km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Gondok a vépi háziorvosi praxisban

Gondok a vépi háziorvosi praxisban

Gondok jelentkeztek Vépen a háziorvosi ellátásnál – tudtuk meg Kovács Péter polgármestertől, aki hozzátette, próbálja orvosolni a problémát, ám jelen helyzetben kevés eszköz áll rendelkezésére az önkormányzatnak, mivel a háziorvosi praxisok magánkézben vannak.

 

Vépen két házi felnőttorvosi praxisban látják el a betegeket: az I. számú orvosi rendelő vezetője Orgovánné dr. Szilágyi Marianna, a II. számúé pedig dr. Tüske Zsuzsanna.  


– Tüske doktornő hónapokkal ezelőtt kórházba került, már akkor is nagyon nehéz volt megoldani a helyettesítését – mondja a polgármester. – Találtunk közösen a helyére egy háziorvost, aki hétfőn és pénteken 13 és 15 óra között látja el a betegeket. Vele a doktornőnek kellett szerződést kötnie, és ő fizeti a helyettesítést is, mivel a praxisa magántulajdon. Már eddig is voltak nehézségek, hiszen a doktornő minden nap fogadta a betegeket, helyettesítést azonban csak két napra sikerült szervezni. A betegek száma viszont nem csökkent. Múlt héten pedig az asszisztens is felmondott, így nem tudjuk, mi lesz ezzel a szűkre szabott rendeléssel is.


Tüske doktornő a kórházi ellátást követően rehabilitációs kezeléseken vesz részt, így nehéz intézkednie. Ám, mivel az ő praxisáról van szó, asszisztenst is csak ő vehet fel. A háziorvosi praxist a doktornő jóváhagyásával a polgármester hirdette meg. A helyettesítésre december 31-ig kötöttek szerződést az orvossal, az is hamarosan lejár. A polgármester a megyei tisztifőorvossal közösen keresi a megoldást, illetve bíznak benne, hogy lesz jelentkező az állásra. Hozzáteszi, hogy sok a beteg a városban, emelkedik a koronavírusosok száma, nem maradhatnak ellátás nélkül az emberek. Elmondta még, hogy jelenleg nem tudnak mit tenni, ha nem lesz rendelés, akkor a betegek kénytelenek elmenni Szombathelyre az ügyeletre, hogy ellássák őket.  


– Nemrég Orgovánné dr. Szilágyi Marianna is bejelentette, hogy elmegy tőlünk, Szombathelyen praktizál tovább – folytatta a polgármester. – Ő még május 1-ig rendel Vépen. A jogszabály szerint 6 hónapig hirdetheti a praxisát, utána az önkormányzat is kereshet háziorvost a praxisba. Nem vagyunk bizakodók, hiszen korábban sem jelentkezett senki az állásra. Nagyon nehéz háziorvost találni. Ebben a praxisban még van időnk, a másiknál viszont lépnünk kell. Felhívtam a társszerveket, s kértem segítséget tőlük, remélem, hogy hamar találunk megoldást a helyzetre. 

 

Vép nincs egyedül ezzel a problémával: a GKI Gazdaságkutató Zrt. júniusi adatai szerint 645 betöltetlen háziorvosi praxis van 477 magyarországi településen. Ebből 24 közel 15 éve, 60 több mint 10 éve, 160 pedig több mint 5 éve betöltetlen. Ez ne csak azt jelenti, hogy a 6350 praxis közül minden tizedik betöltetlen, de azt is, hogy sok esetben hosszú éveket kell várni, mire egy praxist újra betöltenek.  

 

Fotó: pixabay.com

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Világsztárok az Aréna Savariában
A női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében a Győri Audi FC lesz a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ellenfele szerdán este hat órától az aréna Savariában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.
Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben
Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására. Mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából a közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga megszerzése, valamint a használható nyelvtudás, nélkülözhetetlen. Az álláshirdetések nagy részében elsődleges elvárás az angol vagy a német nyelv ismerete, írja az intézmény hivatalos Facebook-oldala. A gimnáziumban a múlt héten tartottak szakmai napot.
Hagyományőrző versenyek a Derkóban
A múlt pénteken rendezte meg a Derkovits Gyula Általános Iskola a Komm, wir hören dich német nyelvi versmondó és a Gyermekszemmel rajzoló versenyt, írja az iskola honlapja.