km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Elkezdődött a krízisidőszak a hajléktalanellátásban

Elkezdődött a krízisidőszak a hajléktalanellátásban

Megérkezett a hideg idő, ezzel kezdetét vette a krízisidőszak a hajléktalanellátásban. Összefogtak a hatóságok, hogy könnyebben és hatékonyabban segíthessenek annak, aki az utcán él - mindannyiukat várja a Zanati út 1. Idén 19 emberre kell különösen odafigyelnie a FÉHE utcai szolgálatának.

 

Kocsija csomagtartóját nyitotta ki Kelemen Krisztián, meleg kabátokat hozott a Zanati útra. A krízisidőszak sajtótájékoztatójára érkezett a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke, tele szatyrokkal. 


Az utcai szociális szolgálat szakemberei este járták be azokat a helyszíneket, ahol tudnak róla, hogy él valaki, aki nem vette még igénybe a Zanati úti ellátását. A krízisidőszak a hideg idő beálltával kezdődik, innentől a fagyhalál fenyegeti a kint élőket.


Németh János, a Közterület Felügyelet szombathelyi irodavezető-helyettese elmondta, hogy a térfigyelő ügyeleti központban a diszpécser a lakossággal folyamatosan tartja a kapcsolatot, és elmondható az, hogy a lakosság nagyon érzékeny erre a témára. Bárkit látnak az utcán, és úgy gondolják, hogy segítségre szorul, a közterület-felügyeletet értesítik. A felügyelet diszpécsere pedig a reagáló szolgálatot, vagy a közterületi szolgálatot azonnal a helyszínre irányítja.


Ha valaki nem hajlandó bemenni a Zanati úti melegbe, akkor az utcai szociális szolgálat szakemberei is adnak pokrócot, konzervet a segítségre szorulóknak.


Németh Klára, a FÉHE Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, az ügyfeleik keresik azokat a zugokat, helyeket, ahol észrevétlenek maradhatnak. Nagyon fontos, ha a lakosság is észreveszi azt, hogy hajléktalan, fedél nélküli ember húzódik meg akár a bokrok között, akár egy sátorban, akár egy lakhatás céljára nem alkalmas építményben, hívja a szervezetüket, 0680-205-165.


Ezzel tud a lakosság a legtöbbet segíteni ezeknek az embereknek. Télen a konzerveket, tartós élelmiszereket, kabátot, meleg ruhát, alsóneműt várnak az adományozóktól a segítők.


Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke hozzátette, annak érdekében, hogy idén se fagyjon meg senki se az utcán, az önkormányzat összefogja azokat a szervezeteket, akik egyrészt a jelzőrendszernek, másrészt az ellátórendszernek a részét képezik. Minden évben november 1-jén kezdődik a krízisidőszak, ennek az időszaknak az elején tartanak egy krízismegbeszélést, amelyen jelen vannak ezek a szervezetek.


Mások mellett a mentőszolgálat, a polgárőrség, a rendőrség is segítik a FÉHE szociális szakembereinek munkáját - szükségük van egymásra, hiszen gyakran sérült az utcán fekvő ember, máskor pedig a közterületesek riasztják az utcai szolgálat kocsiját, hogy meleg helyre kerülhessen az otthontalan ember is. 


“A tavalyi évben 16 főre kellett fokozottan figyelnünk, akiket nagyon nehéz rávennünk arra, hogy a Zanati út 1. szám alá menjenek be, és ott töltsék az éjszakákat, nyilván önkormányzatunk annak tud segíteni, aki hagyja, elfogadja a segítséget, és megbecsüli a segítséget” – tette hozzá Kelemen Krisztián. 


Itt van ugyanis nappali melegedő és éjszakai menedék is. Idén egyébként a munkásszállókról kerülnek ki az utcára emberek, akad köztük ukrán, sőt mongol hajléktalan is.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.