km/óra
  2024.02.22., csütörtök  •  Gerzson napja
Díjkiosztó a X. Savaria Filmszemlén: Ternovszky és Eperjes életműdíjat vehetett át

Díjkiosztó a X. Savaria Filmszemlén: Ternovszky és Eperjes életműdíjat vehetett át

Soha ennyi díjat nem osztottak még ki a Savaria Filmszemlén, mint amennyit a pénteki gálán: 26 elismerés talált gazdára a jubileumi mustrán. Minden kategóriában különdíjasokat és dobogós helyezetteket is köszöntöttek. Két életműdíjat ítéltek oda - Ternovszky Béla rajzfilmrendező és Eperjes Károly színművész személyesen is jelen volt az átadón.

Pénteken tartották a jubileumi, X. Savaria Filmszemle díjátadó gáláját a Savaria mozi Hildebrand-termében. A főszervező Lovass Tibor, a  Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy idén 124 versenyfilm érkezett a felhívásra az egész Kárpát-medencéből.

András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, a zsűri tagja szerint a beküldött alkotások profi filmek. Videóüzenetben köszöntötte a díjazottakat Káel Csaba kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke, Koltay András pedig a tudatos médiafogyasztás fontosságáról beszélt, ami a szemléhez kapcsolódó konferencia témája volt.

Elsőként a diákfilm pályázat eredményeit hirdették ki, ide internet és médiatudatosság témában vártak filmeket. A vizsgafilmek között Dóczé Péter Nagykorú felügyelete mellett című alkotása lett első díjas. Zene kategóriában különdíjat nyert Boros Ferenc és Horváth Zoltán szombathelyi alkotópáros Élményekre hangolva című filmje, a kategóriagyőztes Lovas Hajni: Hidas Frigyes, az utolsó magyar romantikus zeneszerző című alkotása lett. Képzőművészet kategóriában Képeid, hol álmok hegedülnek - Gondolatok Rudnay Gyuláról című filmjéért egy négyfős alkotói csapatot díjaztak.

A néprajz-népművészet-történelem témájú filmek között Major Anita és Margittai Gábor Erdély és Románia nagy egyesülése című filmje győzőtt, míg a fikciós filmek kategóriájában Kiss-Stefán Mónika Memento mori - A váci legenda című filmjét díjazták. A legjobb néprajzi témájú filmért járó Schmidt Éva-díjat Csángó bájolás című alkotásáért Kanalas Éva vehette át. Idén két életmű díjast köszöntöttek: Ternovszky Béla rajzfilmrendező, a Macskafogó alkotója megtisztelőnek nevezte a kitüntetést: "Ha az ember úgy tekinti, hogy ez valaminek a lezárása, véglegesítése egy életnek, életműnek, akkor szomorú, de ha úgy fogja fel az ember, hogy azt honorálják, amit eddig letett az asztalra, akkor az egy nagyon pozitív dolog."- mondta el a filmrendező.

Életműdíjat vehetett át Eperjes Károly színművész, a Csendhez szokott szív című sorozatért, melyben istenkeresésről beszélget egyházi személyekkel. Mint mondta, ezúttal nem színészként szerepel a vásznon, hanem önmagát kellett adnia.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával megrendezett Savaria Filmszemle az elmúlt években rangos seregszemlévé nőtte ki magát. A szervezők mindenképpen folytatni szeretnék a hagyományt.

 

Fotó:X.Savaria Filmszemle/Facebook

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak