km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
Élettel megtöltött porcelános csodavilág: bemutatták Balló László új kötetét

Élettel megtöltött porcelános csodavilág: bemutatták Balló László új kötetét

Kedden mutatták be a Berzsenyi könyvtárban Balló László Értékes porcelánjaink című kötetét, mely a megye magán- és közgyűjteményeiben fellelhető porcelántárgyakat tárja az olvasó elé.

Impozáns kötetet jelentetett meg a Szülőföld Könyvkiadó: Balló László hiánypótló munkájának köszönhetően a megye közgyűjteményeiben és magángyűjteményekben fellelhető porcelántárgyak csodálatos albumának fotóanyagát a költő, író szerző jegyzetei teszik igazán varázslatossá. A klasszikus stílusú, igényes, s egyszersmind igen élvezetes kísérőszövegek kibontják a tárgyak történetét, s megelevenedik a múlt, melyből üzennek ezek a (használati tárgy voltukban is) műremekek, s az olvasás során mintha kellemesen elbeszélgetnénk a szerzővel, akinek lelkesedése a porcelánok iránt garantáltan magával ragad. 

Dr. Baráthné Molnár Mónika méltatja az alkotót

A könyvbemutatón dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató Balló László író, költő, műtörténeti kutató sokszínű tevékenységét méltatta, s felidézte, mely állomások kötik az idén Vas Megyei Prima Díjjal kitüntetett szerzőt a megyei könyvtár életéhez. 

Putz Attila mondott köszöntőt


"Balló László ezzel a kötettel egy új és varázslatos dimenziót nyit meg számunkra: a porcelánok világát" – kezdte köszöntőjét Putz Attila, a város Kulturális, Oktatási és Civil Bizottságának elnöke. – Balló László érzékeny szó-ecsetvonásokkal festi meg az anyag múltját és helyezi azt a jelenbe, mely a törékenység és az időtlenség találkozását jelképezi.

A szerző által teremtett világ, ahol most nem a költő, hanem a porcelánok mesélnek, olyan varázslatos és rejtélyes, mint maga az alkotóművész lelkének mélysége – értékelte a kötetet az elnök, melynek fotóit Nagy Jácintnak és Tátrainé Kulcsár Irénnek köszönhetjük. Balló László összefoglalóiról pedig ezt mondta Putz Attila: "ugyanolyan finoman rezegnek, mint a versei, úgy, mint egy érzékeny porcelánfigura, és élettel töltik meg azt a porcelános világot, melyet a múltban megalkottak."

Barátok és érdeklődők töltötték meg a termet


Balló László a tőle megszokott derűs jókedvvel szólt a közönséghez: elsőként köszönetet mondott mindazoknak, akik nélkül ez a kötet nem született volna meg, s elmondta, a munka célja elsősorban az volt, hogy a felkutatott porcelánok esztétikai értékeire hívja fel a figyelmet. Gyermekkorában, "belvárosi lurkóként" figyelt fel először a szép porcelánokra, árulta el, s most jött el az ideje az emlékek rendszerezésének: a könyvet március elején kezdte írni, a felkutatott porcelánok fotózása közel egy éve kezdődött.

A kiadvány hiánypótló, a magyar nyelvű szakirodalom elmarad a témában külföldi társai mellett: a katalogizálás nehézségei miatt "nemes, de ádáz küzdelem" volt a kutatómunka, melynek eredményeképp létrejött közel 400 oldalon több mint 500 porcelánt tár az olvasó elé, s ami a szakemberek számára is nagyon kedvező, a közgyűjteményekben fellelhető tárgyak leltári számát is közli.

Horváth Imre karnagy verset mond

Az első fejezet a témában megkerülhetetlen távol-keleti kerámiákat és porcelánokat mutatja be, a következő rész a közgyűjtemények darabjait tárja elénk a sárvári Nádasdy vár, a Smidt Múzeum és a Savaria Múzeum gyűjteményéből, majd a magángyűjtemények csodálatos darabjai következnek. A tányérok, kalamárisok és luxuscsészék mellett olyan kuriózumokban is gyönyörködhetünk, mint a teáskanna melegen tartásának céljára megalkotott teababák, vagy a hófehér biszkvit birodalmából ránk maradt porcelántárgyak.

Meg kell említeni még a könyv grafikusának, Gyulavári Csabának a nevét, akinek munkáját dicséri a csodás kivitelű kötet, melynek borítóján egy igazi kuriózum található: a porcelánplakett, mely párjával együtt ma egy vasi magángyűjteményben található, a XVIII. században Pompadour márkinő toalettasztalkáját díszítette – az asztalkát (Pompakedvelő) Esterházy Miklós herceg,hozta el Versailles-ból, az 1764-es esztendő derekán.

Simon Bulcsú hegedült


Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója kiemelte, hogy a kötetben – melynek sármját az érdekes háttértörténetek adják – fellelhető adatok, információk szakértelemről árulkodnak, s fontos, hogy ez a kötet megszületett, így a benne lévő tudást továbbörökíti az utókornak.

Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője is hangsúlyozta, a könyvkiadás célja az értékteremtés és értékőrzés: különösen fontosak számára Vas megye szerzői és értékei, így a jelen könyv is, melyet az tesz igazán izgalmassá, hogy Balló László nemcsak a porcelánt mutatja be, hanem, ami mögötte van.Takács-Reichardt Gabriella történész, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum munkatársa a porcelán történetéről tartott rövid előadást. 

Csapláros Andrea, Balló László, Takács-Reichardt Gabriella és Farkas Csaba


Horváth Imre karnagy az alkalomra született "porcelános versét" szavalta el, Simon Bulcsú, a Művészeti Szakgimnázium és Technikum tanulója Fritz Kreisler: Siciliano című darabjából adott elő egy részletet hegedűn. Balló László Értékes porcelánjaink című kötetének bemutatója baráti hangulatban telt, s ünnep is volt, hiszen gyönyörű karácsonyi ajándékot is kaptunk a kötettel, amivel magunkat és szeretteinket is megörvendeztethetjük

.

 

 

Tp

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Fesztivál a színházban: Határvonalak (Képgalériával)
A sokszínűség jegyében rendezi meg immár második alkalommal a Weöres Sándor Színház a Határvonalak Színházi Fesztivált május 30-tól június 2-ig (csütörtöktől vasárnapig).
Falco: Meghosszabbította szerződését Kovács Benedek
Ma 12.21-kor a FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY hivatalos Facebook-oldalán jelentették be a hírt, miszerint Kovács Benedek a 2024/25-ös szezonban is sárga-feketében lép pályára.
Gyalogátkelőhelyen ütött el egy férfit egy Suzuki Szombathelyen
Ellentmondásos a szemtanúk nyilatkozata arról, hogy honnan érkezett a gyalogos. Van, aki szerint csak egy lépést tett meg a kijelölt gyalogátkelőhelyen, míg mások szerint az úttest túloldaláról indult és már majdnem átért, írja a 112press.hu.
Jó iramú, szép gólokat hozó mérkőzésen szenvedett vereséget a Haladás Viktória a Szeged ellen
A szombathelyi zöld-fehérek 3-2-re maradtak alul alföldi riválisukkal szemben.
Paragvári: Első helyezés, irány az országos döntő
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében került sor az idei Madarak és Fák Napja országos természetismereti verseny területi fordulójára, melynek ismét a Szombathelyi Erdészet Zrt. adott otthont. Nagy örömünkre iskolánk 6.a osztályos csapata nyerte meg a területi fordulót, s jutott tovább a május 11-én, Gödöllőn megrendezésre kerülő országos döntőbe, írja az iskola Facebook-oldala.