km/óra
  2024.06.24., hétfő  •  Iván napja
Könyv készült Vörös Ferenc életművéről

Könyv készült Vörös Ferenc életművéről

Karácsony előtt volt a bemutatója az „Az élet szép, mindenkinek tudom ajánlani” című, több mint háromszáz oldalas, keménytáblás, igényes megjelenésű könyvnek, ami Vörös Ferenc élete és munkássága előtt tiszteleg. A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában kiadott albumot Czebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója, Torjay Valter festőművész, Mentes Vilmos, Devecsery László költő, Gadóczy József rajztanár mutatták be. Az este műsorvezetője Merklin Ferenc volt, az egybegyűlteket Vörösné Budai Mária, a festőművész özvegye köszöntötte.

 

Az eseménynek helyet adó Képtár bemutatóterme színültig megtelt az érdeklődőkkel, 2019-ben elhunyt művész kortársai mellett fiatalok és gyerekek is szép számmal megjelentek. A felszólalók közül többen megemlítették, hogy Vörös Ferenc felkarolta a tehetségeket, és nagyon szerette a gyerekeket. Ez az érzés kölcsönös volt, a tanítványok körében ő is igen nagy tiszteletnek és szeretetnek örvendett. Az egykori kollégák nemcsak a festőművész munkája iránti elhivatottságát hangsúlyozták, hanem szóltak arról is, hogy a művész kiemelt figyelmet szentelt a barátainak is, karácsony előtt például kézzel készített ajándékokkal kereste fel a szeretteit.


A könyvbemutatón versek, dalok is elhangzottak, az esemény egy Vörös Ferencről összeállított videó lejátszásával zárult. A visszaemlékezők egyetértettek abban, hogy a festőművésztől nem állt távol a bohém életigenlés, ezért a most megjelent könyv legfőbb üzenete, az élet ünneplése méltó Vörös Ferenc emlékéhez. 

 

Vörös Ferenc (1931–2019) festőművész, grafikus, tanár. Vörös Ferenc Pécsett a Tanárképző Főiskolán 1954-ben rajz-történelem szakon szerzett tanári diplomát. Pályáját 1955-ben Sárváron kezdte, 1975-ben került Szombathelyre a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba. Nyugdíjba vonulásáig, 1995-ig itt dolgozott, majd még húsz éven keresztül, három középiskolában óraadó tanár volt. Rajztanárok, képzőművészek, építészmérnökök, dekoratőrök, festőművészek, fotóművészek, művészettörténészek, restaurátorok egyaránt elindító mesterének tartják őt. Fő erőssége volt az akvarell. Képein figurális kompozíciók, karakteres portrék, hangulatos tájképek és úti élmények jelennek meg. Anyagszerűen megjelenített csendéletei, anatómiai hűséggel ábrázolt aktjai szerves részét képezik életművének.. Grafikusként közel száz könyvet – tankönyvet, verseskötetet és novelláskötetet – illusztrált. Országos és megyei lapokban, szaklapokban megjelent munkái meghaladják a négyezret.

 

Kisőrsi Zsófia
Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum

Savaria Fórum 33. évfolyam 24. szám - 2024.06.21.
Savaria Fórum 33. évfolyam 24. szám - 2024.06.21.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak