km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Előbb-utóbb azért kivilágosodik…

Előbb-utóbb azért kivilágosodik…

Lehet, a műfaji megjelölés – színmű – tévesztett meg. Azt éreztem: revüszerű. Operettutánzat. Élőzenés akrobata-turmix. Elsikkadni véltem Móricz Zsigmond látleletét. A tohonyaságunkról. Az elbutulásunkról. A sárba süppedésünkről. A közönyünkről. A toleranciánk hiányáról.

A Weöres Sándor Színház – a Forte Társulattal közösen – tavaly tavasszal mutatta be a Kivilágos kivirradtig című produkcióját. A színpadi szöveget Tóth Réka Ágnes készítette Móricz azonos című regénye alapján. Rendező Horváth Csaba. Jómagam mérsékelten „lelkendeztem”. Viszont a színészek önfeláldozó teljesítményét dicsértem. Ám mindabból, amit a testbeszédükkel közölni szándékozott Horváth Csaba, épp csak kapiskáltam valamit. Elkedvetlenített az is, hogy a nézők egy része lelépett a szünetben.

Mint ismeretes, három kategóriában is díjazta a produkciót a Színházi Kritikusok Céhe. Kiérdemelte a 2022/2023-as évad legjobb kőszínházi előadása címet; Horváth Csaba kapta a legjobb rendezés díját; a legkiválóbb férfi epizódszereplőnek Gyulay-Zékány Istvánt választották. Magától értetődően örömmel adtunk hírt minderről. Csakhogy nem lett „okosabb” e sorok írója. Akkor hogy is van ez? A múlt szombaton ismét megnéztem az előadást. Veszprémben, a Hangvillában vendégszerepelt a WSSZ társulata. És bár „ömlött” a mozgászuhatag, ám a testbeszédeket – azok java részét – mintha már képes lettem volna „kiszótárazni”. Nézőtársaim többségével együtt (mindössze tízen távoztak a szünetben). Sokunkban megszület/het/ett a katarzis (ezért járunk teátrumba!), amit a nehezen szűnő vastaps visszhangzott.  


Szenkovits Péter
Fotó: WSSZ/Mészáros Zsolt

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
legfrissebbek
Foci Eb 2024: átszáguldott a német válogatott a harmatos skótokon a nyitómeccsen
A papírforma érvényesült a labdarúgó Eb nyitómeccsén: a házigazda Németország 5-1-re verte Skóciát. A magyar válogatott szombaton lép  pályára Svájc ellen. 
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.