km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Ellenőrzés: a biztonsági öv életet menthet

Ellenőrzés: a biztonsági öv életet menthet

A biztonsági rendszerek használatát ellenőrzi fokozottan a rendőrség egy héten át egy európai akció keretében Vas vármegye útjain. Március 11-től 17-ig lakott területen belül és kívül a nagyforgalmú utak és bevásárlóközpontok környékén figyelik, hogy az autósok betartják-e a közlekedésbiztonsági szabályokat.

A 11-es Huszár úton ellenőriztek a rendőrök szerdán délelőtt, sorra állították meg az autókat. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának éves ellenőrzési terve alapján ezúttal a biztonsági rendszerek – a biztonsági öv, a gyerekülés és a bukósisak – használatát vizsgálják fokozottan március 17-ig.

Vargáné Kovács Veronika r. alezredes, a VVMRFK Közlekedésrendészeti Osztály alosztályvezetője elmondta, hogy a kontroll főként a belterületre és a bevezető utakra, a nagyforgalmú bevásárlóközpontok környékére terjed ki, mert a korábbi tapasztalatok alapján ezeken a területeken jellemző, hogy nincsenek az emberek bekötve biztonsági övvel.

A biztonsági öv nem csökkenti a balesetek számát, de mérsékli a sérülés súlyosságát és életet menthet, erre hívja fel a figyelmet a rendőrség. Az ellenőrzések érezhetően meghozzák az eredményt, kevesebb a szabályszegő autós.

Vargáné Kovács Veronika hozzátette, a súlyos sérülés sok esetben csak könnyű sérülés lenne, ha a gépkocsiban utazók be lennének kötve. Pályafutása során sokszor kellett feltennie a kérdést, hogy az elhunyt személy életét megmentette volna-e a biztonsági öv. Az orvosi és műszaki szakértői vélemény szinte minden esetben igennel válaszolt erre a kérdésre.

A gyerekülés a legkisebbeket védi. Az alezredes azt mondja, a gyerekek nem nagyon szeretnek az ülésben maradni, de a szülőnek nem szabad megengednie, hogy a gyerek ne kösse be magát, az ölben utaztatás pedig különösen veszélyes, hiszen egy kisebb fékezés esetén is baj történhet. A KRESZ előírásai szerint a bukósisak a segédmotorosok és motorkerékpárosok számára kötelező, de ajánlott a kerékpárosoknak, rollereseknek is, hiszen ők sérülékenyebbek, testüket nem óvja meg a kasztni. 

A szabályszegők bírságra számíthatnak: a be nem csatolt biztonsági öv lakott területen belül 13 ezer forint büntetést és 3 büntetőpontot, autóúton 25 ezer forint bírságot és 5 büntetőpontot von maga után, a gyermekülés használatának elmulasztása esetében 20 ezer forint, a hiányzó bukósisakért 13 ezer forint róható ki.


Forrás: SZTV
Illusztráció: pixabay.com

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.