km/óra
  2024.02.24., szombat  •  Szőkőnap napja
„Erőt adnak a pozitív visszajelzések”: interjú Bokányi Adrienn tanácsnokkal

„Erőt adnak a pozitív visszajelzések”: interjú Bokányi Adrienn tanácsnokkal

Út- és járdafelújítás, kerékpárút-építés, közlekedésbiztonsági és rekreációs fejlesztések – sok minden történt az elmúlt négy évben Szombathely 2. számú választókerületében. Eredményekről, további tervekről, tanácsnoki munkáról és választási esélyekről beszélgettünk Bokányi Adrienn-nel (Éljen Szombathely!), a körzet képviselőjével.

– Hogyan tekint vissza a ciklusból eddig eltelt időszakra?

– Küzdelmes négy év áll mögöttünk. A válsághelyzetek miatt nem olyan volt ez a ciklus, mint „békeidőben” lehetett volna. Nem kalkulálhattunk például saját képviselői kerettel. A választókerülethez lakótelepi, családi házas, belvárosi és ipari övezet is tartozik, ezért nehéz olyan fejlesztést végrehajtani, ami a teljes területen érezteti hatását, mi mégis előre tudtunk lépni.

– Hogyan részesült a körzet az út- és járdafelújítási programból?

– Az egész város közlekedésére pozitív hatást gyakorolt a Nádasdy Ferenc utca felújítása. Jövőre a Bocskai körutat és a Neumann iskola előtti körforgalmat újítjuk meg. Korszerűsítettünk járdaszakaszokat az Éhen Gyula téren, a Welther Károly utcában, a Stromfeld-lakótelep tömbházai között és a Bárdosi Németh János utcában, utóbbi helyszínen jövőre is folytatódik a munka. A Söptei út végén betonlapos járda, a METRO körforgalomtól a 112-es segélyhívó központig kétirányú kerékpáros és gyalogút épült. A 11-es Huszár úton létesült a város első okoszebrája, és örülök, hogy elkészült az új gyalogátkelőhely a METRO előtti szervizúton.

– Értékesítette a város a huszárlaktanya B területét, ahol új lakóövezet létesül. Az önkormányzat vállalta egy összekötő út építését. Mikor valósulhat meg?

– Januárban hatályba lép az új településrendezési terv, utána indulhat a terveztetés, engedélyeztetés, és talán nyáron elkezdődhet a 11-es Huszár út és a Söptei, illetve Lovas utca közötti feltáró út kivitelezése. Épül járda, közvilágítás, és a Lovas utcánál zebra is. Ezzel a környéken élők régi vágya teljesül. Örülnék, ha sikerülne a teljes laktanya sorsát rendezni, de az A terület épületei műemléki védettség alá tartoznak, óriási összeget emésztene fel, bármibe is fognánk.

– Milyen lépések történtek a parkolási problémák enyhítése érdekében?

– A beépítettség miatt kicsi a mozgástér, és nem akarunk a zöldfelületekből elvenni. A sportpályák mellé rekreációs és pihenőparkot tervezünk. A Stromfelden a garázssoroknál lévő félköríves területeket alakítjuk térköves parkolókká, 13 várakozóhely már létesült, és még idén megindulhat a következő ütem. Jövőre parkolóbővítést szeretnék az Éhen Gyula téren is. 

– Milyen zöld- és rekreációs fejlesztések valósultak meg?

– Az 1000 fa programban a választókerületbe tervezett összes fát sikerült elültetni. A 11-es Huszár úti tömbbelsőben megújult a streetballpálya, D típusú sportpark létesült, és tervezzük az itteni játszótér komplex felújítását is. Várjuk, hogy megnyíljanak a TOP Plusz pályázati ablakok. A Stromfelden lévő kisebb játszótér új kerítést kapott és megújultak a játszóelemek. Rendezettebbé vált a körzet, több utcát és parkolót sikerül minden évben bevonni az utcatakarítási akcióba.

– Gazdaság- és városfejlesztési tanácsnokként részben az Ön nevéhez fűződik a Szombathely 2030 program.

– Széles körű együttműködést sikerült kialakítani egyetemekkel, kamarákkal, cégekkel. Két kulcsprojektre fókuszálunk, melyek összhangban állnak az uniós és a hazai fejlesztési törekvésekkel. Az egyik a zöld hidrogén-ökoszisztéma fejlesztése, melyben hidrogén előállítása, tárolása, a töltő-infrastruktúra kialakítása és hidrogénmeghajtású járművek (buszok, kukásautók, utcaseprő gépek) beszerzése is szerepel. A másik a kutatás-fejlesztési és innovációs központ létesítése, a digitalizáció terjedésének elősegítése. Célunk egy stabil, több lábon álló, válságtűrő ipar kialakítása.

– Milyen lépések történtek közvetlen uniós források megszerzése érdekében?

– Vannak futó pályázati projektjeink – például egy természetalapú zöldmegoldásokat elősegítő, egy fenntartható közlekedésre fókuszáló és egy okosváros-fejlesztéssel kapcsolatos projekt –, illetve elbírálás alatt álló pályázataink is. Polgármester úrral miniszteri és uniós szinten is tárgyalunk, mindkét helyről pozitív megerősítést kaptunk.

– Nemrég hivatalosan is bejelentették az Éljen Szombathely! választási névsorát. Magától értetődő volt, hogy újra képviselőjelölt lesz?

– Bár az önkormányzati ciklusok behatárolnak, szeretek hosszú távra tervezni. Örülök, hogy számítanak a munkámra, ez azt jelzi, hogy talán valamit jól csináltam. Egy teljes szavazókörrel bővül a választókerület, Kopcsándi József jelenlegi körzetéből kerül hozzám az Aréna Savaria és környéke az Írottkő lakóparkig. Igyekszem mielőbb felmérni, milyen problémák, fejlesztési igények vannak a területen, és szeretnék bemutatkozni a választóknak. Remélem, jó fogadtatásban részesülök.

– Milyen esélyeket lát a választáson?

– Bizakodó vagyok. Keményen kell dolgoznunk, és motiváltnak kell maradnunk. Örülök a pozitív visszajelzéseknek – hogy soha nem volt még a lakókörnyezet ennyire rendezett, vagy az ott élők végre érzik, hogy van gazdája a térségnek. Ez erőt ad a folytatáshoz.


Krizsán Zsuzsanna

Fotó:Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak