km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Előbb érik a meggy, az almafákat megviselte a fagy

Előbb érik a meggy, az almafákat megviselte a fagy

A tavaszi fagy nem tett jót a meggynek: elfagyott a virágok jelentős többsége. Ennek ellenére mégiscsak bő termés látszik - legalábbis néhány fajtán. Az almafákat is megviselte az erős hideg.

 

Janzsó László (Szinese Major) családi gazdálkodó elmondta, hogy az újfehértóin látszik, hogy sok meggy van, a kántorjánosin meg csak véletlen talál egyet-egyet. Hiába volt tömve virággal, alig van rajta termés. Az előbbi fajtából akár rekordtermés is lehet: az elmúlt években mintegy hét tonnát szedtek belőle, most tíz tonnára készülnek. A termelő szerint egyébként ilyenkor még nem szoktak ekkora szemek lenni a fákon. 


A gazdálkodó hozzátette, hogy két hektár a meggyültetvényük, három fajta van benne: újfehértói fürtös, érdi bőtermő és kántorjánosi. Ez utóbbi megfagyott, az újfehértói a legjobb termést mutatja, a kántorjánosi közepes, abból nem sok van, körülbelül 150 fa.


A „Szedd magad” akcióban a meggy kilója - a tavalyihoz hasonlóan - 250-300 forint körül mozog majd, amikor júniusban megérik a gyümölcs. 


A szárazságot öntözéssel védték ki a majorban a meggynél is, és az almánál is. Utóbbi öt és fél hektáron terem. Ezeket a fákat is megviselte az erős hideg.


Ifj. Janzsó László családi gazdálkodó hozzátette, hogy az idared eléggé megszenvedte a fagyot, talán egy 10-20 százalék maradt rajta. Az egyéb fajtáknál, a gálánál kevésbé jelentkezett a fagykár, úgy néz ki, hogy a goldennél is. A negyedik fajtájuk a pinova, ott jelentkezett a legjobban, mindössze 10 százalék maradt talán meg.


Most ezeket a fákat a gombabetegségek támadják: az idarednél a lisztharmat jelentkezett, de az almamoly és a levéltetvek elleni védekezés is aktuális az almafáknál.

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.