km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
Hétvégi házakba, pincékbe törtek be, vitték magukkal a pálinkát is

Hétvégi házakba, pincékbe törtek be, vitték magukkal a pálinkát is

A Sárvári Járásbíróság a büntetett előéletű I. rendű és a büntetlen előéletű II. rendű vádlottak bűnösségét 1 rendbeli nagyobb értékre, üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal, társtettesként elkövetett lopás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki. Az I. rendű vádlottat halmazati büntetésül 1 év 6 hónap - végrehajtandó - börtönre, a II. rendű vádlottat halmazati büntetésül 1 év - végrehajtandó - börtönre, 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlottakkal szemben vagyonelkobzást rendelt el, továbbá kötelezte őket a magánfelek részére kártérítés megfizetésére.

 

Az I. rendű és a II. rendű vádlottak 2019 tavaszán egy beszélgetésük során megegyeztek abban, hogy nehéz anyagi körülményük miatt jövedelmüket különböző szőlőhegyeken lévő hétvégi házakba, illetve pincékbe történő betöréssel és onnan különböző értéktárgyak jogtalan eltulajdonításával és azok értékesítésével fogják kiegészíteni. A vádlottak 21 különböző helyszínre a II. rendű vádlott által ismeretlen személyektől vásárolt, forgalmi engedéllyel és rendszámmal nem rendelkező, meghamisított egyedi azonosító jelű BMW személygépkocsival utaztak, amelyet minden esetben a II. rendű vádlott vezetett és a személygépkocsit használták az eltulajdonított értékek elszállítására, azonban a gépkocsi időközben már eladásra került. 


A vádlottak a fenti módon, többek között az alábbi bűncselekményeket követték el:


A vádlottak 2019 április eleje és 2019 május 9. napján 18 óra között, közelebbről meg nem határozható időpontban a késő esti órákban, egy drótkerítéssel körbekerített ingatlanra a drótkerítést átvágva bementek, majd a sértett borospincéjének lakórészébe az ablakon keresztül behatoltak, és onnan jogtalanul eltulajdonítottak 1 db alumínium létrát, és a kandalló öntöttvas ajtaját, majd később pedig a pincerészhez mentek, ahol annak bejárati ajtaját feszegetve próbáltak meg bejutni oda, amelytől annak kilincse letörött, majd végül annak ablakán bemásztak és onnan jogtalanul eltulajdonítottak összesen 270 liter házi pálinkát. A vádlottak a bűncselekmény elkövetésével 1.061.000 forint lopási, és 4000 forint rongálási kárt okoztak a sértettnek, amely a nyomozás során lefoglalással és a sértett részére történő kiadással részben, 75.000 forint értékben megtérült, nem térült meg 986.000 forint, és a rongálási kár. A vádlottak a bűncselekmény elkövetésével 986.000 forint vagyoni haszonra tettek szert.


A vádlottak 2019. augusztus 22. napján 16 óra és 2019. szeptember 3. napján 17 óra közötti időben, pontosabban meg nem határozható időpontban egy szőlőhegyen lévő pincébe az emeleti ajtót befeszítve, a sértett tudta és beleegyezése nélkül bementek és jogtalanul eltulajdonítottak onnan 1 db autórádiót, 1 db házi készítésű invertert, 3 db konzervet, 2 db zacskós levest, valamint 2 db halkonzervet. A vádlottak a bűncselekmény elkövetésével 16.040 forint lopási, és 1500 forint rongálási kárt okoztak a sértettnek, amely a nyomozás során nem térült meg. A vádlottak a bűncselekmény elkövetése révén 16.040 forint vagyoni haszonra tettek szert. 


Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg I. rendű vádlott és védője kizárólag a szabadságvesztés büntetés végrehajtásának felfüggesztése érdekében, a II. rendű vádlott és védője a szabadságvesztés büntetés végrehajtásának felfüggesztése és a járművezetéstől eltiltás mellőzése érdekében jelentett be fellebbezést.

 

Illusztráció: Pixabay
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
legfrissebbek
Három kocsi karambolozott a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között (Videóval)
Félpályán haladhat a forgalom a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között. Két embert szállítottak kórházba, számol be a hírről a 112press.hu Facebook-oldala.
A kánai menyegző a SZEDIK-ben
A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ (SZEDIK) és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Értünk? Értünk! - Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért! elnevezésű programja újabb állomásához ért: ezúttal a kánai menyegző történetébe csöppentek a negyedikes diákok és az intézmény fogyatékkal élő lakói.
Az eddigi legnagyobb főnyeremény halmozódott fel a magyarországi ötöslottón
A ötöslottón ezen a héten 6,45 milliárd forint a megnyerhető főnyeremény összege, amely a játék 67 éves történetének eddigi legnagyobb nyereményösszege - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szerdán az MTI-t.
Megtisztítják a patakmedreket
A december 23-i áradás nagyon sok hordalékot hagyott a Perint és az Arany-patak városi szakaszain, így a Derkovits-városrészen is.Sokan fordultak hozzám az elmúlt hetekben azzal a kéréssel, hogy a hordalék, a szemét legyen eltakarítva, írja Facebook-oldalán dr. Czeglédy Csaba (független), a körzet képviselője.
Cserélik a kandelábereket a lakótelepen
Folyamatosan cseréli az E.on alvállalkozója a közvilágítás kandelábereit a Joskar-Ola lakótelepen. Sőt, nemcsak cserélik, hanem a korábban balesetveszély miatt kivágott oszlopokat is most pótolják, írja közösségi oldalán Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!), a körzet képviselője.