Jégkrémek kerültek a Nébih célkeresztjébe
A megengedettnél magasabb etilén-oxid szennyeződést mutattak ki az E410 adalékanyagban – értesült a RASFF rendszeren keresztül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság a kiemelten kockázatos termékek esetében célellenőrzést indít, emellett minden, E410 adalékanyagot Magyarországra behozó, valamint azt élelmiszer előállításhoz felhasználó vállalkozótól mielőbbi önellenőrzést, és szükség esetén határozott intézkedést kér – tudatta a Nébih.
A hivatal kifejti, hogy a E410 adalékanyagot, azaz ismertebb nevén a szentjánoskenyérlisztet széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként (például jégkrémekben, ízesített tejtermékekben, desszertekben), ezért a hamarosan a jelenleg ismerteken túl még több termék is érintett lehet az etilén-oxid szennyeződésben. Az is megtudható a közleményből, hogy az etilén-oxidot elsősorban a vegyipar alkalmazza intermedier anyagként, de egyes országokban gomba- és rovarolő szerként, illetve felületfertőtlenítésre is használják.
Az Európai Unióban azonban a növényvédelmi célú felhasználása tilos. Ennek oka, hogy a hatóanyag rákkeltő, mutagén és reprotoxikus (teratogén). Magyarországon ez idáig egy olyan jégkrémet találtak, aminél fennállt az esetleges etilén-oxid szennyezettsége, és visszahívták a terméket.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.