km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
„Erőt adnak a pozitív visszajelzések”: interjú Bokányi Adrienn tanácsnokkal

„Erőt adnak a pozitív visszajelzések”: interjú Bokányi Adrienn tanácsnokkal

Út- és járdafelújítás, kerékpárút-építés, közlekedésbiztonsági és rekreációs fejlesztések – sok minden történt az elmúlt négy évben Szombathely 2. számú választókerületében. Eredményekről, további tervekről, tanácsnoki munkáról és választási esélyekről beszélgettünk Bokányi Adrienn-nel (Éljen Szombathely!), a körzet képviselőjével.

– Hogyan tekint vissza a ciklusból eddig eltelt időszakra?

– Küzdelmes négy év áll mögöttünk. A válsághelyzetek miatt nem olyan volt ez a ciklus, mint „békeidőben” lehetett volna. Nem kalkulálhattunk például saját képviselői kerettel. A választókerülethez lakótelepi, családi házas, belvárosi és ipari övezet is tartozik, ezért nehéz olyan fejlesztést végrehajtani, ami a teljes területen érezteti hatását, mi mégis előre tudtunk lépni.

– Hogyan részesült a körzet az út- és járdafelújítási programból?

– Az egész város közlekedésére pozitív hatást gyakorolt a Nádasdy Ferenc utca felújítása. Jövőre a Bocskai körutat és a Neumann iskola előtti körforgalmat újítjuk meg. Korszerűsítettünk járdaszakaszokat az Éhen Gyula téren, a Welther Károly utcában, a Stromfeld-lakótelep tömbházai között és a Bárdosi Németh János utcában, utóbbi helyszínen jövőre is folytatódik a munka. A Söptei út végén betonlapos járda, a METRO körforgalomtól a 112-es segélyhívó központig kétirányú kerékpáros és gyalogút épült. A 11-es Huszár úton létesült a város első okoszebrája, és örülök, hogy elkészült az új gyalogátkelőhely a METRO előtti szervizúton.

– Értékesítette a város a huszárlaktanya B területét, ahol új lakóövezet létesül. Az önkormányzat vállalta egy összekötő út építését. Mikor valósulhat meg?

– Januárban hatályba lép az új településrendezési terv, utána indulhat a terveztetés, engedélyeztetés, és talán nyáron elkezdődhet a 11-es Huszár út és a Söptei, illetve Lovas utca közötti feltáró út kivitelezése. Épül járda, közvilágítás, és a Lovas utcánál zebra is. Ezzel a környéken élők régi vágya teljesül. Örülnék, ha sikerülne a teljes laktanya sorsát rendezni, de az A terület épületei műemléki védettség alá tartoznak, óriási összeget emésztene fel, bármibe is fognánk.

– Milyen lépések történtek a parkolási problémák enyhítése érdekében?

– A beépítettség miatt kicsi a mozgástér, és nem akarunk a zöldfelületekből elvenni. A sportpályák mellé rekreációs és pihenőparkot tervezünk. A Stromfelden a garázssoroknál lévő félköríves területeket alakítjuk térköves parkolókká, 13 várakozóhely már létesült, és még idén megindulhat a következő ütem. Jövőre parkolóbővítést szeretnék az Éhen Gyula téren is. 

– Milyen zöld- és rekreációs fejlesztések valósultak meg?

– Az 1000 fa programban a választókerületbe tervezett összes fát sikerült elültetni. A 11-es Huszár úti tömbbelsőben megújult a streetballpálya, D típusú sportpark létesült, és tervezzük az itteni játszótér komplex felújítását is. Várjuk, hogy megnyíljanak a TOP Plusz pályázati ablakok. A Stromfelden lévő kisebb játszótér új kerítést kapott és megújultak a játszóelemek. Rendezettebbé vált a körzet, több utcát és parkolót sikerül minden évben bevonni az utcatakarítási akcióba.

– Gazdaság- és városfejlesztési tanácsnokként részben az Ön nevéhez fűződik a Szombathely 2030 program.

– Széles körű együttműködést sikerült kialakítani egyetemekkel, kamarákkal, cégekkel. Két kulcsprojektre fókuszálunk, melyek összhangban állnak az uniós és a hazai fejlesztési törekvésekkel. Az egyik a zöld hidrogén-ökoszisztéma fejlesztése, melyben hidrogén előállítása, tárolása, a töltő-infrastruktúra kialakítása és hidrogénmeghajtású járművek (buszok, kukásautók, utcaseprő gépek) beszerzése is szerepel. A másik a kutatás-fejlesztési és innovációs központ létesítése, a digitalizáció terjedésének elősegítése. Célunk egy stabil, több lábon álló, válságtűrő ipar kialakítása.

– Milyen lépések történtek közvetlen uniós források megszerzése érdekében?

– Vannak futó pályázati projektjeink – például egy természetalapú zöldmegoldásokat elősegítő, egy fenntartható közlekedésre fókuszáló és egy okosváros-fejlesztéssel kapcsolatos projekt –, illetve elbírálás alatt álló pályázataink is. Polgármester úrral miniszteri és uniós szinten is tárgyalunk, mindkét helyről pozitív megerősítést kaptunk.

– Nemrég hivatalosan is bejelentették az Éljen Szombathely! választási névsorát. Magától értetődő volt, hogy újra képviselőjelölt lesz?

– Bár az önkormányzati ciklusok behatárolnak, szeretek hosszú távra tervezni. Örülök, hogy számítanak a munkámra, ez azt jelzi, hogy talán valamit jól csináltam. Egy teljes szavazókörrel bővül a választókerület, Kopcsándi József jelenlegi körzetéből kerül hozzám az Aréna Savaria és környéke az Írottkő lakóparkig. Igyekszem mielőbb felmérni, milyen problémák, fejlesztési igények vannak a területen, és szeretnék bemutatkozni a választóknak. Remélem, jó fogadtatásban részesülök.

– Milyen esélyeket lát a választáson?

– Bizakodó vagyok. Keményen kell dolgoznunk, és motiváltnak kell maradnunk. Örülök a pozitív visszajelzéseknek – hogy soha nem volt még a lakókörnyezet ennyire rendezett, vagy az ott élők végre érzik, hogy van gazdája a térségnek. Ez erőt ad a folytatáshoz.


Krizsán Zsuzsanna

Fotó:Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.