km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Felvételi: 1129-en jelentkeztek a szombathelyi campusra

Felvételi: 1129-en jelentkeztek a szombathelyi campusra

A tavalyinál 31 százalékkal többen jelölték meg első helyen az ELTE szombathelyi képzését az idei általános felvételi eljárásban. A Savaria Egyetemi Központ ezzel az országos átlagnál és az Eötvös Loránd Tudományegyetem átlagánál is nagyobb sikert ért el, sőt az ELTE-hez történt 2017-es csatlakozás óta a legnagyobb növekedést könyvelheti el, olvasható az ELTE Savaria Egyetemi Központ Facebook-oldalán.

 

Mint írják, az Oktatási Hivatal a felvi.hu-n közzétette a 2023. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó jelentkezői statisztikákat. Az adatokból kiderül, a magyar felsőoktatásba a tavalyinál 26 százalékkal többen, összesen több mint 126 ezren jelentkeztek. Legtöbben, 17 829-en az Eötvös Loránd Tudományegyetemre szeretnének bekerülni – ez a szám az előző évhez képest 16 százalékos növekedést mutat. 


Az ELTE szombathelyi campusának adataiból rekordszámú 31 százalékos emelkedés olvasható ki. Míg az első helyes jelentkezések száma a tavalyi általános eljárásban 861 volt, ebben az évben 1129.  A növekedés minden képzési területen megfigyelhető. A Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ vonzereje eddig sosem látott mértékben, 25 százalékkal nőtt: egy évvel ezelőtt 366-an, idén 458-an tanulnának tovább tanári szakokon. Jelentős az emelkedés az Informatikai Kar helyi szakjai iránt is: 119-ről 190-re nőtt a felvételizők száma. A Pedagógiai és Pszichológiai Kar képzéseit 2022-ben 206-an, ezúttal 246-an választották. A Társadalomtudományi Kar a tavalyi 170-es jelentkezési számát 235-re növelte. 


Idén összesen 723-an jelentkeztek alapképzésre, míg tavaly 557-en. Mesterképzésre 259-en szeretnének bekerülni, 2022-ben ez a szám 170 volt. Az osztatlan képzésre jelentkezők száma a tavalyi 69-ről 92-re nőtt. Felsőoktatási szakképzésben az idén 55, tavaly 65 jelentkező volt – teszik hozzá.


  
Szöveg: Kleinhappel Miklós/ELTE Savaria Egyetemi Központ Facebook-oldala

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban