km/óra
  2024.02.24., szombat  •  Szőkőnap napja
Időutazás a fényképezőgépek segítségével

Időutazás a fényképezőgépek segítségével

Régi fényképezőgépek Magyar Zoltán gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás a Magyar Fotográfia Napja alkalmából csütörtökön délután a Berzsenyi Dániel Könyvtár első emeleti hírlapolvasójában. A fényképészeti ritkaságokat szeptember 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

A tárlatot Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő nyitotta meg csütörtökön délután. Magyar Zoltán betegség miatt nem tudott részt venni az eseményen, amelyen családja képviselte őt. Spiegler Tibor mesélt Magyar Zoltán munkásságáról.

- A Kámonban élő Magyar Zoltán nagyon hosszú ideje gyűjti a fényképezőgépeket, de nemcsak a gépeket, hanem az egyéb optikai berendezéseket, csillagászati távcsöveket, tulajdonképpen bármit, aminek optikája van. Az ehhez kapcsolódó szakirodalom szintén a gyűjteménye részét képezi. Csodálatos kollekcióval rendelkezik. Ezt a gyűjteményt osztja most meg Szombathely közösségével – nem először, és reményeink szerint nem is utoljára. Olyan páratlan betekintést nyújt a fotográfia történetébe, amely egyedülálló a környéken. A korábbi szombathelyi műtermi fotósok gépei is láthatók a kiállításon, így helytörténeti jelentősége is van a tárlatnak. Mivel Magyar Zoltán az egykori Latinkában érettségizett, ahol köztudottan műszaki tudományokat oktattak annak idején, remek érzékkel restaurálta ezeket a gépeket, a berendezések nagy része működőképes mai is. Teszi mindezt nagy szeretettel, a régi fadobozos gépeknél például az asztalos munkát is ő végzi el. Hozzáértése vitathatatlan, ez a válogatás tényleg a világ minden tájékáról hoz érdekességeket. Olyan különlegesség is megtalálható, mint például 14 darab kém gép, amit bizonyítottan a KGB használt. Mintegy félezer darabból áll a gyűjtemény. A Berzsenyi Dániel Könyvtár Helytörténeti Klubja, amelynek a vezetője Szalainé Bodor Edit, vállalta a kiállítás szervezését. Nekem abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy Magyar Zoltán engem kért fel, hogy nyissam meg a kiállítást. A dolgokhoz való hozzáállását mi sem bizonyítja jobban: eljött a könyvtárba, lemérte a tárolókat, centiméterre pontosan, hazament, és legyártott otthon a műhelyében egy tárolót, hogy minden gépnek elpróbálhassa a helyét. Ez az etalon, ahogy közelít a dolgokhoz – szólt elismerően Magyar Zoltánról Spiegler Tibor.
        
Magyar Zoltán korábban így nyilatkozott szenvedélyéről: „1975 óta gyűjtöm a régi fényképezőgépeket és a fényképezéshez szükséges egyéb eszközöket (fénymérőket, zárakat, távmérőket, másoló és nagyító berendezéseket.) Jelenleg 460 darab kamera és 250 darab egyéb tartozék alkotja a magángyűjteményemet. Mint minden gyűjtőnek, nekem is van egy „legféltettebb kincsem”, a magyar gyártmányú Duflex, amiből összesen 600 darab készült. Ez volt a világ legelső vízszintes betekintésű tükörreflexes fényképezőgépe. A legérdekesebb darabok a „mini” fényképezőgépek, melyeket a hírszerzők, kémek is használtak munkájuk során. Nyugdíjasként a mai napig is szívesen töltöm ráérő időmet otthonom egyik szobájában, féltve őrzött relikviáim között. Az eltelt 48 év távlatában még mindig tudok felfedezni újabb és újabb információt, adatot gyűjteményem darabjaival kapcsolatban.”

 

Megtekinthető 2023. szeptember 22-ig

 

(Fotó: Nagy Jácint)

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak