km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
Hegedűs: hamis hangok nélkül - a Weöres Sándor Színház előadásáról

Hegedűs: hamis hangok nélkül - a Weöres Sándor Színház előadásáról

Fájdalmasan szép előadás született Horváth Csaba rendezésében a Weöres Sándor Színházban: a méltán világhírű Hegedűs a háztetőn című musicalen hol meghatódunk, hol mosolygunk.

Először 1964-ben mutatták be New Yorkban Joseph Stein (szövegkönyv), Jerry Bock (zene), Sheldon Harnick (dalszövegek) – Sólem Álechen novellafüzére alapján született – remekét. Bitangerős alapanyag. Nem véletlen, hogy az ősbemutató után Amszterdamban, Londonban, Tokióban s másutt is rajongtak érte.

Nálunk először fél évszázada (1973-ban) az Operett Színház tűzte műsorára. Ki ne emlékezne Bessenyi Ferenc Tevjéjére (akár a televízióban vagy az interneten látta is). Azóta többen belebújtak a sokgyermekes zsidó édesapa, tejesember bőrébe: Gregor József, Dunai Tamás, Hegedűs D. Géza...

A WSSZ-ben Szabó Tibor direktoré e (fő)szerep, aki színi csapatával múlhatatlan élménnyel ajándékoz meg bennünket. Az élő kísérőmuzsikával még beljebb hatolnak a lelkünkben; hála a Savaria Szimfonikus Zenekar együttműködő partnerségének. Komplex az élmény. Ilyenért érdemes színházat csinálni, teátrumba járni.

Rólunk, nekünk – meg e kaotikus, kilátástalannak tűnő világunkról – szól. De még inkább: erőforrás. Mégsem szabad(na) föladni. Megpróbáltatás-zuhatagban főleg nem! Hiszen vannak körülöttünk olyanok, akikért, akikkel lehet, érdemes szövetkezni, csak azért is teremtés-kísérletekbe fogni.

Lét-tükör Horváth Csaba Hegedűse. Megigéz. Fölold(oz): orca-nedvesedés kíséri. A szereplők – egy mindenkiért, mindenki egyért – bámulatosak. Ugyancsak főhajtás illeti kreatív munkatársaikat. A méltóságteljes alkotás évekig közönségkedvenc lesz. 

 

Szenkovits Péter

Fotó:Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.
Ne vigyük haza a madárfiókákat és az állatkölyköket!
Fontos dologra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Vigyázat! Megint csalók élnek vissza az MNB nevével és logójával
Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával: egy most terjedő e-mailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le – közölte az MNB hétfői közleményében, kiemelve hogy a jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára.