km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Engedély nélkül tilos hullajtott agancsot gyűjteni!

Engedély nélkül tilos hullajtott agancsot gyűjteni!

A lopásért pénzbírság, az állatkínzásért szabadságvesztés is járhat. Az illegálisan begyűjtött koronák felvásárlója orgazdává válik, ami szintén bűncselekmény, közölte Facebook-oldalán a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

 

Mint írják, január végétől április elejéig szabadulnak meg fejdíszüktől a hím szarvasok. A bikák minden évben új agancsot növesztenek. Ékességük és egyben fegyverük naponta 2-2,5 cm-t nő, és 4-5 hónap alatt éri el végleges méretét.


A levetett agancsok fontos információt adnak a vadgazdálkodónak az állatok számáról, mozgásáról, egészségi állapotáról, életkoráról. Gyűjteni kizárólag a területileg illetékes vadászatra jogosult írásos engedélyével szabad. Az illegális agancsozók a busás haszon reményében nem riadnak vissza az állatok szervezett hajtásától, hogy azok menekülés közben elveszítsék fejdíszüket, ami - ha idő előtt, esetleg a koponyacsonthoz csatlakozó agancstő egy darabjával együtt törik le – a pusztulásukat is okozhatja. Más esetben maradandó kárt okoz a sérülés: a következő évben kapitális trófea helyett csak rendellenes fejdíszt tud növeszteni a bika. Ez bevételkiesést jelent a vadászatra jogosultnak. A végkimerülésig hajszolt, nem ritkán nagy létszámú csapatokban menekülő szarvasok pedig közlekedési balesetet okozhatnak. 


Az illegális agancsozók lopást, a felvásárlók orgazdaságot követnek el. A vad zavarásáért vadvédelmi bírság is kiszabható, ha több állat maradandó egészségkárosodását, pusztulását okozzák, az állatkínzás börtönnel is sújtható, áll a posztban. 

 

Fotó: Hunyadi Géza pagonyvezető főerdész/ Szombathelyi Erdészeti Zrt. 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
100 százalékos teljesítménnyel nyerte a bajnokságot az SZKKA
Az NB/I B-s kézibajnokság zárófordulójában az Orosházát is legyőzte Vida Gergő együttese, amely mind a 30 bajnokiját megnyerte.
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.