km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Díjkiosztó a X. Savaria Filmszemlén: Ternovszky és Eperjes életműdíjat vehetett át

Díjkiosztó a X. Savaria Filmszemlén: Ternovszky és Eperjes életműdíjat vehetett át

Soha ennyi díjat nem osztottak még ki a Savaria Filmszemlén, mint amennyit a pénteki gálán: 26 elismerés talált gazdára a jubileumi mustrán. Minden kategóriában különdíjasokat és dobogós helyezetteket is köszöntöttek. Két életműdíjat ítéltek oda - Ternovszky Béla rajzfilmrendező és Eperjes Károly színművész személyesen is jelen volt az átadón.

Pénteken tartották a jubileumi, X. Savaria Filmszemle díjátadó gáláját a Savaria mozi Hildebrand-termében. A főszervező Lovass Tibor, a  Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy idén 124 versenyfilm érkezett a felhívásra az egész Kárpát-medencéből.

András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, a zsűri tagja szerint a beküldött alkotások profi filmek. Videóüzenetben köszöntötte a díjazottakat Káel Csaba kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke, Koltay András pedig a tudatos médiafogyasztás fontosságáról beszélt, ami a szemléhez kapcsolódó konferencia témája volt.

Elsőként a diákfilm pályázat eredményeit hirdették ki, ide internet és médiatudatosság témában vártak filmeket. A vizsgafilmek között Dóczé Péter Nagykorú felügyelete mellett című alkotása lett első díjas. Zene kategóriában különdíjat nyert Boros Ferenc és Horváth Zoltán szombathelyi alkotópáros Élményekre hangolva című filmje, a kategóriagyőztes Lovas Hajni: Hidas Frigyes, az utolsó magyar romantikus zeneszerző című alkotása lett. Képzőművészet kategóriában Képeid, hol álmok hegedülnek - Gondolatok Rudnay Gyuláról című filmjéért egy négyfős alkotói csapatot díjaztak.

A néprajz-népművészet-történelem témájú filmek között Major Anita és Margittai Gábor Erdély és Románia nagy egyesülése című filmje győzőtt, míg a fikciós filmek kategóriájában Kiss-Stefán Mónika Memento mori - A váci legenda című filmjét díjazták. A legjobb néprajzi témájú filmért járó Schmidt Éva-díjat Csángó bájolás című alkotásáért Kanalas Éva vehette át. Idén két életmű díjast köszöntöttek: Ternovszky Béla rajzfilmrendező, a Macskafogó alkotója megtisztelőnek nevezte a kitüntetést: "Ha az ember úgy tekinti, hogy ez valaminek a lezárása, véglegesítése egy életnek, életműnek, akkor szomorú, de ha úgy fogja fel az ember, hogy azt honorálják, amit eddig letett az asztalra, akkor az egy nagyon pozitív dolog."- mondta el a filmrendező.

Életműdíjat vehetett át Eperjes Károly színművész, a Csendhez szokott szív című sorozatért, melyben istenkeresésről beszélget egyházi személyekkel. Mint mondta, ezúttal nem színészként szerepel a vásznon, hanem önmagát kellett adnia.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával megrendezett Savaria Filmszemle az elmúlt években rangos seregszemlévé nőtte ki magát. A szervezők mindenképpen folytatni szeretnék a hagyományt.

 

Fotó:X.Savaria Filmszemle/Facebook

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója a Trump elleni merénylet miatt
Lemondott az amerikai Secret Service (Titkosszolgálat) igazgatója, miután a szervezet nem tudta megakadályozni a Donald Trump elleni merényletkísérletet – a döntést kedden jelentette be maga az igazgató, Kimberley Cheatley.