐ 1. MÉRKŐZÉS

FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY - NHSZ-SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ 83-59 (30-15, 19-12, 15-23, 19-9)

Falco: Pot 13/3, Benke 16/9, Kovács B. 3/3, Tiby 7, Krivacevic -. Csere: Verasztó -, Tanoh Dez 4, Pongó Ma. 6/3, Keller Á. 5, Barac 10, Perl 19/3.

Edző: Milos Konakov

Szolnok: Jovanovic 5, Eads 14/9, Lukács 12/3, Thomas 10, Wiggins 13. Csere: Pongó Má. -, Pallai -, Durham 3, Révész 2, Rudner -.

Edző: Oliver Vidin

 

Hétfőn este eldőlt, hogy megismétlődik a 2021-es finálé párosítása az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokság döntőjében, ugyanis a Falco és a Szolnok néz egymással farkasszemet a bajnoki címért. A sárga-feketék történetük során hatodik, míg sorozatban ötödik alkalommal végezhetnek az élen, az erről döntő párharc első találkozóját pedig Szombathelyen, a Schaeffler Aréna Savariában rendezték.

 

Vendég támadással, majd labdaeladással indult az összecsapás, Tiby két értékesített büntetőjével pedig a címvédő került lépéselőnybe. A Szolnok első kosara továbbra is váratott magára, Poté viszont nem, a hazaiak légiós saját lepattanóját visszaszedve módosította 4-0-ra az állást. Kisvártatva aztán egy triplát is elsüllyesztett a Falco 7-ese, a Tisza-partiak bent ragadtak az öltözőben, 7-0 állt az eredményjelző táblán. Keller óriási zsákolása tovább nyitotta az ollót, majd az Olaj is beköszönt, erre azonban Benke egy remekbe szabott saroktriplával válaszolt (12-2). Eads kettese következett, majd Benke fontos és jó védekezése, Wiggins azonban 12-6-ra változtatta az eredményt. A házigazda nem sokáig tétlenkedett, újfent a sarokból volt eredményes, Thomas pedig hibátlan büntetőzést tudhatott maga mögött (15-8). Eads hármasával jelezte a Szolnok, hogy nem érdemtelenül van itt a döntőben és hozzászólna a történésekhez, de a hazaiak két Benke-triplával hűtötték le a kedélyeket és 21-11-re vezettek. A címvédő 11-ese extázisban kosárlabdázott, ezúttal egy 2+1-es akcióval szomorította a vendégeket, ráadásul a büntetőt is a helyére küldte. Révész sem hibázott a vonalról, Keller 50%-kos volt onnan, Perl pedig egy bravúros kosárral villant, nagyon magabiztos volt a Falco (27-15). Barac két pontot a vonalon hagyott, majd videózás és némi közjáték következett Tanoh Dez és Rudner afférja után. Mindkét együttes büntetőzhetett, Perl bedobta, Rudner mindkettőt kihagyta, a labdabirtoklás a Szolnoké volt. A negyedet Barac duplája zárta, 30-15-ről jöhetett a folytatás.

 

Perl szép kosarával növelte a különbséget a Konakov-legénység, majd Baraccal dobatott egy kosarat a Szolnok, amire Eads felelt kintről (34-18). Perl triplakísérlete ezúttal kiszédült, tapintani lehetett a feszültséget a csarnokban, amihez jócskán hozzájárult Eads Tiby elleni szabálytalansága. Tiby kettőből egy büntetőt értékesített, Barac középtávolijával már 37-nél járt a vendéglátó. Támadásban és védekezésben is nagyon magas szinten kosárlabdázott az ötszörös magyar bajnok, Barac pedig ezúttal ziccerrel jelentkezett. Kevés kosár esett ebben a szakaszban, sokkal inkább a faultok játszották a főszerepet, a hazaiak Tiby büntetőivel lépték át a negyvenes határt (41-20). Pot remek betörése után Oliver Vidin időkérése következett, majd szolnoki dupla, de Perl és Pongó is hármassal ugrasztotta talpra a publikumot (49-27). Újabb kosár már nem esett a játékrészben, így a Falco huszonkét pontos előnnyel mehetett a nagyszünetre.

 

A Szolnok hármasára Keller egy tetszetős horoggal válaszolt, majd Wiggins gyarapította tovább a vendégek pontjainak számát (51-32). A Tisza-partiak légiósa egy 2+1-es akcióval is jeleskedett, 51-35 volt az állás, ezt követően pedig Pot kettesét jegyezhettük fel. Thomas kosarával tovább zárkózott az Olaj, Milos Konakov időt kért, rendeznie kellett a sorokat a Falcónak (53-39). Megtorpantak a hazaiak, ráadásul Eads három büntetőjéből hármat váltott kosárra, 53-42 állt az eredményjelzőn. Perl duplája úgy kellett a szombathelyieknek, mint egy falat kenyér, Lukács is betalált, váltott kosarakkal haladtak a csapatok. Thomas kettes után tíz ponton belülre került a Szolnok, Perl megintcsak fontos pillanatban tudott kosarat, sőt, kosarakat szerezni. 60-46-ra vezetett a házigazda. A vasiak klasszisa jó szokásához híven büntetőből sem hibázott, egymaga 7-0-s sorozatot produkált, csapata pedig ismét tizenhat pontra növelte előnyét (62-46). Tiby ziccere után Jovanovic faulttal együtt dobta be, ez volt a harmadik tíz perc utolsó momentuma, a záró felvonásra 64-50-nel kanyarodtak a felek. 

 

Pongó egy büntetőt küldött a helyére, majd hosszú időn keresztül nem találtak a gyűrűbe a csapatok, az inséges perceket Tanoh Dez szakította meg. Lukács triplát jegyzett, majd Benkét lökték meg ziccer közben, a ráadás büntető azonban kimaradt. Tanoh Dez könnyű kosara után Lukács büntetőzött, egyet dobott be, majd ismét a Falco pillanatai következtek, sorra jöttek a kosarak, 75-54-nél időt is kért Oliver Vidin. A lényegi kérdések erre a periódusra már eldőltek, a hátralévő időre azért maradtak még kosarak, a szombathelyiek végül 83-59-es győzelemmel húzták be döntő első mérkőzését, megőrizve ezzel a pályaelőnyt.

 

Az aranycsata május 14-én, kedden 18 órás kezdettel folytatódik a Tisza-partiak otthonában.

 

Fotó: Pataki Gergő

 

Malomsoki Cintia

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Parkoló autónak ütközött, ami kidöntött egy 20 kilovoltos vezetéket is tartó villanyoszlopot
A baleset Kenyeriben történt péntek reggel, az azt okozó Opelen nem volt érvényes kötelező felelősségbiztosítás, ráadásul a kocsi fiatal sofőrje, megpróbálta másra hárítani a felelősséget.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Diploma-kiállítás: létkérdések és válaszok (képgalériával)
Diploma-kiállítás nyílt pénteken az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék (VMT) képi ábrázolás szakos hallgatóinak mestermunkáiból az Írokéz Galériában (a Képtár épületében). A diákoknak az elmúlt három évben megszerzett tapasztalataikat is reprezentálják az alkotások.
Öt emberből négy használja az e-receptet
Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót - derült ki a Semmelweis Egyetem (SE) Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből.