km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
Kalandozás: a sarki fény nyomában járnak

Kalandozás: a sarki fény nyomában járnak

A sarki fény nyomában járhatnak azok, akik ellátogatnak dr. Vig Károlynak, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettesének az előadására, melyet január 31-én tartanak az AGORA Művelődési és Sportházban.

 

Ha a világhálón a sarki fényről készült szebbnél szebb fényképeket nézegetjük, legszívesebben azonnal indulnánk, hogy mi is átéljük ezt a csodás élményt. A kedden 16.30-kor kezdődő előadáson az érdeklődök betekintést kaphatnak a csodás jelenség keletkezésének körülményeibe, és felvételeket is láthatnak róla.


– Nagyon nagy szerencsénk volt, hogy láthattuk a sarki fényt, hiszen ez nem mindenkinek adatik meg – árulta el lapunknak dr. Vig Károly. – Az utazási irodák általában csak nagyon finoman utalnak arra, hogy több jelenség együttállása szükséges ahhoz, hogy előtűnjön az aurora borealis. Így, aki elutazik, az lehet, hogy élmények nélkül tér haza. Nekünk hatalmas szerencsénk volt, hiszen az utazásunk első estéjén sikerült megörökítenünk az egyedi látványt. Akkor már voltak a szálláshelyünkön olyanok, akik négy napja várták a jelenséget.


Az időjárási körülmények nem voltak kedvezőek, 60-70 kilométer/órás szélben és mínusz 15 fokban sikerült lencsevégre kapni a sarki fényt. Az előadáson szóba kerül még az égi jelenség keletkezésének a története, a színe, a formája és az, hogy honnan lehet a legjobban látni. Valamint élménybeszámolót hallhatnak az érdeklődők az Északi-fokról is.


De vajon Magyarországról lehet-e látni a sarki fényt? S bár a válasz egyértelműnek tűnik, az előadáson erre a talányra is kitérnek majd.

 

Illusztráció: pixabay.com

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak