km/óra
  2024.02.24., szombat  •  Szőkőnap napja
Csináljunk egy új Földet az Égben. Olyat, ahol jó élni! - bemutatták Szenkovits Péter könyvét a Savaria moziban

"Csináljunk egy új Földet az Égben. Olyat, ahol jó élni!" - bemutatták Szenkovits Péter könyvét a Savaria moziban

Szenkovits Péter A Jóisten tenyerén Törőcsik Mari című könyvének harmadik, bővített kiadását pénteken mutatták be a Savaria moziban. Az esemény egyszerre volt ünnepélyes, baráti és meghitt: zárásként Makk Károly Szerelem című filmjét vetítették le a Jávor Pál teremben.

"Számomra nem munka volt interjúkat készíteni vele, hanem továbbképzés, önismereti tréning és vizsga is egyben. Aztán egyszer csak – szerencsére ez több alkalommal megadatott – mintha téren és időn kívülre kerültem volna, annyira magával ragadott. Önmagából, a létezés(é)ből olyan rétegeket is megmutatott, amikből építkezhettem. S ami még fontosabb: azokat közvetíthettem.” -- vallja a könyv szerzője, Szenkovits Péter, aki először 1980-ban, kiskatonaként lépett be a színésznő öltözőjébe, és elkezdődött egy történet, megszületett sok-sok cikk, írás, beszélgetés, és A Jóisten tenyerén kötet. Törőcsik Mari idén novemberben töltötte volna be 88. életévét: a harmadik, bővített kiadás ennek apropóján látott napvilágot. 

 

Szenkovits Péter könyvbemutatójára a Jávor Pál teremben került sor

 

"A színész addig él, amíg van ember, aki látta színpadon." -- idézte a művésznőt Horváth Soma alpolgármester, hangsúlyozva, hogy Szenkovits Péter ezzel a bővített kiadással Törőcsik Mari olyan érzelmeit és gondolatait hozza el nekünk, amelyek egy életen át kísérhetnek minket.  "Nem hinném, hogy túlzás azt mondani, tette hozzá, hogy amiként a Jóisten tenyerén hordozta a művésznőt, úgy hordozza most a tenyerén az olvasót a szerző, Szenkovits Péter."

 

Szauer Ágoston Körhinta című versét olvasta fel 

Egy szebb és jobb világ

Prof. dr. Széll Kálmán írásban küldött üzenetében a könyv hitelességét emelte ki: "ebben a könyvben a mesterségből adódó, tulajdonképpen elvárható szépségen, jóságon túl a személyes, hiteles spontaneitás az, ami számomra megragadó". S ennek az őszinteségnek következtében az olvasók a Törőcsik Mari-rajongók táborába kerülnek, ha eddig nem lettek volna ott. "A mai puskaporos világunkban jó ilyen könyveket olvasni, mert a gyűlöleten, haragon, ellenségeskedésen, békétlenségen túl, igenis létezik egy szebb és jobb világ." 

 

Szauer Ágoston 
KÖRHINTA

Törőcsik Mari emlékére

Ma is így
jön elő:
szabadon
lebegő --

az a copf,
az a száj,
a kacaj...
Gyere, szállj,

közelít
a nagy ég,
ez a menny
nem elég,

jön a fönt,
jön a lent,
ne ereszd
a jelent!

Az idő,
ha pörög,
csak a perc
az örök!

(2023 nyarán)

 

"Magának Mari vagyok"

A bemutatón Szauer Ágoston Körhinta című verse hangzott el, majd archív felvételeket láthattunk Törőcsik Mariról. Mayer Rudolf, a Savaria mozi igazgatója személyes emlékeket idézett fel: "Magának Mari vagyok" – közölte vele a művésznő, mikor felhívta telefonon a mozit, hogy meg szeretné nézni a Saul fiát, és csodálkozott, hogy a filmet bármikor levetítik neki – "mert maga egy csoda", indokolta az igazgató, aki csak annyit kért cserébe, nem is igazán komolyan, hogy tartsa a moziban 80. születésnapját. 2015 novemberében aztán megint csörgött a mozi telefonja: "a jövő héten ott vagyok", szólt bele Törőcsik Mari, s a születésnapon a Körhintát vetítették, a színésznőt pedig tomboló közönség és taps fogadta a film után.

 

Mayer Rudolf emlékeket idéz

"Magának itt a helye, amíg ember él a Földön"

Cserhalmi György üzenetét a szerző olvasta fel: "Mari! Mit keres maga a másvilágon? Hívják azt pokolnak vagy Mennynek! Magának itt a helye, míg ember él a Földön. Azt remélem, csal elszaladt valahova. Talán megmártakozni az élet vízében, fúj egyet és jön. Jöjjön is, mert 'mindjárt süt a nap'. Tudja, az a fényes, forró, akit mindnyájan várunk már. Az lesz a legjobb, ha együtt jönnek. (...)
Látja, egy nap után is, mennyire hiányzik. De ha jó az a társaság, ahol most van – hozza vissza őket is. És ha megint olyan gyalázatosak leszünk, hogy itt kell hagyni minket, akkor menjünk együtt, vigyen minket is, csináljunk egy új Földet az Égben. Olyat, ahol jó élni!"

 

Benke Éva Pável Ágoston versét mondta el

 

A könyvbemutató, nem túlzás állítani, több volt, mint egy kiadvány ismertetése. Benke Éva Radnóti-díjas tanárnő Pável Ágoston A csodák idelenn születnek című versét mondta el, Bozsodi Lóránt hegedűművész a Schindler listája című film betétdalát játszotta. A versek, mondatok és zene, a baráti beszélgetések tökéletes összhangban jelentették azt, amit talán Törőcsik Mari -- magyar, európai és egyetemes -- művészete is jelent: hogy lehet előítélet- és gyűlöletmentesen, hitelesen, őszintén létezni. Lenni. 

 

Bozsodi Lóránt hegedűművész a Schindler listája című film zenéjét játszotta

A Jóisten tenyerén Törőcsik Mari című könyv harmadik, bővített kiadását támogatta a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Szombathelyi Egyházmegye (dr. Székely János püspök), a Pannonsport Kft. és Sárvár Város Önkormányzata.

 

TP

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak