km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn

Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn

Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.

A Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre 1999-ben alakult. Az együttest a népdal és nóta szeretete kovácsolta össze. Évente két alkalommal rendeznek élő zenés nótadélutánt. Szívesen lépnek fel különböző rendezvényeken, melyekre meghívást kapnak.

A nótakör a Hontravel Kft. által megrendezett Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőkön önerőből vett részt: három alkalommal, 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben is kiemelt arany minősítéssel tértek haza, a nótakör szólistái pedig ezüst, arany és kiemelt arany minősítést értek el.

Az idén 13. alkalommal megrendezett vetélkedő hajdúszoboszlói országos döntőjén két aranyat és három kiemelt aranyat hoztak el. A nóta szeretete mellett vers kategóriában is indult egy énekes társuk. "Szeretnénk ha a Déli városrész lakói is hallanának az eredményeinkről melyre büszkék vagyunk, így talán több figyelmet kap a nótakör" – mondta el Keszey Antal, a nótakör vezetője.

Keszey Antal, a a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótakör vezetője

 

A Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa, valamint Senior Tánccsoportja is benevezett a vetélkedőre. A kórus és a tánccsoport is kiválóan helyt állt a területi döntőn, és bekerült az országos döntőbe, melyet május 12-14 között rendeztek Hajdúszoboszlón. A vasárnapi eredményhirdetésen a zsűri mindkét művészeti csoportot kiemelt arany oklevéllel minősítette. A csoportokat Fasching Zsuzsanna karvezető és Skrapits Péter tánccsoport vezető készítette fel.

 

Fotó: Facebook/Szombathelyi Horvátok Egyesülete

 

 

Borítókép: Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör

címkék
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
legfrissebbek
A zebrára lökte az Audit a pick-up, de szerencsére nem a gyalogosra
Szombathelyen a Gagarin úti körforgalomnál történt a baleset szerdán, az okozó Toyota sofőrje előző este Eb-meccset nézve sörözött, és nem gondolta, hogy reggel ezt még kimutathatja a szonda.
Választott a vármegye is, változatlan erőviszonyok
A június 9-én megtartott választások után a Vas vármegyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP megőrizte kétharmados többségét, amiben közrejátszhatott, hogy a Tisza Párt az utolsó pillanatban mégsem indított jelölteket. A 13 vármegyei városban sem változtak jelentősen az erőviszonyok, mindössze két települést irányíthat új polgármester. A testületekben viszont egyre több a független, vagy civil szervezet delegálta képviselő, és kevesebb a fideszes politikus. Választások utáni megyei visszatekintő körképünk.
Szerdától megkezdte a vízosztást a GYSEV Zrt. is
Olimpiai sétát tartanak a szombathelyi olimpikonok emléktábláinál
A közelgő párizsi olimpiára hangolódva 2024. június 23-án, vasárnap délután, Olimpia Napján sétára hív minden sportbarátot a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület.
Hamarosan indul a Lamantin improvizációs tábor
1985 és 1989 között évente rendeztek improvizációs táborokat Szombathelyen Nesztor Iván vezetésével. A Lamantin Jazz Fesztivál ideje alatt – Márkus Tibor ötlete alapján és művészeti vezetésével – a régi hagyományt újjáélesztve immár 20. alkalommal szervezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs tábort.