km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Gyertyagyújtással emlékeztek meg azokról a vasi tűzoltókról, akik már nem lehetnek közöttünk

Gyertyagyújtással emlékeztek meg azokról a vasi tűzoltókról, akik már nem lehetnek közöttünk

Hagyomány szerint a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és két katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársai is gyertyagyújtással és főhajtással adóztak a hősi halottak és az elhunyt tűzoltók emléke előtt október 31-én, írja a vasi katasztrófavédők honlapja.

 


Megemlékezést tartott a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állománya, akik a laktanya épülete előtt álló Szent Flórián szobornál tisztelegtek azon tűzoltók előtt, akik a térséget szolgálták, azonban már nem lehetnek közöttünk.  A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság emlékező állománya az Ady Endre téri laktanya aulájában sorakozott fel kedden. 


Az első nagy világégés harctereit megjárt hőseinek emelt emlékfalánál való gyertyagyújtást megelőzően Bognár András tűzoltó őrnagy, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka mondott beszédet. Az őrnagy Brutscher József Szombathely tűzoltó főparancsnokát idézve zárta beszédét. 


„..Köztünk voltak, ismertük Őket, éreztük minden rezdülésüket. Tőlünk elszólíttatván máshol szolgáltak, de a hazát védelmezték éppúgy lelkesen, becsülettel, erőt nem kímélve. Tudjuk, hogy lelkükben mindvégig hűn velünk voltak, de a hívó parancs máshol talált számukra szolgáló feladatot. Családot, bajtársat hátrahagyva, célt alig látva tették fel küzdve életüket, s váltak hőssé és lettek árvák, özvegyek hátrahagyói. Közösségünk testvérként mindig vállalja őket, támogatja hős emléküket, s ez a tábla örökkön fennen hirdeti emléküket.”


A hősi halált halt tűzoltó bajtársak emlékfalánál mécsest helyezett el Lakatár Gábor tűzoltó ezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Horváth Zoltán tűzoltó ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes, Adorján Tibor tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője, Bognár András tűzoltó őrnagy, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, Kovács András a Vas Vármegyei Tűzoltó Szövetség elnöke valamint Grastyán László nyugállományú tűzoltó ezredes. 

 

Fotó: Balogh Eszter tű.főhadnagy/Vas VMKI

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak