km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Civilek: fesztiválok,  hastánc gála, teljesítménytúrák, japán nap az őszi kínálatban

Civilek: fesztiválok, hastánc gála, teljesítménytúrák, japán nap az őszi kínálatban

Aranypatak Fesztivál, Öko Plusz Fesztivál, teljesítménytúrák, Mindentudás meséi, hastánc gála és japán nap - kora őszi rendezvényeiket ismertették a civil szervezetek a szeptemberi sajtóreggelin. Igazi programdömping várható a következő hetekben.

 

Biztos nincs időd olvasni? - a kihívás elindítója, Szabados Ágnes vendégeskedik Szombathelyen az Aranypatak Fesztivál keretében szeptember 7-én délután a Berzsenyi-könyvtárban, a H+ Média és Kulturális Egyesület szervezésében. Másnap, 8-án pedig a kortárs költészetről szerveznek kerekasztal-beszélgetést, valamint tárgyalkotó verses pályázatot is kiírnak. Az egyesület Öko Plusz Fesztiválján pedig - szeptember 10-én - a fenntarthatóságra, környezettudatosságra hívják fel a figyelmet a Kámoni Arborétumban.


Simon Ádám, a H+ Média és Kulturális Egyesület elnöke elmondta, hogy a gyerekfoglalkozásoktól a felnőtteken át az idősekig próbálnak olyan programokat nyújtani, ami ezzel a témával kapcsolatos. Ilyen például, hogy újrahasznosító foglalkozásokat tartanak gyerekeknek, pl. söröskupak karkötőt lehet készíteni, és előadásokat hallhatnak az őszi gyógynövényekről.


Szeptember 10-én teljesítménytúrát szervez a Vasi Vándorok Sportegyesület a Kőszegi-hegységben ötféle távon 5-től 42 km-ig. Rajt és cél Jurisics-vár. Érintik Velemet, a Hörmann-forrást, az Írottkőt és Bozsokot.


35. évfordulóját ünnepli a Vasvári Játékszín szeptember 11-én a régi tagokkal együtt. 16-án pedig Bérbaltaváron Beck Zoli és Szűcs Krisztián irodalmi-zenés estet tart Csengey Dénes nyomán a Nagy Gáspár Emlékház pajtájában.


A “Mindentudás meséi felnőtteknek” címmel szervezi meg a Magyar Ismeretterjesztés Ünnepét a Vasi TIT szeptember 14-től 16-ig a képtárban. A nemzetközi szimpózium előadásai mindenki számára nyitottak, mindenféle tudományterület képviselteti magát.


Bakó Béla, a Vasi Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület igazgatója hozzátette, hogy megpróbáltak úgy válogatni az előadók közül, hogy minél többféle, minél érdekes előadások legyenek. A fizikustól a történésztől a fizikuson át a muzeológusig sok mindenki elő fog adni náluk.


Már októberi programjaikból is ízelítőt adtak a civilek: 2-án, a Szív világnapjához kapcsolódóan szervezi meg Szív Hídjai című rendezvényét a MIRA Orient Art Alapítvány, ahol a mozgás, az egészséges életmód áll a középpontban. A Zarkaházy-kastélyban táncbemutatók, hastánc gála, egészség-tanácsadás várja az érdeklődőket.


Október 8-án ismét japán nap, immár 14.-szer az AGORA sportházban. A korábbi évekhez hasonlóan kézműveskedés, japán gasztronómia, művészetek, öltözködés, sport és zene is szerepel a kínálatban. Érkezik egy japán festőművésznő, aki természetes ásványi eredetű festékekkel készíti képeit, és a látogatók megismerkedhetnek a temari, azaz a japán kézműves labda gyártásával is. 2-3000 látogatóra számítanak, és már előtte pénteken ráhangoló programmal jelentkeznek, egy igazi sztárvendéggel.

 

Fotó: archív/

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.