km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
Gondok a vépi háziorvosi praxisban

Gondok a vépi háziorvosi praxisban

Gondok jelentkeztek Vépen a háziorvosi ellátásnál – tudtuk meg Kovács Péter polgármestertől, aki hozzátette, próbálja orvosolni a problémát, ám jelen helyzetben kevés eszköz áll rendelkezésére az önkormányzatnak, mivel a háziorvosi praxisok magánkézben vannak.

 

Vépen két házi felnőttorvosi praxisban látják el a betegeket: az I. számú orvosi rendelő vezetője Orgovánné dr. Szilágyi Marianna, a II. számúé pedig dr. Tüske Zsuzsanna.  


– Tüske doktornő hónapokkal ezelőtt kórházba került, már akkor is nagyon nehéz volt megoldani a helyettesítését – mondja a polgármester. – Találtunk közösen a helyére egy háziorvost, aki hétfőn és pénteken 13 és 15 óra között látja el a betegeket. Vele a doktornőnek kellett szerződést kötnie, és ő fizeti a helyettesítést is, mivel a praxisa magántulajdon. Már eddig is voltak nehézségek, hiszen a doktornő minden nap fogadta a betegeket, helyettesítést azonban csak két napra sikerült szervezni. A betegek száma viszont nem csökkent. Múlt héten pedig az asszisztens is felmondott, így nem tudjuk, mi lesz ezzel a szűkre szabott rendeléssel is.


Tüske doktornő a kórházi ellátást követően rehabilitációs kezeléseken vesz részt, így nehéz intézkednie. Ám, mivel az ő praxisáról van szó, asszisztenst is csak ő vehet fel. A háziorvosi praxist a doktornő jóváhagyásával a polgármester hirdette meg. A helyettesítésre december 31-ig kötöttek szerződést az orvossal, az is hamarosan lejár. A polgármester a megyei tisztifőorvossal közösen keresi a megoldást, illetve bíznak benne, hogy lesz jelentkező az állásra. Hozzáteszi, hogy sok a beteg a városban, emelkedik a koronavírusosok száma, nem maradhatnak ellátás nélkül az emberek. Elmondta még, hogy jelenleg nem tudnak mit tenni, ha nem lesz rendelés, akkor a betegek kénytelenek elmenni Szombathelyre az ügyeletre, hogy ellássák őket.  


– Nemrég Orgovánné dr. Szilágyi Marianna is bejelentette, hogy elmegy tőlünk, Szombathelyen praktizál tovább – folytatta a polgármester. – Ő még május 1-ig rendel Vépen. A jogszabály szerint 6 hónapig hirdetheti a praxisát, utána az önkormányzat is kereshet háziorvost a praxisba. Nem vagyunk bizakodók, hiszen korábban sem jelentkezett senki az állásra. Nagyon nehéz háziorvost találni. Ebben a praxisban még van időnk, a másiknál viszont lépnünk kell. Felhívtam a társszerveket, s kértem segítséget tőlük, remélem, hogy hamar találunk megoldást a helyzetre. 

 

Vép nincs egyedül ezzel a problémával: a GKI Gazdaságkutató Zrt. júniusi adatai szerint 645 betöltetlen háziorvosi praxis van 477 magyarországi településen. Ebből 24 közel 15 éve, 60 több mint 10 éve, 160 pedig több mint 5 éve betöltetlen. Ez ne csak azt jelenti, hogy a 6350 praxis közül minden tizedik betöltetlen, de azt is, hogy sok esetben hosszú éveket kell várni, mire egy praxist újra betöltenek.  

 

Fotó: pixabay.com

Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.