km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Csóka Jánosné köszöntése 90. születésnapja alkalmából

Csóka Jánosné köszöntése 90. születésnapja alkalmából

Gizella nénit dr. Nemény András polgármester látogatta meg, írja a város honlapja.

A szombathely.hu tudósítása szerint "90. születésnapja alkalmából látogatta meg és köszöntötte fel Csóka Jánosnét dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere. Sasvári Gizella Nagykanizsán született, 4 polgárit végzett. Szüleivel és 3 testvérével is a zalai városban éltek. Édesanyja háztartásbeli volt, 4 gyermeket nevelt, akik közül már csak Gizella néni él. Édesapja a vasútnál dolgozott.

Első munkahelye Gizella néninek is a  a vasútnál volt, ahol bérszámfejtőként dolgozott, majd a mozdonyvezetők teljesítménybérét számolta. Innét a Személyzeti Osztályra került. Nagykanizsáról Budapestre költözött, ahol az Óbudai Termelő és Szolgáltató Szövetkezetnél helyezkedett el, és innét is ment nyugdíjba. Nagykanizsára már nem tért vissza, nyugdíjas éveitől Szombathely lett az otthona.

A sport nagyon fontos szerepet játszott az életében már egész fiatal korától: 1948-ban megnyerte az ifi bajnoki címet, atlétikai középtávfutásban, ettől az évtől indult sportolói karrierje. 1952-ben férjhez ment és 2 évre ekkor abbahagyta a futást. 1954-ben újrakezdte, az ezt követő évben pedig már ismét a válogatott tagja volt Párizsban. 1960-ban a római olimpián is szerepelt, ahol 7. helyezést ért el. Minden idők egyik legsikeresebb magyar futónője, neve a legjobbak között szerepel az örök ranglistán. Előtte nem jutott be magyar futónő az olimpia legjobb nyolc versenyzője közé.

800 méteren magyar bajnok volt, majd magyar csúcstartó 3x800 m-es váltófutásban. Mezei futásban szintén magyar bajnok lett, sokszoros válogatott volt. Moszkvában szintén a dobogó legfelső fokára állhatott a Világifjúsági Találkozón. 1963-ban jött Szombathelyre, és itt a Haladás színeiben versenyzett tovább, arra kérték, hogy hozza fel a csapatot az NB I-be. Később edzőként dolgozott az Egyesületben.

Házasságából gyermekük nem született, férjét 1979-ben veszítette el. Gizella néni elmondta: ma is tartja a kapcsolatot a nagykanizsai barátokkal ismerősökkel, napjait még aktívan tölti. Bevásárol, főz, érdeklődő a világ eseményei iránt."

(Fotó: Bonyhádi Zoltán)

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
legfrissebbek
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.
Foci Eb 2024: az MLSZ minden támogatást és segítséget megad a magyar szurkolóknak
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) minden támogatást és segítséget megad a helyszínen azoknak a magyar szurkolóknak, akik jelen lesznek Németországban a magyar válogatott Európa-bajnoki mérkőzésein - tájékoztatta az MTI-t Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.