km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Együttműködik a rendőrség és az OTP Bank az online csalások miatt

Együttműködik a rendőrség és az OTP Bank az online csalások miatt

Az online csalások megelőzése és felderítése érdekében együttműködési megállapodást kötött az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az OTP Bank.

 

A felek azt vállalták, hogy még szorosabban együttműködnek a bűnmegelőzés, a képzések területén és az elkövetési módszerek elemzésében - közölte a rendőrség. Hozzátették: a gyors információáramlás és az azonnali reagálás érdekében 24 órás ügyeleti rendszert alakítanak ki a két szervezet között. Kiemelték, hogy a kiberbűnözők elleni hatékony és eredményes fellépés mind a rendőrség, mind a pénzintézetek számára fontos.


A megállapodást az ORFK részéről Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes, az OTP Bank részéről pedig Bucsek Gábor bankbiztonsági ügyvezető igazgató írta alá - jegyezte meg a rendőrség.


Az eseményen a rendőrség beszámolt az online bűncselekmények tendenciáiról, az elmúlt időszak rendőrségi eredményeiről. Mint írták, a rendőri eljárásban regisztrált csalások kategóriájában az elmúlt időszakban az online térben elkövetett jogsértések száma emelkedett a legnagyobb mértékben. A 2021-es évhez képest 2022-ben megduplázódott az esetek száma, míg a 2019-es adatokhoz képest 132 százalékos az emelkedés.


Ugyancsak jelentősen nőtt az előző évhez képest az egyéb, kibertérben történt bűncselekmények és az ehhez kapcsolódó pénzmosási esetek száma is - írta a rendőrség. Közölték azt is, hogy az online csalások elkövetői az év első tíz hónapjában mintegy kilenc milliárd forint kárt okoztak.


Bucsek Gábor arról beszélt, hogy az elemzések szerint az online csalások elkövetési metodikája nagymértékben hasonlít az úgynevezett unokázós csalásokhoz, az elkövetők a sértettek érzelmeire hatnak. Mint mondta a bűncselekmények robbanásszerű növekedése és a kiberbűnözők által okozott tetemes kárérték is indokolta, hogy a rendőrség és a bank kiemelten foglalkozzon a megelőzéssel.


Az októberben indult Mátrix Projektben háromszáz szakember dolgozik az ilyen típusú jogsértések visszaszorítása érdekében, és másfél hónap alatt jelentős eredményeket értek el - tette hozzá. (MTI)

 

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.