km/óra
  2023.09.28., csütörtök  •  Vencel napja
Egy tehetséges, okos és bátor generáció: A Sándorok és Júliák az AGORA színpadán

Egy tehetséges, okos és bátor generáció: A Sándorok és Júliák az AGORA színpadán

200 éve született Petőfi és Madách, 200 éve írta meg Kölcsey a Himnuszt: a magyar kultúra napjának ünnepe az Agora színpadán vette kezdetét múlt szombaton a Sándorok és Júliák című színházi játékkal. A Weöres Sándor Színház programjának fővédnökei dr. Nemény András, Szombathely város polgármestere és Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója voltak.

A Weöres Sándor színház másodjára kapcsolódott be az Ádámok és Évák Ünnepébe: a korábban, Madách drámai költeménye nyomán életre kelt Ádámok és Évák produkcióhoz hasonlóan a Sándorok és Júliák előadás a helyi diákszínjátszó közösségek előadásaiból épült fel úgy, hogy a Szendrey Júlia naplója alapján készült, a költő és hitvese kapcsolatáról szóló nyolc jelenetet hét színjátszócsoport vitte színre. Az idei előadást is Németh Gyöngyi, a Weöres Sándor Színház drámapedagógusa álmodta meg a költő hitvesének naplója alapján. Az Ádámok és Évák ünnepét a Szolnoki Szigligeti Színház indította el évekkel ezelőtt, azóta országos megmozdulássá vált. 

A színház JátsszMa Műhelyének diákstúdiója mellett szombaton színpadra léptek a szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjai, a kőszegi Árpád-házi Szent Margit-gimnázium színjátszói, szerepelt a Premontrei és a Boldog Brenner János Gimnázium, valamint a Nagy Lajos Gimnázium és a celldömölki Soltis Lajos Színház színjátszócsoportja. 

– Mindig találunk egy-egy témát, amire felfűzzük az előadást, és a témák egyes jeleneteit kiválasztják a középiskolások, hogy melyiket szeretnék, és akkor azon elkezdenek dolgozni – mondta el a munkafolyamatról Németh Gyöngyi drámapedagógus a Szombathelyi Televíziónak.

A diákszínjátszó fiatalok által megelevenedett jelenetek színre vitték Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének főbb állomásait (az 1846-os nagykárolyi báltól kezdve, ahol megismerkedtek), és megkerülhetetlenül szóltak a szabadságharc árnyékában szövődő szerelmi történettől elválaszthatatlan kérdésekről: mit jelent a szabadság, mire való a forradalom, és hogyan illeszkedik mindehhez a szerelem – azaz, mit jelképez Petőfi, 200 évvel a születése után, egy mai tizenévesnek. A diákszínjátszók bátran nyúltak a Petőfi-kultuszhoz, s olyan sokszínűen, amilyen maga az ifjúság: a romantika és a fennkölt érzelmek mellett a humor, az önirónia és improvizáció jellemezte a jeleneteket, az ünnepben ott voltak a hétköznapok, s a hétköznapokban az ünnep. 

A Nagy Lajos Gimnázium színjátszóinak előadása  kissé kilógott a szövegkönyvből, mondta el Tóth Eszter, a csoport végzős diákja. A Németh Andrea vezette színjátszókör 11 lányból és egyetlen fiúból áll, így nehéz lett volna az eredeti tematikát, a '48/49-es eseményeket színpadra vinni, inkább a hátttéreseményekre koncentráltak: mit csinálhattak akkoriban a nők? Igy jött a kokárdakészítő kisasszonyok klubja, a női emancipáció kérdése, és, hogy valójában a nők írták meg a nemzeti dalt... így Petőfi sem került bele a jelenetbe, az egyetlen fiú, Kováts, a kokárdavarróklub segítője lett – meséli Eszter. A Sándorok és Júliák előadás célja, hiszen eleve sok benne a fikció, nem az ismeretterjesztés, bár a napló alapján készült jelenetekből új információkat is megtudhat a közönség: a cél inkább, hogy sokszor mókás, új szemszögekből láttatja azt a történetet, melybe egy kicsit mindenki beleunt a patetikus ünnepi műsorok hatására – vélekedik Eszter.

A Petőfi-kultuszt bizonyosan felfrissítő előadásokat láthatott szombaton az Agorába látogató közönség, s mi lehetne fontosabb célja egy ünnepnek, mint jelenvalóvá, maivá tenni, azaz a jelenkor számára jelentéssel felruházni – jelen esetben Petőfi életművét, költészetét. Cél még, s ezt a Weöres Sándor Színház sosem titkolta, minél inkább bevonni a színházi közösségi életbe a jövő nemzedékét. Az előadás után Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója és a program egyik fővédnöke beszédében úgy fogalmazott: megható és örömteli, hogy ennyi lelkes fiatalt lát a színpadon, van utánpótlása a színházi szakmának.

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere és az esemény fővédnöke is köszöntötte a jelenlévőket: – Sokszor kérdezik, hogy milyen város Szombathely. Különböző válaszokat szoktam adni, de legszívesebben azt mondanám, hogy, hát ilyen. Ha ezt be lehetne csomagolni, és megfelelő helyen elő tudnám venni, kinyitni, mondhatnám, hogy ez az, amire igazán büszkék vagyunk. Ez a generáció tehetséges, okos és bátor – összegzett dr. Nemény András polgármester, aki Szabó Tiborral, a WSSZ igazgatójával együtt gratulált a fellépőknek, akik az előadás végén emléklapot és a szombathely Weöres Sándor Színházba szóló belépőt vehettek át. Szabó Tibor, színházigazhatóhoz méltón a Négyökrös szekér című Petőfi-verssel búcsúzott a közönségtől – "Ne válasszunk magunknak csillagot?" – , s kezdetét vette a Petőfi 200 emlékév.


Fotó:Bonyhádi Zoltán

Galéria: szombathely.hu.


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Meghalt idősebb Koman Vladimir
Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Azt hazudta a vasi férfi, hogy elhagyta a jogsiját, pedig elvették tőle Ausztriában
Szeptemberi közgyűlés: útfelújítások, takarékossági program, szociális ellátórendszer
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Újabb fejlemény a Szombathely és Kőszeg közötti M87-es út építésében
Megjelent a vasi gyorsforgalmi utak kiviteli terveinek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési felhívás.
Mintegy 5 kilogramm marihuánát találtak egy kecskeméti tanyán
Mintegy öt kilogramm marihuánát és 518 tő kannabiszt találtak egy kecskeméti tanyán a rendőrök - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.
Marad a nyárias idő csütörtökön is