km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Felvételi: 1129-en jelentkeztek a szombathelyi campusra

Felvételi: 1129-en jelentkeztek a szombathelyi campusra

A tavalyinál 31 százalékkal többen jelölték meg első helyen az ELTE szombathelyi képzését az idei általános felvételi eljárásban. A Savaria Egyetemi Központ ezzel az országos átlagnál és az Eötvös Loránd Tudományegyetem átlagánál is nagyobb sikert ért el, sőt az ELTE-hez történt 2017-es csatlakozás óta a legnagyobb növekedést könyvelheti el, olvasható az ELTE Savaria Egyetemi Központ Facebook-oldalán.

 

Mint írják, az Oktatási Hivatal a felvi.hu-n közzétette a 2023. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó jelentkezői statisztikákat. Az adatokból kiderül, a magyar felsőoktatásba a tavalyinál 26 százalékkal többen, összesen több mint 126 ezren jelentkeztek. Legtöbben, 17 829-en az Eötvös Loránd Tudományegyetemre szeretnének bekerülni – ez a szám az előző évhez képest 16 százalékos növekedést mutat. 


Az ELTE szombathelyi campusának adataiból rekordszámú 31 százalékos emelkedés olvasható ki. Míg az első helyes jelentkezések száma a tavalyi általános eljárásban 861 volt, ebben az évben 1129.  A növekedés minden képzési területen megfigyelhető. A Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ vonzereje eddig sosem látott mértékben, 25 százalékkal nőtt: egy évvel ezelőtt 366-an, idén 458-an tanulnának tovább tanári szakokon. Jelentős az emelkedés az Informatikai Kar helyi szakjai iránt is: 119-ről 190-re nőtt a felvételizők száma. A Pedagógiai és Pszichológiai Kar képzéseit 2022-ben 206-an, ezúttal 246-an választották. A Társadalomtudományi Kar a tavalyi 170-es jelentkezési számát 235-re növelte. 


Idén összesen 723-an jelentkeztek alapképzésre, míg tavaly 557-en. Mesterképzésre 259-en szeretnének bekerülni, 2022-ben ez a szám 170 volt. Az osztatlan képzésre jelentkezők száma a tavalyi 69-ről 92-re nőtt. Felsőoktatási szakképzésben az idén 55, tavaly 65 jelentkező volt – teszik hozzá.


  
Szöveg: Kleinhappel Miklós/ELTE Savaria Egyetemi Központ Facebook-oldala

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
A melegben végzett munka veszélyeire figyelni kell
A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a minisztérium honlapján.
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.