km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Isis istennő kultusza a középpontban: megnyílt a TeTT sorozat harmadik kiállítása az Iseumban

Isis istennő kultusza a középpontban: megnyílt a TeTT sorozat harmadik kiállítása az Iseumban

Megnyílt a TeTT sorozat harmadik, egyben utolsó kiállítása az Iseumban. A Genius Savariae című tárlat Isis istennő kultuszának római- és modern kori vetületeit mutatja be, illetve fókuszba helyezi Szentléleky Tihamér régész alakját, aki feltárta a savariai Iseumot, és elsőként ismerte fel a lelet jelentőségét.

 

A Tiltott, Tűrt, Támogatott, azaz a három T kultúrpolitikája nem 20. századi találmány, már a római korban is létezett - a birodalomban nehezen fogadták el az idegen vallási áramlatokat. Az Isis-kultusz sem volt kivétel, előbb tiltották, majd eltűrték, végül támogatták és terjesztették. Erről szól a TeTT kiállítássorozat harmadik, egyben utolsó állomása.


Németh György ókortörténész (ELTE) elmondta, hogy Augustus nem szerette az egyiptomi kultuszokat, botrányosnak tartotta, hogy állatfeje van egy emberalaknak. Nem támogatta a kultuszokat. Fura módon épp egy őrült császár, Caracalla az, aki nagyon is támogatta már, lehet, hogy úgy érezte, illik a jelleméhez, és akkor Rómában széles körben elfogadták.


Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója kiemelte, hogy ez a kiállítás is a Magyar Géniusz Program része. A vidéki múzeumok között  eddig még nem volt olyan, hogy 3,4 milliárd forint osztottak szét. 


A megnyitón Csapláros Andrea utalt arra, hogy a Magyar Géniusz Program sokat adott Szombathelynek is. Megújult a Szima-malom a skanzenban, új kiállítások valósultak meg, és kutatásra is költhettek. Horváth Soma alpolgármester a helyi géniuszokat emelte ki, akiket a program révén megismerhettünk: Bárdosi Jánost, a skanzen alapítóját, Schrammel Imre keramikusművészt és most Szentléleky Tihamért, aki nélkül nem lenne Iseum. Németh György ókortörténész felidézte az Isis-kultusz gyökereit, és mesélt arról, hogy az istennő Magyarországon Mozart Varázsfuvolájának bemutatója után került be a köztudatba - Sarastro ugyanis Isisről és Osisisről énekel az operában.


Bíró Szilvia régész mellett Sosztarits Ottó volt a tárlat kurátora, ő kalauzolta a megnyitó után az érdeklődőket. Az Iseum gyűjteményéből és más múzeumokból származó oltárkövek, szobrok, pénzérmék, egyéb leletek és leírások mutatják be az Isis-kultusz tárgyak mögött rejlő szellemi-lelki vetületét. Szentléleky Tihamér előtt is tiszteleg a kiállítás, aki 1955-ben kezdte el feltárni az Iseumot. Már korábban sejthető volt, hogy Savariában állt egy temploma az istennőnek, erre utaltak a földből előkerült márvány domborművek. Szentléleky volt, aki először azonosította az Iseumot, és felismerte a jelentőségét: ez a szentély volt a Duna-vidéki Isis-kultusz központja.


A Genius Savariae - Isis a Római Birodalomban és a modern kori Magyarországon című kiállítás egészen 2025. február 24-ig látogatható az Iseumban.

 

 

Forrás: SZTV
Fotó: Savaria Múzeum Facebook-oldala
 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Gothard csillagok: a versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmazták
Megyei és országos tanulmányi versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmaztak idén is a Gothard Jenő Általános Iskolában. A büszke szülők és tanárok megtöltötték a Savaria mozi nagytermét a “Gothard Csillagok” gálán, ahol az iskola minden hatodik diákját emléklappal köszöntötték.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Foci Eb 2024: Szijjártó Péter: minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet lesz Kölnben a magyar válogatott meccse idején
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.