km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Kalandozás: a sarki fény nyomában járnak

Kalandozás: a sarki fény nyomában járnak

A sarki fény nyomában járhatnak azok, akik ellátogatnak dr. Vig Károlynak, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettesének az előadására, melyet január 31-én tartanak az AGORA Művelődési és Sportházban.

 

Ha a világhálón a sarki fényről készült szebbnél szebb fényképeket nézegetjük, legszívesebben azonnal indulnánk, hogy mi is átéljük ezt a csodás élményt. A kedden 16.30-kor kezdődő előadáson az érdeklődök betekintést kaphatnak a csodás jelenség keletkezésének körülményeibe, és felvételeket is láthatnak róla.


– Nagyon nagy szerencsénk volt, hogy láthattuk a sarki fényt, hiszen ez nem mindenkinek adatik meg – árulta el lapunknak dr. Vig Károly. – Az utazási irodák általában csak nagyon finoman utalnak arra, hogy több jelenség együttállása szükséges ahhoz, hogy előtűnjön az aurora borealis. Így, aki elutazik, az lehet, hogy élmények nélkül tér haza. Nekünk hatalmas szerencsénk volt, hiszen az utazásunk első estéjén sikerült megörökítenünk az egyedi látványt. Akkor már voltak a szálláshelyünkön olyanok, akik négy napja várták a jelenséget.


Az időjárási körülmények nem voltak kedvezőek, 60-70 kilométer/órás szélben és mínusz 15 fokban sikerült lencsevégre kapni a sarki fényt. Az előadáson szóba kerül még az égi jelenség keletkezésének a története, a színe, a formája és az, hogy honnan lehet a legjobban látni. Valamint élménybeszámolót hallhatnak az érdeklődők az Északi-fokról is.


De vajon Magyarországról lehet-e látni a sarki fényt? S bár a válasz egyértelműnek tűnik, az előadáson erre a talányra is kitérnek majd.

 

Illusztráció: pixabay.com

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Apró vadnyulaknak segített életben maradni a Noé Állatambulancia
Két pici vadnyúl érkezett a Noé Állatambulanciára, akiket egy kedves család mentett meg egy lakótelepről. A betonon hevertek testvérükkel, aki a megtaláláskor sajnos már nem élt, osztotta meg a hírt az állatambulancia közösségi oldalán.
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.