km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Fűcsata: két nagy teljesítményű fűnyírót és egy rézsűkaszát állított hadrendbe a város

Fűcsata: két nagy teljesítményű fűnyírót és egy rézsűkaszát állított hadrendbe a város

Megérkezett két új, nagy teljesítményű fűnyírógép és egy rézsűkaszás traktor a SZOMPARK-hoz, melyek mostantól jelentősen növelik a fűnyírás hatékonyságát a városban. A közgyűlés egyhangú döntése nyomán a parkfenntartó 150 millió forintot költhet idén gépfejlesztésre. Az év során még további fűnyírókat, szállító- és öntöző járműveket, valamint gyomirtó gépet is vásárolnak. Az új eszközöket ma délelőtt Oladon mutatták be.

Megérkezett két új, nagyteljesítményű fűnyírógép és egy rézsűkaszás traktor a SZOMPARK-hoz, melyek mostantól jelentősen növelik a fűnyírás hatékonyságát a városban. A közgyűlés egyhangú döntése nyomán a parkfenntartó 150 millió forintot költhet idén gépfejlesztésre. Az év során még további fűnyírókat, szállító- és öntöző járműveket, valamint gyomirtó gépet is vásárolnak. Az új eszközöket ma délelőtt Oladon mutatták be.


A tavasszal gyorsan növő fű  a helyi politika része lett: sajtóban és a közösségi oldalakon is több kritikus cikk, illetve bejegyzés jelent meg az utóbbi hetekben arról, hogy túl nagy a fű a városban. Horváth Gábor fideszes önkormányzati képviselő 70 centis füvet is fotózott.


- Ha valaki kifejezetten a negatívumokat keresi, nyilván talál magas füvet, de összességében jobb a helyzet, mint az előző években, bár még nem tökéletes - fogalmazott Nemény András a sajtótájékoztatón. Elmondta: az előző ciklusokban nem költöttek eleget a parkfenntartásra, a gépek elhasználódtak. Ezen mindenképpen változtatni kellett.

 


 

- Elhatároztuk, hogy bármilyen költségvetési helyzetbe is kerülünk, ebben az évben erre a területre több pénzt fordítunk. Muszáj, mert a géppark elöregedése miatt is kellett változtatni. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy idén 150 millió forintot csak gépfejlesztésre tettünk be, aminek az eredménye még csak most fog látszódni.
 

A 150 millió forint felét nagyteljesítményű fűnyírókra költi a SZOMPARK, kettő már munkába is állt. Óránként 8000 négyzetmétert képesek lenyírni, 650 literes gyűjtőtartályukat pedig olyan magasra lehet emelni, hogy közvetlenül a platóra ürítik a levágott füvet. Az 55 lóerős berendezés elég erős, hogy különböző munkagépeket működtessen, de elég kicsi, hogy fák alatt, szűkebb utcában, bicikliutakon elférjen.


 

 

 


Megérkezett egy új, rézsűkaszával felszerelt traktor is, amivel rengeteg kézi munkát lehet megspórolni. Útpadkákon, árkokban használják majd. Még a nyáron beszereznek további  három professzionális fűnyírót, év végéig pedig újabb járművekkel bővül a flotta.


- Nagyobb beszerzés, és már elindult, az a szállítójárművek cseréje, ez 7 darab járművet fog jelenteni, ebből három hétszemélyes platós jármű, 3 pedig fülkés-platós, rakodódaruval lesz fölszerelve - mondta el Izer Gábor, a SZOMPARK ügyvezetője. 


A fák öntözéséhez egy 3 köbméteres lajtkocsit szereznek be, és egy vegyszermentes technológiával dolgozó gyomirtó gépen is gondolkodnak. A fejlesztés jelentősen növeli majd a parkfenntartás hatékonyságát.


- A SZOMPARK munkatársai egy órával tovább dolgoznak, és szombaton is, ha az időjárás engedi - mondta Horváth Soma, városüzemltetésért is felelős alpolgármester. -  Az új rendszer felállását érdemileg akkor lehet majd értékelni, ha minden megrendelt gép, amit már novemberben megrendeltünk, azok ide fognak érni. Van olyan gép, ami év végére lesz itt, ez a gazdasági és háborús helyzet miatt van így. Érdemileg fog változni a parkfenntartási rendszer.
 

A SZOMPARK 270 hektárt kezel a városban. A patakpartokat a vízügyi igazgatóság, a magánépítésű lakóparkok zöldterületeit az építtető vagy társasházkezelő nyírja. A sajtótájékoztatón elhangzott, türelmet kérnek a lakosságtól, hiszen májusban eleve intenzíven nő a fű, ha pedig eső esik, még inkább. A fűnyírás mellett a virágosítás, a játszóterek és utcabútorok karbantartása is feladata ebben az időszakban a SZOMPARK-nak. Nemrég elindult a cég Facebook oldala, ahol többek között a heti fűnyírási terv is olvasható.

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet