km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!

Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!

A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I./A BAJNOKI DÖNTŐ 5. MÉRKŐZÉS

FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY - ARCONIC-ALBA FEHÉRVÁR 84-68 (30-18, 21-18, 18-19, 15-13)

Falco: Pot 3/3, Kovács 8/6, Cowells 22/12, Tiby 11/3, Keller Á. 6 Csere: Sövegjártó 4, Barac 9, Krivacevic -., Perl 21.

Edző: Milos Konakov

Alba: Pongó Ma. 7, Somogyi 15/9, DeCosey 10, Ford 4, Philmore 20/6. Csere: Vojvoda 10, Takács Mi. -, Szabó 2.

Edző: Alejandro Zubillaga

 

Fordulatokkal tarkított, kiélezett mérkőzésen másodszor is egyenlíteni tudott az Alba Fehérvár a Falco ellen az aranyéremért folytatott párharc negyedik felvonásán, így aztán biztossá vált, hogy az ötödik mérkőzésen, Szombathelyen dől el a bajnoki cím sorsa. A két együttes így aztán újra összecsapott az Aréna Savariában, a tét pedig nem volt más, mint hogy zsinórban negyedszer a Falco, vagy 2017 után ismét az Alba emelheti-e a magasba a trófeát. 

 

A feldobás után a vendégek szerezték meg a labdát, első támadásukból pedig Ford rögtön faultos kosarat tudott szerezni. A büntető kimaradt, Kovács Benedek rögtön egy triplával ugrasztotta talpra a szurkolótábort, immárom a Falcónál volt az előny (3-2). A folytatásban DeCosey és a tavaly még a szombathelyiekkel bajnok Somogyi pontjai következtek, de Kovács Benedekkel egyetemben Cowels is kintről szórt kosarat, 6-6 állt az eredményjelzőn. Nagy taktikai harc folyt a pályán, DeCosey zsákolása után Tiby középtávolija is a helyére került, majd Somogyi hármasával 8-11-re módosult az állás. Egyik csapat sem adott levegőt a másiknak, a negyed derekához közeledve Perl Zoltán szép akciójának köszönhetően a vasiak vették vissza a vezetést (12-11). Keller Vojvodával szembeni harcos labdaszerzése után Cowels tett fel szépen egy betörést, három pont volt a hazai előny, s bár DeCosey jól büntetőzött, Cowels nagyon bedobta magát és újabb három pontot tett bele a sárga-fekete "közösbe". Ez a periódus a Konakov-legénységé volt, öt ponttal el tudott menni a címvédő, ráadásul Zubillaga mester időkérése után Perl Zoltán a 2+1-es akció ráadás büntetőjét is értékesítette (22-16). Barac bravúros kosárral növelte a különbséget, majd Somogyi floatere szottyant, a folytatásban pedig a hazaiak légiósának pillanatai következtek: előbb újabb szépségdíjas kettest jegyzett, majd támadó-szabálytalanságot harcolt ki, amit Sövegjártó váltott kosárra (28-18). Először ment tízzel a házigazda, a negyedet Perl ziccere zárta, a Falco egy 22-7-es rohammal 30-18-ra nyerte az első etapot. 

 

Szabó Zsolt két pontjával faragott hátrányából a Fehérvár, majd Vojvoda büntetőzhetett, be is dobta mind a kettőt. Minden egyes dobóhelyzetért meg kellett küzdenie a feleknek, kevés pont esett, beragadt a csapatok. Tiby nagyon fontos pillanatban szórt triplát, majd Pongó büntetőzött hibátlanul, visszaküzdötte magát tíz pont alá az Alba. Egy vendég gyorsindítás, valamint egy 2+1-es akció után hét pontra csökkent a különbség, ez viszont nem tartott sokáig, Kovács Benedek gondoskodott erről egy triplával. Somogyi is dobott egyet ebből a fajtából, felváltva estek a kosarak, Cowels pedig továbbra is ihletett formában kosárlabdázott (41-31). Perl Zoltán bravúrkosaránál zúgott az "MVP, MVP", a büntetőjét is biztos kézzel értékesítette, nem tudott közelebb férkőzni a vendég gárda. 44-34-nél Barac dobott 50%-kal a vonalról, majd Vojvoda is próbálkozhatott, két perccel a nagyszünet előtt 45-36 volt az állás. 47-36-nál az addigi legnagyobb különbségért dobhatott két büntetőt Boris Barac, nem is hibázott, tizenhárom volt közte (49-36). Nagyon magabiztosa kosárlabdázott a címvédő, Cowels is beköszönt, ez pedig azt jelentette, hogy 51-36-tal mentek pihenőre a felek.

 

Továbbra sem tudott mit kezdeni a szombathelyiek védekezésével az Alba, Tiby kosarával a húszhoz közelített a különbség, nehéz helyzetben volt Alejandro Zubillaga együttese. Küzdött az Alba, de láthatóan nem működött olajozottan, porszemmentesen a gépezet, az idő pedig vészesen fogyott. A hazaiak taktikusan, türelmesen játszottak, Pot hármast szórt, a vendégek viszont a másodpercekkel is versenyt futottak és egyre inkább kapkodóvá vált a játékuk. 60-42-nél időt kért az Alba, Philmore faultos kosarat szerzett, de továbbra sem tudta megtörni a házigazda ritmusát a fehérvári alakulat. Négy perccel a harmadik felvonás vége előtt 64-48 volt az állás, ekkor Philmore szerzett triplát a sarokból, Vojvoda kísérlete viszont rövid volt. Ínséges időszak volt ez, már ami a pontokat illeti, Philmore két büntetője törte meg, hosszú idő után ismét tíz pontot belül volt a Fehérvár (64-55). Cowels fontos lepattanót szerzett, kosárra is váltotta, ráadásul Perl a kiváló védekezése után egy újabb 2+1-es akcióval jeleskedett. A vendégek fellángolása után ismét a címvédő akarata érvényesült, rövid idő alatt 69-55-re módosult az eredmény. Ez már nem is változott a negyed végéig, így kanyarodtak a felek az utolsó játékrészre. 

 

Philmore dobása beszédült, Perl gyönyörű tempóval állította vissza a különbséget, biztosan őrizte előnyét Milos Konakov gárdája. Nem volt átütő erő a vendégek játékában, sokkal inkább a kétségbeesés, a tanácstalanság látszott rajtuk, hat és fél perccel a bajnoki döntő utolsó találkozójának vége előtt 73-57 állt az eredményjelzőn. Philmore faulttal együtt dobta be, a büntető is a helyére került, majd Vojvoda robogott végig és szerzett újabb két pontot az Alba számára. Milos Konakov az időkérés mellett döntött, Perl ismét szép kosarat szerzett, a vasiak minden egyes lepergett másodperccel közelebb kerültek a győzelemhez. Barac klasszis horoggal sodorta még nehezebb helyzetbe a vendégeket, 77-62-nél Alejandro Zubillaga hívta magához övéit. Kevesebb, mint öt perc volt ekkor vissza, a Fehérvárnak pedig igencsak huszáros hajrára volt szüksége, ha legalább hosszabbításra akarta menteni a találkozót. Vojvoda Dávidék kénytelenek voltak siettetni a befejezéseket, nem volt idejük arra, hogy a legideálisabb dobóhelyzetet találják meg, ez pedig magában hordozta a hibákat is. A közönség már állva ünnepelte kedvenceit, így érkeztünk el a bajnokság utolsó két percéhez, az eredmény pedig 77-64 volt. Pongó a két büntetőjéből csak egyet tudott bedobni, innen pedig már is volt visszaút az Alba számára. Cowels triplája után még inkább extázisba került az Aréna Savaria, itt már a teljes csarnok tudta, hogy hamarosan óriási ünneplés, fieszta veszi kezdetét. A címvédő Falco végül újabb könnyű kosarakat szerezve 84-68-ra nyerte a finálé mindent eldöntő, ötödik mérkőzését és története során ötödször ünnepelhetett magyar bajnoki címet.

 

A találkozó után természetesen az öröm, a felhőtlen boldogság pillanatai, majd a díjak, az érmek átadása következett. Először Perl Zoltán vehette át a döntő legjobb játékosának, valamint 2022 legjobb kosárlabdázójának járó díját, majd szépen sorban az aranyérem is a bajnokcsapat tagjainak nyakába került. A medálokat Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, valamint Dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere adta át, miként a bajnoki trófeát is, melyet Perl Zoltánnal az élen emelhetett magasba a Falco együttese - immáron zsinórban negyedik alkalommal.

 

Perl Zoltán, a Falco csapatkapitánya:

-Hihetetlenül büszke vagyok a csapatra, úgy érzem nem csak ma, de az egész szezon során bizonyítottuk, hogy mi voltunk a legerősebb csapat. Nem kerültek el minket a sérülések, de olyankor is össze tudtunk zárni és elképesztő szezont tudhatunk magunk mögött. Aki sportol, vagy sportolt, az tudja, hogy ilyenkor, s főleg az utolsó mérkőzésen nüanszok döntenek, de most is megmutattuk, hogy mekkora mentális ereje van a csapatnak. Nem voltam százszázalékos állapotban, de nagyon szerettem volna segíteni a csapatnak, itt mindenki egy célért küzdött. Stefan Potot is szeretném kiemelni, aki sérülten vállalta a játékot és nagyon sokat segített az együttesnek.

 

Keller Ákos, a Falco centere:

-Nem voltunk könnyű helyzetben, hiszen a bajnokság végére majdnem elfogytunk, de így is fel tudtunk pörögni a legfontosabb pillanatokra, nagyon boldog és büszke vagyok az egész csapatra.

 

Milos Konakov, a Falco vezetőedzője:

-Nagyon nehéz bármit is mondani. Erre készültünk tavaly július óta, nagyon büszke vagyok a csapatra. Perl Zoltán is, Stefan Pot is sérülten vállalta a játékot, előbbinek a hátával voltak problémák, mindenki fantasztikus volt, és csak azt tudom mondani, hogy "wáó".

 

A bajnokcsapat névsora: 

Játékosok: Boris Barac, Zach Brown, Ray Cowels, Hansen Dániel, Horváth Ádám, Keller Ákos, Kovács Benedek Máté, Krivacevic Márkó, Perl Zoltán, Stefan Pot, Sövegjártó Ábel, Takács Zsolt, Matt Tiby, Verasztó Péter

Szakmai stáb: Milos Konakov vezetőedző, Marko Curovic másodedző, Gráczer György ügyvezető, Gábor Máté technikai vezető, dr. Nagy Róbert technikai intéző, Hajas Csaba, Laki Ádám erőnléti edzők, dr. Bauer Ottó orvos, Tanai Zoltán gyúró, Tóth Dávid menedzser

 

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.