km/óra
  2024.02.24., szombat  •  Szőkőnap napja
Decemberi programok – Szombathely: adventi forgatag, utcabál, Mikulások és koncertek

Decemberi programok – Szombathely: adventi forgatag, utcabál, Mikulások és koncertek

A december 2-3-ai hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: rengeteg programmal vár mindenkit az adventi vásár, a Károly Róbert utcában pedig bált rendeznek. A múzeumban a herbáriumok világát mutatják be, a kézműves kuckóban pedig manók készülnek. Lesz Hacuka és Mikulás séta a kutyákkal, a futókat a vasárnapi közös futás várja. Lesznek ingyenes tárlatvezetések, színház, bábszínház, a zenerajongóknak pedig koncertekkel kedveskednek. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.

 

RENDEZVÉNY
ADVENTI VÁSÁR

December 1-8., péntek-péntek
FŐ TÉR
12.01. péntek
Advent Színpad (Rendezvénytér)
16.00 Barátság, Mocorgó és Napsugár Óvodák műsora
17.00 Meggie és Domby Berti
19.00 Mokka
20.30 Dj Szunyog Retro
Mikulás Színpad (Császárkő mellett)
18.00 Ivett és Marci
19.45 Dalkommandó
12.02. szombat
Advent Színpad (Rendezvénytér)
10.30 Margaréta Óvoda műsora
17.00 Peltzer Géza és Korponay Zsófi
19.00 Bence kalandjai
20.30 Novelzone
Mikulás Színpad (Császárkő mellett)
18.00 Háklár Banda
19.45 RM Acoustic
12.03. vasárnap
Advent Színpad (Rendezvénytér)
17.00 Kalap Jakab és barátai
12.07. csütörtök
Advent Színpad (Rendezvénytér)
16.00 Szamóca Színház - Mikulásváró
17.00 Joulupukki, érkezik az igazi finn mikulás
12.08. péntek
Advent Színpad (Rendezvénytér)

16.00 Gazdag Erzsi, Maros utcai, Kőrösi és Weöres Óvodák műsora
17.00 Melega Juli és Holdosi Attila
19.00 Égi Vándor - Omega dalok az Örökkévalóságnak
20.30 Dj Szunyog Retro
Mikulás Színpad (Császárkő mellett)
18.00 Farkas Alexandra és Szilinyi Arnold
19.45 S. Hollósy Kornél

 

KARITATÍV ADVENTI CSALÁDI NAP A JÉGCSARNOKBAN

December 1., péntek 17.00
TREND OPTIKA JÉGCSARNOK
A szombathelyi MCC képzési központ az idei évben is szeretné megajándékozni a gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény 3 és 17 év közötti állami gondozott leány és fiú lakóit. Kérik vendégeiket, hogy lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá gyűjtésükhöz az alábbiakkal: tisztálkodási szer, illatszer, szépségápolási termékek, sminkfelszerelés, édesség. És hogy mi várható a jégen? Jégdiszkó, ügyességi versenyek, forró tea és fergeteges hangulat!


A MI KÁROLY RÓBERTÜNK – UTCABÁL
December 2., szombat 14.00–19.00
KÁROLY RÓBERT UTCA
Program:
14.00 Kezdés a Károly Róbert utcai Szolgáltatóház előtti téren
14.15 Köszöntőbeszédet mond dr. Nemény András polgármester és Németh Ákos, a KISZ– Százhold városrész önkormányzati képviselője.
15.00 Zenél az UNIQM zenekar
16.00 DJ Borsha


HERÉNYI ADVENTI DÉLUTÁN

December 2., szombat 15.00
HERÉNYIEK HÁZA
Szeretettel várnak mindenkit a Herényiek Háza udvarán karácsonyra hangolódva egy kis meleg teával, forraltborral és zsíros kenyérrel. 


NEUMANN JÁNOS-EMLÉKNAP
December 5., kedd 11.00
NEUMANN JÁNOS PARK
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Műszaki és Természettudományos Kultúráért Egyesület szervezésében tartják meg a Neumann János-emléknapot. 
Műsor:
11.00 A Neumann János Parkban (Neumann János Iskola előtt) Neumann János-emléktábla avatása. Köszöntőt mond dr. Nemény András, SZMJV polgármestere.
13.00 AGORA–MSH: Neumann János –  életrajzi vándorkiállítás. Köszöntőt mond: Bokányi Adrienn, SZMJV tanácsnoka, Szalay Imre, NJSZT ügyvezető igazgató.
Kiselőadások:
Neumann János magyar gyökerei és amerikai sikerei. Előadó: prof. Dr. Kovács László főiskolai tanár, nyugalmazott tanszékvezető          
NJSZT Vas megyei területi Szervezetének története. Előadó: Dr. Nemes József egyetemi docens          
Műsor: „Zseni csak egy volt…” A Szombathelyi Neumann János Általános Iskola előadása. Berebora Adél és Faragó Áron 8. a osztályos tanulók, valamint Katavics Enikő pedagógus.


ELTE SEK GÓLYABÁL 2023
December 7., csütörtök 18.00
HALADÁS SPORTKOMPLEXUM


KARÁCSONYI VÁSÁR A KÉPTÁRBAN

December 8-9., péntek-szombat
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Képző-, iparművészeti, design- és kézműves termékek vására.
PÉNTEK
12.00 Iparművészet a gyakorlatban –  pályaorientációs beszélgetés. Résztvevők: Fazekas Ildikó művészettörténész és Mascher Róbert designer. A FISE vezetői bemutatják a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tevékenységét.
14.00 Nemez-workshop Róbert Vanda textilművésszel. A résztvevők faliképet készíthetnek szövés és nemezelés technikájával. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött:
15.00 Adventi mesejáték. Közreműködnek a Boldog Brenner János Általános Iskola 1.b osztályos tanulói
15.30 Ünnepi csokoládés falatok készítése Czömpöly Eleonóra cukrászmesterrel. A részvétel regisztrációhoz kötött.
16.00 Garas Kálmán: „… személyiségnek lenni a legtöbb” 
SZOMBAT
10.00 Ünnepi csokoládés falatok készítése Czömpöly Eleonóra cukrászmesterrel
10.15 Kerekítő foglalkozás Kővári Réka néptáncpedagógussal. Karácsonyi hangolódás népi játékokkal, mondókákkal 0– 3 éveseknek.
11.00 Ready-made lampionkészítés Tóth Péter formatervező művésszel (Morfo Stúdió). Újrahasznosított műszaki alkatrészekből egyedi lampionok készülnek. Akár otthonról hozott alapanyag is felhasználható. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
11.30 Az angyalok vigadnak – adventi és karácsonyi magyar népénekek A Vasi Népdalstúdió Boróka együttesének ünnepi műsora.
14.00 Kreatív fotóműhely – árnyképek készítése Garas Kálmán fotóművésszel. A fotogramok készítése mellett a nagyítás is kipróbálható! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
15.00 Karácsony a textilművészetben. Cebula Anna művészettörténész, igazgató tárlatvezetése
16.00 KÉP_lett –  Alkossunk közösen a mesterséges intelligenciával! A workshopot vezeti: Áfrány Gábor médiaművész. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
17.00 Betlehemi csillagok – a gyermekrajzpályázat eredményhirdetése. Az alkotásokat értékeli: Bihari-Bakodi Szilvia restaurátor és Magyarósi Richárd, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum igazgatóhelyettese
A program a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészet Kollégiuma és Népművészet Kollégiuma támogatásával valósul meg.


MOZI
KÖNYVBEMUTATÓ FILMVETÍTÉSSEL: A JÓISTEN A TENYERÉN HORDOZ

December 1., péntek 17.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
December 1-jén, pénteken 17 órakor, az AGORA – Savaria Filmszínházban tartják Szenkovits Péter A Jóisten tenyerén Törőcsik Mari harmadik, bővített kiadás című könyvének bemutatóját. Utána levetítik a Szerelem című filmet.


SZÍNHÁZ
LÁZÁR ERVIN: MANÓGYÁR – AVAGY MINDENKINEK VANNAK MANÓI

December 3., vasárnap 10.00
MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ
Lázár Ervin klasszikus meséjében Zsuzsika nehéz helyzetbe kerül. Murmura néni vigyáz rá, míg anyukája megérkezik. Nem elég, hogy a néni szigorú és mogorva, de még alaposan rá is ijeszt a kislányra. „Az ilyen engedetlen, nyifegő-nyafogó gyerekeket mind elviszi a Bákász! Elvisz a Mumus! Szólok is a Zöld Lificnek, bizony elvisz!” Bákász! Mumus! Zöld Lific! Ilyen rettenetes dolgokkal fenyegetőzik Murmura néni! Szegény Zsuzsika szörnyen meg is rémül. De vajon léteznek- e ezek a lények? És ha léteznek, tényleg olyan szörnyűségesek? Valóban el akarják vinni Zsuzsikát, vagy össze lehet velük esetleg barátkozni?
A Mesebolt Bábszínház előadásában ezekre a kérdésekre kapunk választ sok humorral és kalanddal. A félelmet le lehet győzni nevetéssel, szeretettel és bizalommal, csak ki kell nyitnunk a szívünket a világra…


HEGEDŰS A HÁZTETŐN
December 8., péntek 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Generációk és világok ütköznek egymással egy egyre forrongóbb és labilisabb időszakban, a világ egyik legismertebb musicalében.
 

KIÁLLÍTÁS
INGYENES TÁRLATVEZETÉS: BETEKINTÉS A HERBÁRIUMOK VILÁGÁBA

December 3., vasárnap 15.00
SAVARIA MÚZEUM
A Savaria Múzeum herbáriuma Magyarország vidéki múzeumai közül a legnagyobb szárított-préselt növénygyűjteménnyel bír, de nemében országosan is a harmadik. Mára több mint száztízezer tételt számlálva a térség botanikai kutatásának nélkülözhetetlen alapját képezi. Több száz famintát, több ezer mag- és termésmintát, mintegy húszezer ősnövényt és közel kilencvenezer préselt növényt tartalmaz. Kiállításban csak igen kis töredékük látható (a Vasi Múzeumi Látványtárban). Ezúttal a Savaria Múzeumban őrzött részeibe kaphatunk bepillantást, amelyek között több millió éves ősnövénylenyomatok és másfél-két évszázada élt virágos növények ezrei is találhatók. Tárlatvezető: dr. Balogh Lajos botanikus-muzeológus. 


JOSKAR OLA 50! 

December 4–8., hétfő–péntek 
VÁROSHÁZA
Idén 50 éves Szombathely második legnagyobb lakótelepe, a Joskar-Ola. A városrész elmúlt 50 évét –  képekben és a korabeli dokumentumokon, újságcikkeken –  keresztül mutatják be. A november 7-én megrendezett Joskar-Ola 50! jubileumi ünnepség után többen kérték, hogy az ott megnyitott fotó- és dokumentumkiállítás legyen megtekinthető máshol is. A polgármester és a jegyző hozzájárulásával a kiállítás újra látható december 4-től 8-ig (hétfőtől péntekig), a Városháza földszinten található házasságkötő terme előtti folyosón, az Eszter terem előtt. A hivatalos megnyitó 2023. december 4-én, hétfőn reggel 9 órakor lesz. 


AZ ÉLŐVILÁG VARÁZSLATOS FORMÁI ÉS SZÍNEI
December 5., kedd 15.00
ELTE SEK C ÉPÜLET AULA
Baráth Kornél biológus, egyetemi adjunktus fotókiállításán köszöntőt mond Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa és dr. Lenner Tibor, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója. A megnyitó után 15.30-tól Lenkai Nóra beszélget a biológus kutatóval. 


VASÚTMODELL-KIÁLLÍTÁS
December 7–10., csütörtök–vasárnap
AGORA – MSH


FILTER – ENYEDI ZSUZSANNA KIÁLLÍTÁSA

December 8., péntek 18.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Enyedi Zsuzsanna képzőművész lesz a következő kiállító a Weöres Sándor Színház aulájában. Az egészen különleges technikával készült elektrografikákból álló tárlatát Oroszy Csaba nyitja meg.


ELŐADÁS
RAJTAM NEM MÚLT – EGY ÉLET TÖRTÉNETE A SZÍNPADON

December 2., szombat 15.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Főszerepben Alföldi Róbert és Csáki Judit. Alföldi Róbert évtizedek óta a magyar kulturális élet megkerülhetetlen alakja: színész, rendező, színházigazgató, „celeb” (bár ő tagadja), az egyik leghitelesebbnek tartott és töretlen népszerűségű magyar művész. Csáki Judit színházkritikus faggatja őt személyes és szakmai múltjáról és jelenéről, színészi és rendezői énjéről, műhelytitkokról, a kulturális környezetről és a világról, amelyben élünk. A kötetben megszólalnak más szakemberek is: kritikusok és színházművészek idézik fel Alföldi eddigi pályáját. Az olvasó is felelevenítheti saját élményeit, és remélhetőleg néhány kérdésére is választ talál a kötetben.


PETŐFI 200 ZENÉS-VERSES EST
December 7., csütörtök 17.00
NAGY LAJOS GIMNÁZIUM
Az est előadói Patkós Márton (NLG-s öregdiák) és Borbély Richárd, A besúgó című sorozatból is ismert színészek. Előzetes jegyfoglalás ajánlott! 


NYÍLT NAP AZ MCC-BEN
December 8., péntek 15.30
MCC SZOMBATHELY
Az MCC Középiskolás Programja iránt érdeklődő 9–11. évfolyamos diákok számára. A nyílt napon való részvétel regisztrációhoz kötött!


KÖNYVBEMUTATÓ: GARAS KÁLMÁN: „…SZEMÉLYISÉGNEK LENNI A LEGTÖBB”

December 8., péntek 16.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Garas Kálmán fotóművésszel, Bonyhádi Károly grafikusművésszel és Tóth Csaba festőművésszel dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélget. Közreműködnek a Capella Savaria művészei: Bertalan Andrea (fuvola), Rácné Szőke Beáta (hegedű), Pálkövi Ágnes (cselló). 


KONCERT
A VILÁG LEGSZEBB ZENÉI

December 1., péntek 19.00
BARTÓK TEREM
December 1-jén, pénteken a „világ legszebb zenéi” hangzanak el a Bartók Teremben. Közreműködnek a Savaria Szimfonikus Zenekar szólistái, vezényel Hamar Zsolt.


ESTI KORNÉL

December 1., péntek 19.30
VÉGÁLLOMÁS KLUB
Vendégzenekar: Verőköltő, Negyed4.


SZENT EFRÉM FÉRFIKAR ADVENTI KONCERTJE
December 2., szombat 16.30
SZÉKESEGYHÁZ


G. F. HANDEL: MESSIÁS
December 3., vasárnap 19.00
BARTÓK TEREM
A Capella Savaria adventi hangversenye. 


RÚZSA MAGDI
December 5., kedd 19.00
AGORA – MSH
A koncert különlegessége, hogy régi és új slágerei új hangszerelésben szólalnak meg, igazi zenei csemegét nyújtva.


ROAD – FELPÖRÖGVE – 2023
December 8., péntek 20.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB
Menetrend: 20.00 Kapunyitás, 20.20 Don Gatto, 21.30 ROAD


EGYÉB
KÉZMŰVES KUCKÓ 

December 2., szombat 9.00–12.00 
AGORA – MSH
Szeptember közepétől májusig szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy. Téma: manókészítés. 


MIKULÁS SÉTA

December 2., szombat 10.00
FEKETE ISTVÁN ÁLLATVÉDŐ EGYESÜLET MENHELYE
Várják a gazdikat és négylábú kedvenceiket szombaton a menhelyen a Mikulással és apró ajándékokkal egy nagy közös sétára. A menhelyi kutyusok is mennének a sétára, ami 10 órakor kezdődik. 


HACUKA KÖZÖSSÉGI VÁSÁR
December 3., vasárnap 7.30–11.30
VÁSÁRCSARNOK
Gardróbürítésből származó használt, de minőségi női és férfiruhák, gyerekruhák, játékok, könyvek, ékszerek, kiegészítők, lakásdekorációs kellékek és minden egyéb hasznos holmi vására, ahol 40 árus kínálja megunt portékáit az érdeklődőknek.


FUSSUK KÖRBE SZOMBATHELYT! 
December 3., vasárnap 8.00
CSÓNAKÁZÓ-TÓ
Találkozó a tó parkolójában. Közös futás a város körüli körön, melynek hossza 24, 5 km. Természetesen lehet csatlakozni rövidebb távra is korábbi fordulással vagy az útvonal rövidítésével.


TALÁLKOZZ A MIKULÁSSAL!
December 3., vasárnap 11.00–15.00
FAMILY CENTER
A legkisebbek legnagyobb örömére ebben az évben is ellátogat a Mikulás december 3-án, 11 és 15 óra között a Family Centerbe, a karácsonyfánál lehet vele találkozni. 


A MIKULÁS KUCKÓJA
December 5., kedd 14.00
AGORA – MSH


HERÉNYI MIKULÁS-EST
December 6., szerda 17.30
HERÉNYIEK HÁZA
Bábjáték és zenés előadás. Előzetes jelentkezés szükséges! 


A MIKULÁS FUTVA ÉRKEZIK
December 6., szerda 18.00–19.00
CSÓNAKÁZÓ-TÓ
A résztvevőket Mikulás-jelmezben vagy -sapkában várják, s azt kérik, vigyenek magukkal egy kis szaloncukrot vagy apró édességet, így induljanak egy közös futásra a belvárosba, ahol meglepik a járókelőket, gyerekeket, majd visszafutunk a tóhoz! Találkozó 18 órakor a tó parkolójában!


MÉHÉSZEK ÉS MÉZ MEGÁLDÁSA

December 7., csütörtök 17.00
SZENT MÁRTON (DOMONKOS) TEMPLOM
Szent Ambrus, a méhészek védőszentje, ez alkalomból a szentéletű püspök liturgikus emléknapján – december 7-én – ünnepi szentmise keretében áldják meg a méhészeket és az idei méztermést a szombathelyi Szent Márton templomban 2023. december 7-én, csütörtökön a 18 órakor kezdődő szentmise keretében. Arra hívják a szombathelyi és környéki méhészeket, hogy hozzák el az ez évi termésüket a templomba. Ezek a mézek a szentmise keretében áldásban részesülnek, egyben kérik az Úr áldását a méhekre, a méhészekre és a jövő évi termésre.

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak