km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Január végén leállítják a jég hűtését, utána görkorcsolyázni lehet majd a Jégcsarnokban

Január végén leállítják a jég hűtését, utána görkorcsolyázni lehet majd a Jégcsarnokban

A Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkbe a Jégcsarnok bezárásával kapcsolatban. A közlemény szerint január végén leállítják a jég hűtését, utána műanyag borítást kap a pálya, amelyen a sportág inline (görkocsolyás) változatát lehet majd űzni.

Mint azt mi is megírtuk, csütörtökön este szülői értekezletet hívott a Szombathelyi Pingvinek jégkorongegyesület, melynek a témája a szombathelyi Jégcsarnok január végi bezárása volt. 

Az értekezleten részt vett dr. Nemény András polgármester is, aki lapunknak elmondta, az egyesület a szülői értekezlet előtt kérte fel az egyesület, hogy legyen ott az értekezleten. Emlékeztetett arra, a tavaszi próbaüzem, valamint a nyár végi tesztidőszak után szeptember 1-jén nyitott meg hivatalosan a jégcsarnok. Már akkor elhangzott, hogy az áram drágulása komoly problémát vet fel, naponta 300 ezer forintba került a villanyszámla. A klub az önkormányzat segítségével támogatókat és névadó szponzort is keresett a klub, az már akkor elhangzott, az egyesület január végéig a korábbi TAO-támogatásokból biztosan üzemeltetni tudja a csarnokot, de hogy mi lesz februártól, még bizonytalan.

- Korábban is segítettünk a Pingvineknek - mondta el lapunknak Nemény András - , az egyik céggel tárgyalva 200 miliió forintnyi TAO-támogatást sikerült szerezni a csarnokra, de a város is nyújtott anyagi segítséget.  Az elszállt energiaárak miatt a jégkészítés naponta 300 ezer forint helyett 1 millióba kerül, így Pingvinek január 31-ig tudják működtetni a jégcsarnokot. Gyakorlatilag erről szólt a szülői értekezlet, ez közölték a sportoló gyerekek szüleivel.
 

Dr. Nemény András azt is elmondta, az egyesület kérése volt, hogy az esemény ne legyen sajtónyilvános. 


A polgármester beszélt arról is, hogy a villamosenergiát a SZOVÁ-tól kapja a csarnok, a cégnek kötelezően közbeszerzésen kellett szerződést kötnie, egy évre előre, az ellátás biztonsága érdekében. Emiatt hiába csökken az ár a piacon, az egész 2023-ra érvényes lesz. A polgármester szerint a klub próbálkozott más megoldással is, azonban pályázati pénzből épület esetén ez nem olyan egyszerű. 


- Ahogy eddig is, a jövőben is segít a város a klubnak - jelentette ki a polgármester -, egyeztetünk arról, hogyan lehet működtetni a jégcsarnokot a jövőben. Az egyesület korábban kezdte a jeges szezont, Zalaegerszegről ide jöttek gyakorlni a csapatok, most megfordul a helyzet, a szombathelyiek utaznak. Tudomásom szerint az idei évre 90 millió forint TAO-pénze van a Pingvineknek, ez nem lesz elég az egész évre, ezért a város is keresi a megoldást.


Göncz Szabolcs a nyugat.hu-nak azt mondta, csütörtök este a szülőket korrekt módon, első kézből kívánták tájékoztatni. Az áramdíj csökkentésére több verziót megvizsgáltak, de ezek rövid távon nem megvalósíthatóak.  "Október óta tudjuk, hogy mennyibe kerül az áram januártól, azóta is ennek megoldásán dolgoztunk. Tudtuk, hogy jelen formában ez nem fog működni" - jelentette ki a klub elnöke. Véleménye szerint egyszerű a kialakult helyzet értelmezése: a megemelt rezsiárak kigazdálkodhatatlanok, ahogyan ez egy uszoda vagy mozi, múzeum esetében is. "A tervünk az, hogy nyár végé, ősszel ki tudjunk nyitni, és az idei szezon tapasztalatait felhasználva működjünk, most az a feladatunk, hogy önállóan szerezzünk be áramot", fogalmazott az elnök.

 


A  klub ezzel kapcsolatban sajtóközleményt adott ki:

 
„A 2023. január 1-től érvényes villamosenergia ár mellett egyesületünk 2023. január 31. után nem tudja tovább finanszírozni a Szombathelyi Jégcsarnok jegének hűtését, így január 31-én leállítja azt.


A hónap végéig terjedő időszakban az egyesület nem tervez változtatást a napi beosztásban, edzések, mérkőzések megrendezésében. Közönségkorcsolyázni továbbra a hétvégéken lehet majd, a pontos időpontokról a klub vagy a Jégcsarnok Facebook-oldaláról, illetve a klub honlapjáról lehet tájékozódni.


A 2022/2023-as bajnokságokból hátralévő hazai mérkőzéseket Zalaegerszegen és Ajkán fogjuk megrendezni február és március hónapokban.


A jég leolvasztása után - várhatóan február második felétől - műanyag borítást kap a pálya, amelyen a sportág inline (görkocsolyás) változatát űzzük majd. Csapataink a magyar és az osztrák inline bajnokságokban is részt vesznek majd. Terveink szerint a nagyközönség számára is lehetőséget biztosítunk a görkorcsolyás eseményeken való részvételre. A jéghez hasonlóan tervezünk óvodák és iskolák részére tartandó görkorcsolya oktatást, korcsolyázási lehetőséget is.


Egyesületünk a SZOVA NZRT-vel közösen mindent megtesz, hogy augusztustól ismét adottak legyenek a jégkészítés feltételei. Csapataink természetesen részt vesznek a Magyar Jégkorong Szövetség 2023/2024-es bajnoki versenysorozataiban.


Ezúton is szeretnénk megköszönni Dr. Nemény András polgármester úrnak és Kovács Cecília vezérigazgató asszonynak, hogy klubunk szülői értekezletén megtiszteltek minket jelenlétükkel, és válaszoltak a klub tagságát foglalkoztató kérdésekre.” 


 

A szombathelyi jégcsarnok

A jogszabály szerint a pályázó egyesület, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub a tulajdonosa jégcsarnoknak 15 évig, de mivel az önkormányzat cége eladta neki a projekt helyszínét, ezért a kötelező fenntartási időszakot követően visszakerül a Szova, azaz a város tulajdonába. A csarnok építésére 2 milliárd 200 millió forint keretet nyert el az egyesület TAO-pályázaton, ezt még 300 millióval ki kellett egészíteni. 2017-ben tették le az épület alapkövét, hivatalosan idén szeptemberben nyitották meg a jégcsarnokot. 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.