km/óra
  2023.09.22., péntek  •  Móric napja
Civilek: fesztiválok,  hastánc gála, teljesítménytúrák, japán nap az őszi kínálatban

Civilek: fesztiválok, hastánc gála, teljesítménytúrák, japán nap az őszi kínálatban

Aranypatak Fesztivál, Öko Plusz Fesztivál, teljesítménytúrák, Mindentudás meséi, hastánc gála és japán nap - kora őszi rendezvényeiket ismertették a civil szervezetek a szeptemberi sajtóreggelin. Igazi programdömping várható a következő hetekben.

 

Biztos nincs időd olvasni? - a kihívás elindítója, Szabados Ágnes vendégeskedik Szombathelyen az Aranypatak Fesztivál keretében szeptember 7-én délután a Berzsenyi-könyvtárban, a H+ Média és Kulturális Egyesület szervezésében. Másnap, 8-án pedig a kortárs költészetről szerveznek kerekasztal-beszélgetést, valamint tárgyalkotó verses pályázatot is kiírnak. Az egyesület Öko Plusz Fesztiválján pedig - szeptember 10-én - a fenntarthatóságra, környezettudatosságra hívják fel a figyelmet a Kámoni Arborétumban.


Simon Ádám, a H+ Média és Kulturális Egyesület elnöke elmondta, hogy a gyerekfoglalkozásoktól a felnőtteken át az idősekig próbálnak olyan programokat nyújtani, ami ezzel a témával kapcsolatos. Ilyen például, hogy újrahasznosító foglalkozásokat tartanak gyerekeknek, pl. söröskupak karkötőt lehet készíteni, és előadásokat hallhatnak az őszi gyógynövényekről.


Szeptember 10-én teljesítménytúrát szervez a Vasi Vándorok Sportegyesület a Kőszegi-hegységben ötféle távon 5-től 42 km-ig. Rajt és cél Jurisics-vár. Érintik Velemet, a Hörmann-forrást, az Írottkőt és Bozsokot.


35. évfordulóját ünnepli a Vasvári Játékszín szeptember 11-én a régi tagokkal együtt. 16-án pedig Bérbaltaváron Beck Zoli és Szűcs Krisztián irodalmi-zenés estet tart Csengey Dénes nyomán a Nagy Gáspár Emlékház pajtájában.


A “Mindentudás meséi felnőtteknek” címmel szervezi meg a Magyar Ismeretterjesztés Ünnepét a Vasi TIT szeptember 14-től 16-ig a képtárban. A nemzetközi szimpózium előadásai mindenki számára nyitottak, mindenféle tudományterület képviselteti magát.


Bakó Béla, a Vasi Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület igazgatója hozzátette, hogy megpróbáltak úgy válogatni az előadók közül, hogy minél többféle, minél érdekes előadások legyenek. A fizikustól a történésztől a fizikuson át a muzeológusig sok mindenki elő fog adni náluk.


Már októberi programjaikból is ízelítőt adtak a civilek: 2-án, a Szív világnapjához kapcsolódóan szervezi meg Szív Hídjai című rendezvényét a MIRA Orient Art Alapítvány, ahol a mozgás, az egészséges életmód áll a középpontban. A Zarkaházy-kastélyban táncbemutatók, hastánc gála, egészség-tanácsadás várja az érdeklődőket.


Október 8-án ismét japán nap, immár 14.-szer az AGORA sportházban. A korábbi évekhez hasonlóan kézműveskedés, japán gasztronómia, művészetek, öltözködés, sport és zene is szerepel a kínálatban. Érkezik egy japán festőművésznő, aki természetes ásványi eredetű festékekkel készíti képeit, és a látogatók megismerkedhetnek a temari, azaz a japán kézműves labda gyártásával is. 2-3000 látogatóra számítanak, és már előtte pénteken ráhangoló programmal jelentkeznek, egy igazi sztárvendéggel.

 

Fotó: archív/

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.