km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
„Legalább mutasd meg a melled!” – szexragadozók és áldozataik a Savaria Moziban

„Legalább mutasd meg a melled!” – szexragadozók és áldozataik a Savaria Moziban

Minden idők legsikeresebb cseh dokumentumfilmjével, majd egy arra épülő beszélgetéssel hívta fel a figyelmet a szombathelyi Soroptimist International Club napjaink egyik legégetőbb problémájára: az online gyermekbántalmazásra.

Fontos és sokakat érintő problémára hívta fel a figyelmet a Soroptimist International Club Szombathely – Colonia Savaria Egyesület pénteken délelőtt a Savaria Moziban a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából. A programon bárki részt vehetett. Elsőként az elmúlt évek egyik legfelzaklatóbb dokumentumfilmjét, a Csapda a neten című cseh alkotást vetítették le, mely nemcsak bemutatja, hanem le is leplezi, hogyan vált a gyermekbántalmazás e modern formája mindennapos, rendkívüli módon elterjedt fenyegetéssé.

Az online szexragadozók ugyanis mindenhol ott vannak, de sokan mégsem tudják vagy csak nem akarják elhinni, hogy valódi veszélyt jelentenek a gyerekekre és kiskamaszokra. Pedig ez sajnos egyre aktuálisabb, mindennapibb a mai modern világában. A 2020-ban megjelent film ezt a világot mutatja be kendőzetlenül: látjuk például, ahogy ismeretlen, középkorú vagy még idősebb férfiak azonnal maszturbálni kezdenek a lányok előtt, hogy gyerek- vagy állatpornót küldenek, hogy először csak hízelegnek, majd követelőznek, zsarolnak, hogy titkos találkát erőltetnek annak ellenére is, hogy a lányok többször is elmondják: még csak 12 évesek és semmit nem tudnak a szexről.

A filmet Barbora Chalupová és Vít Klusák rendezte, akik bizony nem élménybeszámolókra és adatokra hagyatkoztak, hanem a kőkemény valóságra. Úgymond „laboratóriumi körülmények között” mutatják meg, mi történhet a chateken. A főszerepben három felnőtt színésznőt láthatunk, akik jóval fiatalabbnak tűnnek a koruknál. Ez egy fontos szempont volt a válogatáskor, hiszen azt akarták elhitetni a ragadozókkal, hogy csak kiskamaszok, alig 12 évesek.

Több közösségi oldalra is beregisztrálták őket álprofilokkal, majd vártak. De nem kellett sokáig tétlenül ülniük: alig 5 órán belül 83 férfitől jött üzenet a kiskorúnak hitt színésznőknek, tele nyomdafestéket nem tűrő szexuális kérésekkel, követelésekkel. A tíznapos forgatás mérlege pedig végül csaknem 2500 zaklató volt.

Minden idők legsikeresebb cseh dokumentumfilmje érthető módon hatalmas port kavart, rendőrségi eljárások is indultak a nyomán, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy ráirányítja a figyelmet az online szexragadozók problémájának súlyosságára.

A teljes sokkot pedig most is lehetett érezni a moziban, miután felkapcsolódtak a fények. A filmnek ugyanis több változata is van a korosztálybesorolások miatt. Ez most a 18+-os verzió volt, így érthető módon kicsit nehezen is indult el Halász Imréné Németh Krisztina elnök és Laskay-Horváth Claudia pszichológus PhD-hallgató beszélgetése.

„Hát nehéz megszólalni ez után. Én is most láttam először a filmet és nyilván tudtam, hogy miről fog szólni, de ennek ellenére is rendkívül sokkoló volt. Számomra az volt a felkavaróbb, amikor szembesítették a predátort, az erőszaktevőt azzal, hogy mit tesz, mit követel, ő pedig azzal védekezik, hogy ő nem csinál semmit, csak chatel. Ők maguk is azt gondolják, hogy nem követnek el semmit, csak online beszélgetnek” – kezdte Krisztina.

„Azt gondolnánk, hogy egy nagyon kóros személyiségzavarnak kell lennie a hátérben az ilyen embereknél, de nem erről van szó. Ez egy nagyon gyakori jelenség. Nem feltétlenül kell egy ilyen betegség ahhoz, hogy valaki ilyen dolgokat műveljen. Hanem elég az, ha gyenge személyiségűek, negatív tapasztalatokat éltek meg a saját kortársaikkal, nincsenek egészséges kapcsolataik, ezért inkább gyerekeknél próbálkoznak, hátha velük jobban kijönnek vagy hatalmat tudnak gyakorolni felettük” – hangsúlyozta Laskay-Horváth Claudia.

A színésznők beszéltek arról is a filmben, hogy nagyon nehéz dolguk volt és például az is elhangzik, hogy 23 lányt hallgattak meg a szerepre, közülük pedig 19-en mondták azt, hogy velük is történt már hasonló gyerekkorukban. Így adódik a kérdés: mit tehetünk? Milyen jelei vannak, ha valakivel ez megtörtént?

Mint a pszichológus mondja, intő jel, ha hirtelen megváltozik a gyerek viselkedése, ha egyik napról másikra visszahúzódóbb lesz, ha nem érdeklődik a barátai iránt, vagy hidegen hagyják a korábbi hobbijai, a sport, ha rendszeresen járt.

Nehéz feldolgozni ezeket a traumákat, szakember segítségével szinte lehetetlen is, ezért is kell nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre. Ennek alappilére a kommunikáció. Fontos tehát, hogy nyíltan kommunikáljunk a veszélyekről, a szexualitásról, hogy a gyerekek ne az interneten próbáljanak tanulni. A felnőtteknek egy megértő közeget kell teremteniük, hogy a gyerekek biztonságban érezzék magukat és merjenek kérdezni, beszélni azokról a dolgokról, amik érdeklik, érintik őket.

„Sérülékenyek, még nincs énképük, keresik önmagukat, a helyüket a világban, ezért sokat számítanak a visszajelzések. Ha már megtörtént a baj, jó kiindulópont lehet egy tanár felkeresése, majd egy iskola pszichológus, de egyre több szervezet és intézmény szakosodik az ilyen jellegű problémákra” – hangsúlyozta a pszichológus, aki zárásként egy jó tanácsot is adott: senki ne küldjön és ne is készítsen szexuális tartalmat magáról, már ezzel is megelőzhetjük a bajt. Jobb, ha megmarad a négy fal között az intimitás, amikor már eljön az ideje.

 

CzB

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.
Gyereknapi forgatag a Sportháznál
Idén is sokféle program, előadás, foglalkozás várja a kicsiket és nagyokat a városi gyermeknapi forgatagon. Az AGORA – Művelődési és Sportházba, valamint a körülötte lévő területre érkezőket játékország fogadja május 26-án, vasárnap 14 órától. Lesz akadálypálya, logikai készségfejlesztő játszóház, kézműves foglalkozás, zene, bábszínház és buszbemutató is.