km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Fokozott biztonsági előírások a kollégiumokban és az egyetemi órákon

Fokozott biztonsági előírások a kollégiumokban és az egyetemi órákon

Fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek az egyetemek és a kollégiumok is a tanévkezdésre. Az ELTE szombathelyi kollégiumaiban például ketten lakhatnak csak egy szobában, az egyik egyházi intézményben pedig elkülönítő lakást is kijelöltek. Az egyetem hibrid oktatást tervez, például a nagylétszámú kurzusokat online tartják. A biztonságos működéshez a szaktárca eljárásrendet tett közzé.

 

Minden bejáratnál fertőtlenítőszerrel átitatott lábtörlő, és kézfertőtlenítő fogadja a II. János Pál Katolikus Szakkollégium lakóit. Már a belépéskor megkövetelik a fokozott higiéniát, de emellett minden lakásba helyeztek ki fertőtlenítőszereket. A mosdóban a helyes kézmosás részleteit is ismertetik. Az 50 férőhelyes intézmény a következő tanévtől csak 45 hallgatót fogad, az egyik lakást ugyanis elkülönítőnek tartják fenn. Ha szükségessé válna, ott helyezik el azokat, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja. A rendszeres fertőtlenítéshez ózongenerátort is beszereztek. Látogatókat pedig nem fogadhatnak a lakásokban a kollégisták. A közösségi helyiségekben kötelező a maszk és létszámlimitet is bevezettek.


Gaspari Gábor, a II. János Pál Szakkollégium igazgatója az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy minden lakásba lázmérőket helyeztek ki, ahol a szakkollégisták tudják kontrollálni a testhőmérsékletüket. Ezen kívül minden beköltözőtől nyilatkozatot kérnek, hogy beköltözés előtt két héten belül nem volt sárga vagy piros besorolású országban. Ezen felül még egy szombathelyi háziorvossal is szerződtek, aki kvázi üzemorvosként látja el a szakkollégisták felügyeletét.


A biztonság érdekében a szaktárca eljárásrendet adott ki. Az ajánlás szerint a felsőoktatási intézmények épületeit, rendezvényeit, tanóráit csak egészséges emberek látogathatják. Fontos a 1,5 méteres védőtávolság betartása, ha ez nem lehetséges, kötelező a maszk viselése. Az ELTE az őszi félévre hibrid oktatással készül.


Lenner Tibor, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ mb. igazgatóka hozzátette, a hibrid oktatás azt jelenti, hogy fő szabályként a jelenléti oktatással indul a félév, tehát a hagyományos módon, tantermi körülmények között tartják meg az órákat. Ugyanakkor lesznek olyan kurzusok, ahol online, tehát internet segítségével kell órát tartaniuk. Ezek jellemzően a nagylétszámú kurzusok, vagy ahol nincs megfelelő befogadó képességű tanterem.

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.