km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
Csavart fánkot sütöttek a kézműves kuckóban

Csavart fánkot sütöttek a kézműves kuckóban

Javában zajlik a farsangi készülődés az óvodákban, iskolákban és az AGORA Kézműves Kuckója is programokkal várja a gyerekeket. Csütörtökön különleges csavart fánkot készítettek.

 

Vízkereszttel elkezdődött a farsang időszaka, ami idén február 14-ig tart. Az AGORA Kézműves Kuckójában minden évben kreatív programokkal várják a gyerekeket, ezúttal kreatív fejdíszeket, csörgősipkát és busóálarcot készíthettek.A maszkabálok szezonjának jellegzetes finomsága a farsangi fánk. Egy különleges változatát süthették meg közösen a Szivárvány Óvoda kis ovisai ma délelőtt.


Geosits Judit kulturális szervező elárulta, hogy a csavart fánkot az oszkói hölgyektől tanulta néhány évvel ezelőtt. A recept Horváth Ilona receptje, egy nagyon jól bevált tészta. Kell hozzá fél kg liszt, 5 dkg porcukor, 5 dkg olvasztott margarin, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő.


A tésztát vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és sütőrummal ízesítik. Bár a recept hagyományos, a forma nem. A tésztát fatiplire csavarják fel, így érdekes küllemet kap az édesség - hasonló lesz a kürtőskalácshoz. Amíg sült a csavart finomság, a gyerekek kreatív elfoglaltságot kaptak. A sütemény összetevőit a szervezők papírra nyomtatták, ezeket lehetett kiszínezni. 


A kisült fánkra a végén porcukrot szórtak.

 

Forrás: SZTV

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak