km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
Hernádi-Kern jutalomjátéka a Kalamazoo-ban: Nem adhatjuk fel!

Hernádi-Kern jutalomjátéka a Kalamazoo-ban: Nem adhatjuk fel!

Már szinte akkor a nagyteremben vannak, amikor még be sem lépnek. Hernádi Judit és Kern András évtizedek óta a részeink. Munícióval láttak/látnak el bennünket. Teátrumon innen, filmen túl. Jóval többek a szerepeiknél: fogalmak.

Aztán mikor hús-vér valójukban megjelennek a Weöres Sándor Színház deszkáin, megilletődötten sóhajtunk, tapssal üdvözöljük őket. Megköszönjük mindazt, amit eddig kaptunk tőlük. Ám nincs mese. Bármekkorák eddigi érdemeik, a múltjuk – a belénk épült lényük – önmagában nem „vinné el” az estet.

Itt és most újra kell „fabrikálniuk” önmagukat, egymást, a közönséget. De már a legeslegelső szekundumban belénk hasít: jottányit sem változtak. Illetve, dehogyisnem. Még ragyogóbbak, sugárzóbbak, ha egyáltalán lehet fokozni: még szerethetőbbek. Amiként egy régi színi kritikus fogalmazott (anno Mezei Mária kapcsán), az rájuk szintúgy „ül”: csak ürügynek tekintik a szerep kana vászát (szövetét/szövegét), igaz alkotást hoznak létre önmagukból, emlékeikből, fájdalmaikból, örömeikből teremtve meg. Kis túlzással: felüthetnék akár a telefonkönyvet, duóban olvashatnák a neveket, a foglalkozásokat, a címeket, a számsorokat, akkor is magukra fókuszáltatnák a figyelmünket. Mindeközben nekünk tartanának tükröt. Merjünk szembenézni kisszerűségeinkkel, kishitűségeinkkel, félelmeinkkel. Ha meg-megkésve is, de vállaljuk önmagunkat, céljainkat, döntéseinket. Ne lacafacázzunk! 

Csaknem mellékes, hogy a Kalamazoo című amerikai komédiával vendégszerepelnek. Bár annak sem „piskóta” az üzenete: nem számít az életkor, az utolsó leheletünkig se adjuk fel!

Hernádi Judit és Kern András a darabban Fotó: Kultúra online

Jutalomjátékukkal ezúttal is ünnepet teremtettek. Építettek – továbblendítenek – bennünket.

Szenkovits Péter
 

kapcsolódó cikkek
Újra Szombathelyen Hernádi Judit és Kern András
Újra Szombathelyen Hernádi Judit és Kern András
A Weöres Sándor Színházba hozzák el közös komédiájukat.
címkék
kapcsolódó cikkek
Újra Szombathelyen Hernádi Judit és Kern András
Újra Szombathelyen Hernádi Judit és Kern András
A Weöres Sándor Színházba hozzák el közös komédiájukat.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.
Ne vigyük haza a madárfiókákat és az állatkölyköket!
Fontos dologra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Vigyázat! Megint csalók élnek vissza az MNB nevével és logójával
Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával: egy most terjedő e-mailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le – közölte az MNB hétfői közleményében, kiemelve hogy a jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára.