km/óra
  2023.09.22., péntek  •  Móric napja
Könyv készült Vörös Ferenc életművéről

Könyv készült Vörös Ferenc életművéről

Karácsony előtt volt a bemutatója az „Az élet szép, mindenkinek tudom ajánlani” című, több mint háromszáz oldalas, keménytáblás, igényes megjelenésű könyvnek, ami Vörös Ferenc élete és munkássága előtt tiszteleg. A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában kiadott albumot Czebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója, Torjay Valter festőművész, Mentes Vilmos, Devecsery László költő, Gadóczy József rajztanár mutatták be. Az este műsorvezetője Merklin Ferenc volt, az egybegyűlteket Vörösné Budai Mária, a festőművész özvegye köszöntötte.

 

Az eseménynek helyet adó Képtár bemutatóterme színültig megtelt az érdeklődőkkel, 2019-ben elhunyt művész kortársai mellett fiatalok és gyerekek is szép számmal megjelentek. A felszólalók közül többen megemlítették, hogy Vörös Ferenc felkarolta a tehetségeket, és nagyon szerette a gyerekeket. Ez az érzés kölcsönös volt, a tanítványok körében ő is igen nagy tiszteletnek és szeretetnek örvendett. Az egykori kollégák nemcsak a festőművész munkája iránti elhivatottságát hangsúlyozták, hanem szóltak arról is, hogy a művész kiemelt figyelmet szentelt a barátainak is, karácsony előtt például kézzel készített ajándékokkal kereste fel a szeretteit.


A könyvbemutatón versek, dalok is elhangzottak, az esemény egy Vörös Ferencről összeállított videó lejátszásával zárult. A visszaemlékezők egyetértettek abban, hogy a festőművésztől nem állt távol a bohém életigenlés, ezért a most megjelent könyv legfőbb üzenete, az élet ünneplése méltó Vörös Ferenc emlékéhez. 

 

Vörös Ferenc (1931–2019) festőművész, grafikus, tanár. Vörös Ferenc Pécsett a Tanárképző Főiskolán 1954-ben rajz-történelem szakon szerzett tanári diplomát. Pályáját 1955-ben Sárváron kezdte, 1975-ben került Szombathelyre a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba. Nyugdíjba vonulásáig, 1995-ig itt dolgozott, majd még húsz éven keresztül, három középiskolában óraadó tanár volt. Rajztanárok, képzőművészek, építészmérnökök, dekoratőrök, festőművészek, fotóművészek, művészettörténészek, restaurátorok egyaránt elindító mesterének tartják őt. Fő erőssége volt az akvarell. Képein figurális kompozíciók, karakteres portrék, hangulatos tájképek és úti élmények jelennek meg. Anyagszerűen megjelenített csendéletei, anatómiai hűséggel ábrázolt aktjai szerves részét képezik életművének.. Grafikusként közel száz könyvet – tankönyvet, verseskötetet és novelláskötetet – illusztrált. Országos és megyei lapokban, szaklapokban megjelent munkái meghaladják a négyezret.

 

Kisőrsi Zsófia
Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.