km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
Hőguta: nyáron nagy veszélyben lehetnek a kutyák

Hőguta: nyáron nagy veszélyben lehetnek a kutyák

Hetente több alkalommal érkezik hőgutás kutya az állatkórházba. A nyári kánikula fokozott kockázati tényező. Az állatok - ha nem kerülnek időben orvoshoz - bele is halhatnak a hőgutába.

 

A lihegés még normális, de már jelzés a gazdáknak, hogy óvatosabban folytassák a játékot a nagy melegben. Ilyenkor érdemes lassítani a tempón. Nyáron ugyanis a hőguta a kutyákat is veszélyezteti - hetente több ilyen esettel keresik fel az állatkórházat.


Varjú Gábor, a Szombathelyi Állatkórház állatorvosa az SZTV érdeklődésére elmondta, ha meleg van és az állat egy kicsit intenzívebb testmozgást végez, futtatják, dobálnak neki vagy előfordulhat, hogy az autóban felejtik hosszabb ideig, akkor könnyen kialakul a hőguta. 


A bulldog fajták az átlagnál jobban veszélyeztetettek. A rövidebb orr, a szűkebb légcső és légút komoly kockázati tényező. Vannak olyan kutyák, amelyek a nyári kánikulát csak klíma alatt tudják átvészelni - jelezte az állatorvos. Jellemző tünet a nehezített légzés.


“Súlyos esetben ez a nehezített légzés fokozódik, és idegrendszeri tünetek, akár görcsök is lehetnek. Sajnos minden évben előfordul egy-két olyan eset, amikor már nem tudunk segíteni, és emiatt meghal a kutyus” – tette hozzá a szakember. 


Inni sem tud már ebben az állapotban a kutya, hiszen minden erejével a levegőért küzd. Életmentő lehet egy hideg zuhany: a test hűtése az állatkórházban hideg infúzióval, gyógyszerekkel hideg beöntéssel, illetve hideg vizes locsolással történik. Végleges megoldás a légutak normalizálása műtéti beavatkozással. 

 


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.