km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Fejlesztésekről a közgyűlésen

Fejlesztésekről a közgyűlésen

Egy régi elképzelést élesztett fel a városvezetés: a történelmi sétaút tervét tárgyalja a június 18-ai közgyűlés. Emellett más komoly témák is terítéken lesznek: temetőbővítésről, mozibérbeadásról is szó lesz.

Régi ötlet, új sétány
Nem új ötlet, hogy sétány épüljön a volt Ferences-kert és az Iseum között. Előbbi európai uniós forrásból történelmi témaparkká alakult, és a valamikori Isis-szentély fölé emelt múzeumépület is méltó az ókori múlthoz. Arról, hogy a kettőt egy történelmi sétaúttal kössék össze, nem most hallunk először. A tanulmánytervvel is alátámasztott előterjesztés szerint – amelyet jövő kedden tárgyal a szombathelyi közgyűlés – a zeneiskola mögötti parkoló folytatásában közterület nyílna az Aréna utca irányába, ehhez azonban telekcserékre van szükség. Ha az itt elhelyezkedő területekért tömbön belül megfelelő ingatlant tud adni a város, akkor megépülhet az új út. Ráadásul ennek déli és északi oldalán új építési telkeket lehet majd kialakítani, amelyeken társasházak létesülnének. A városi szabályozási terv szerint egyelőre itt csak gyalogos átkötés lehetséges, ám mielőtt ezt a dokumentumot a cél érdekében módosítanák, a testületnek először meg kell vizsgálnia a telkek értékét, és fel kell mérnie a beépítés környezetre gyakorolt lehetséges hatásait. Az előterjesztés szerint erre jövő tavaszig lenne ideje az önkormányzatnak.

Fogynak a sírhelyek
Már csak körülbelül húsz évre elegendő az a terület a Jáki úti temetőben, ami koporsós temetésre használható – ez derül ki abból a jelentésből, amelyet a sírkertek fenntartásával foglalkozó cég vezetője nyújtott be a városnak. Urnás temetésre bőven van még hely, annak ellenére, hogy ez a temetkezési forma egyre elterjedtebb. Az anyag utal rá, hogy más problémák is vannak a Jáki úton: akadálymentesíteni kellene a ravatalozót, új illemhelyekre van szükség, és az aszfaltozott utakat is fel kellene újítani. Létezik ugyan rá rendelkezés, hogy területbővítési igény esetén merre terjeszkedhet a temető, az érintett telkek azonban magántulajdonban vannak. Egy ilyet tavaly már megvásárolt az önkormányzat, de ez feltehetően nem lesz elég. Ezekről a hosszú távú tervekről, de az oladi, a gyöngyöshermáni, a zarkaházi, szentkirályi, zanati és a herényi temetők sorsáról is tárgyalhat júniusi ülésén a közgyűlés. Az előterjesztés úgy szól, hogy először készüljön értékbecslés a szükséges területszerzéshez, és az kerüljön a testület elé ez év végéig.

Kávézó mozivászonnal?
Nagy vita lehet a belvárosi mozi kávézójának bérbeadásáról szóló anyag kapcsán. Az azt működtető vállalkozás még 2004-ben kapta meg a jogot az üzemeltetésre, ennek szerződése 2014-ben lejárt. Ekkor újabb kétszer egy évre hosszabbítottak. Némi feltételmódosítással ugyan, de ezután további három évre kapott bérleti jogot a cég, ez jár le most december közepén. Közben felvetődött, hogy az Agora fenntartásában működő filmszínházat teljes egészében bérbe lehetne adni, hiszen a moziüzemeltetés nem számít kötelező önkormányzati feladatnak. Igaz, erre akár a város saját kft.-t is alapíthatna. Az előterjesztést jegyző polgármester szerint a hamarosan lejáró kávézószerződés apropóján most aktuális átgondolni, hogy csak a vendéglátóhely hasznosításáról – azaz új pályázat kiírásáról –, vagy a moziról komplexen döntsön a testület. Ha az előbbit fogadják el, akkor még a nyáron meghirdetik nyilvánosan a kávézót, ha azonban az utóbbi verzió nyer, akkor szeptemberig készülne el a mozihasznosításról szóló vizsgálati anyag, majd a közgyűlés ekkor újra elővenné a témát.

Mindezeken kívül egyébként ismét a testület elé kerül a Szombathelyi Hírlap városnévhasználati ügye, Puskás Tivadar polgármester ugyanis az érintett rendelet módosításának újratárgyalását, visszavonását kéri. Elhangzik majd egy beszámoló az európai parlamenti választások eredményéről, és több, költségvetést érintő döntés is születhet június 18-án, kedden reggel 9 órától a városházán. Az ülést a Szombathelyi Televízió élőben közvetíti.
»há

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak