km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Könyv készült Vörös Ferenc életművéről

Könyv készült Vörös Ferenc életművéről

Karácsony előtt volt a bemutatója az „Az élet szép, mindenkinek tudom ajánlani” című, több mint háromszáz oldalas, keménytáblás, igényes megjelenésű könyvnek, ami Vörös Ferenc élete és munkássága előtt tiszteleg. A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában kiadott albumot Czebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója, Torjay Valter festőművész, Mentes Vilmos, Devecsery László költő, Gadóczy József rajztanár mutatták be. Az este műsorvezetője Merklin Ferenc volt, az egybegyűlteket Vörösné Budai Mária, a festőművész özvegye köszöntötte.

 

Az eseménynek helyet adó Képtár bemutatóterme színültig megtelt az érdeklődőkkel, 2019-ben elhunyt művész kortársai mellett fiatalok és gyerekek is szép számmal megjelentek. A felszólalók közül többen megemlítették, hogy Vörös Ferenc felkarolta a tehetségeket, és nagyon szerette a gyerekeket. Ez az érzés kölcsönös volt, a tanítványok körében ő is igen nagy tiszteletnek és szeretetnek örvendett. Az egykori kollégák nemcsak a festőművész munkája iránti elhivatottságát hangsúlyozták, hanem szóltak arról is, hogy a művész kiemelt figyelmet szentelt a barátainak is, karácsony előtt például kézzel készített ajándékokkal kereste fel a szeretteit.


A könyvbemutatón versek, dalok is elhangzottak, az esemény egy Vörös Ferencről összeállított videó lejátszásával zárult. A visszaemlékezők egyetértettek abban, hogy a festőművésztől nem állt távol a bohém életigenlés, ezért a most megjelent könyv legfőbb üzenete, az élet ünneplése méltó Vörös Ferenc emlékéhez. 

 

Vörös Ferenc (1931–2019) festőművész, grafikus, tanár. Vörös Ferenc Pécsett a Tanárképző Főiskolán 1954-ben rajz-történelem szakon szerzett tanári diplomát. Pályáját 1955-ben Sárváron kezdte, 1975-ben került Szombathelyre a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba. Nyugdíjba vonulásáig, 1995-ig itt dolgozott, majd még húsz éven keresztül, három középiskolában óraadó tanár volt. Rajztanárok, képzőművészek, építészmérnökök, dekoratőrök, festőművészek, fotóművészek, művészettörténészek, restaurátorok egyaránt elindító mesterének tartják őt. Fő erőssége volt az akvarell. Képein figurális kompozíciók, karakteres portrék, hangulatos tájképek és úti élmények jelennek meg. Anyagszerűen megjelenített csendéletei, anatómiai hűséggel ábrázolt aktjai szerves részét képezik életművének.. Grafikusként közel száz könyvet – tankönyvet, verseskötetet és novelláskötetet – illusztrált. Országos és megyei lapokban, szaklapokban megjelent munkái meghaladják a négyezret.

 

Kisőrsi Zsófia
Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.