km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Civilek: fesztiválok,  hastánc gála, teljesítménytúrák, japán nap az őszi kínálatban

Civilek: fesztiválok, hastánc gála, teljesítménytúrák, japán nap az őszi kínálatban

Aranypatak Fesztivál, Öko Plusz Fesztivál, teljesítménytúrák, Mindentudás meséi, hastánc gála és japán nap - kora őszi rendezvényeiket ismertették a civil szervezetek a szeptemberi sajtóreggelin. Igazi programdömping várható a következő hetekben.

 

Biztos nincs időd olvasni? - a kihívás elindítója, Szabados Ágnes vendégeskedik Szombathelyen az Aranypatak Fesztivál keretében szeptember 7-én délután a Berzsenyi-könyvtárban, a H+ Média és Kulturális Egyesület szervezésében. Másnap, 8-án pedig a kortárs költészetről szerveznek kerekasztal-beszélgetést, valamint tárgyalkotó verses pályázatot is kiírnak. Az egyesület Öko Plusz Fesztiválján pedig - szeptember 10-én - a fenntarthatóságra, környezettudatosságra hívják fel a figyelmet a Kámoni Arborétumban.


Simon Ádám, a H+ Média és Kulturális Egyesület elnöke elmondta, hogy a gyerekfoglalkozásoktól a felnőtteken át az idősekig próbálnak olyan programokat nyújtani, ami ezzel a témával kapcsolatos. Ilyen például, hogy újrahasznosító foglalkozásokat tartanak gyerekeknek, pl. söröskupak karkötőt lehet készíteni, és előadásokat hallhatnak az őszi gyógynövényekről.


Szeptember 10-én teljesítménytúrát szervez a Vasi Vándorok Sportegyesület a Kőszegi-hegységben ötféle távon 5-től 42 km-ig. Rajt és cél Jurisics-vár. Érintik Velemet, a Hörmann-forrást, az Írottkőt és Bozsokot.


35. évfordulóját ünnepli a Vasvári Játékszín szeptember 11-én a régi tagokkal együtt. 16-án pedig Bérbaltaváron Beck Zoli és Szűcs Krisztián irodalmi-zenés estet tart Csengey Dénes nyomán a Nagy Gáspár Emlékház pajtájában.


A “Mindentudás meséi felnőtteknek” címmel szervezi meg a Magyar Ismeretterjesztés Ünnepét a Vasi TIT szeptember 14-től 16-ig a képtárban. A nemzetközi szimpózium előadásai mindenki számára nyitottak, mindenféle tudományterület képviselteti magát.


Bakó Béla, a Vasi Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület igazgatója hozzátette, hogy megpróbáltak úgy válogatni az előadók közül, hogy minél többféle, minél érdekes előadások legyenek. A fizikustól a történésztől a fizikuson át a muzeológusig sok mindenki elő fog adni náluk.


Már októberi programjaikból is ízelítőt adtak a civilek: 2-án, a Szív világnapjához kapcsolódóan szervezi meg Szív Hídjai című rendezvényét a MIRA Orient Art Alapítvány, ahol a mozgás, az egészséges életmód áll a középpontban. A Zarkaházy-kastélyban táncbemutatók, hastánc gála, egészség-tanácsadás várja az érdeklődőket.


Október 8-án ismét japán nap, immár 14.-szer az AGORA sportházban. A korábbi évekhez hasonlóan kézműveskedés, japán gasztronómia, művészetek, öltözködés, sport és zene is szerepel a kínálatban. Érkezik egy japán festőművésznő, aki természetes ásványi eredetű festékekkel készíti képeit, és a látogatók megismerkedhetnek a temari, azaz a japán kézműves labda gyártásával is. 2-3000 látogatóra számítanak, és már előtte pénteken ráhangoló programmal jelentkeznek, egy igazi sztárvendéggel.

 

Fotó: archív/

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Háztűz egy állatkegyeleti parknál, Szombathelyen
Jelenleg utómunkálatokat végeznek.
Futsal: hátrányból fordítva nyert rangadót Kecskeméten a Haladás
Vas Ádám a Rubeola elleni találata után ezúttal duplázni tudott, de Luiggi Longo is góllal vette ki a részét a zöld-fehérek 3-1-es sikeréből.
Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala
A közösségi oldalakon az egyház híreit, eseményeit, közleményeit találják meg az odalátogatók.
Kétszer is a levegőbe lőttek Keszthelyen
Több bűncselekmény miatt is felelnie kell a szlovák állampolgárságú férfinak, akit a rendőrök őrizetbe vettek.
Átnevezte a majomhimlőt a WHO, mert az eredeti elnevezés rasszista
Az Egészségügyi Világszervezet mpoxot csinált a monkeypoxból, mert azt minden nyelven könnyen meg lehet jegyezni.