km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
Erő és gyöngédség: könyvbemutatót tartottak a könyvtárban

Erő és gyöngédség: könyvbemutatót tartottak a könyvtárban

A politika, a képzőművészet és az urbanisztika egymásra gyakorolt hatását boncolgatja Horkay Hörcher Ferenc filozófus-esztéta Erő és gyöngédség című kötete, amit kedden mutattak be a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A Polgárok a Városért Egyesület programja sok érdeklődőt vonzott.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár rendszeresen ad helyet civil szervezetek rendezvényeinek. Tavaly a Polgárok a Városért Egyesülettel közösen indítottak programsorozatot, ez a hagyomány folytatódott egy könyvbemutatóval.

Breznovits István, a Polgárok a Városért Egyesület alelnöke elmondta, jó néhány alkalom volt, amelyen beszélgettek: művészetekről, tudományról, kultúráról és az idén is szeretnének ilyen témákat a köz szolgálatába állítani, legyen egy közös diskurzus a városban, beszéljenek művészetről, tudományról, kultúráról. Szerinte az előadó és a szerző is egy nagyon tág teret fog befutni. Nagyon bízik benne, hogy sokaknak, sok gondolatot fog ébreszteni a városfejlesztésről a képzőművészeten át. 

Horkay Hörcher Ferenc egyetemi oktató, esztéta, filozófus kötete tavaly jelent meg könyvhét alkalmából, melyben politika, urbanisztika és képzőművészet kapcsolatát, egymásra hatását elemzi. Katolikus és kulturális folyóiratok esszéiből merített a szerző, de az évek során tanított és kutatott anyagok is helyet kaptak a könyvben.

A szerző kiemelte, alapvetően a képzőművészet és a városépítészet, az urbanisztika témát járja körül. Tehát a bölcsészettudományok, valamint a művészetek iránt érzékeny olvasóközönség - egyetemisták, értelmiségiek – azok, akik a megcélzott olvasói ennek a kötetnek. Azt gondolja, fontos az, hogy a könyvkultúrát fenntartsák egy olyan korszakban, amikor mindenki az internetről, illetve a mobiltelefonjáról tájékozódik. Ezek olvasmányos esszék, de azért adnak gondolkodni valót is, úgyhogy akár hosszabb időn át is lehet tanulmányozni őket.

A kötetből új megközelítésben ismerheti meg az olvasó Rembrandt, Caravaggio és van Gogh munkásságát, illetve Velence, Vilnius és Minszk arculatát építészeti szempontból. A könyvtár és az egyesület közös programsorozata a tervek szerint márciusban beszélgetéssel folytatódik Horváth Boldizsár szülész-nőgyógyász főorvossal a Semmelweis című filmről.

 

Forrás: SZTV
Fotó: Berzsenyi Dániel Könyvtár/Facebook

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak