km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Civil szervezetek: Tavaszi rendezvények sorozatban

Civil szervezetek: Tavaszi rendezvények sorozatban

Herényi Virágút, Színházi Olimpia és nyári színjátszó táborok, szabadtéri matematikaverseny - a civil szervezetek aktuális rendezvényei kerültek terítékre kedden a sajtó számára rendezett szokásos reggelin.

Csaknem 30 helyi virág- és dísznövény-kertészet kínálja portékáit április 22-én és 23-án a Herényi Virágúton. A környezeti- és kertkultúra bemutatása, a virágok népszerűsítése mellett számos szórakoztató program várja az érdeklődőket, hangzott el a civil reggelin.

Koroknai Katona Ágnes, a Herényi Kulturális és Sportegyesület kulturális szervezője elmondta: kiemelt program lesz Agárdi Szilvia fellépése, amely szombaton délután három órakor kezdődik, másnap Mészáros János Elek templomi koncertje lesz a Szent György Templomban fél hármas kezdéssel. A gyerekeknek a Tarisznyás Zenekar és a kézműves foglalkozások nyújtanak majd kikapcsolódási lehetőséget.

Ugyanezen a hétvégén, szombaton a Magyarországi Tájházak Szövetsége Oszkón tartja a Nyitott Tájházak Napját, zenei és táncos kísérőprogramokkal.

Szintén április 22-én, ötféle távon lehet indulni a Vasi Vándorok Sportegyesület által szervezett Pannon-Alpok Teljesítménytúrán a Kőszegi-hegységben.

A Szombathelyi Zsidó Hitközség szabadegyetemi előadás-sorozatának részeként április 25-én A létezés eufóriája című filmet vetítik a Savaria Moziban, az érdeklődők részesei lehetnek egy beszélgetésnek Fahidi Éva holokauszt túlélővel, Szabó Réka rendezővel és Murai András filmtörténésszel. A Holokauszt helyi emlékezete lesz a téma május 9-én Csepeli György szociálpszichológus előadásán. Május 17-én a Szombathelyi Zsidó Hitközség Székházában napjaink antiszemitizmusáról tart előadást Kovács András szociológus.

A X. Színházi Olimpián április 27. és május elseje között 25 amatőr és profi színházi társulat több, mint 50 előadást tart országszerte, például Celldömölkön, Vasváron és Vépen, és több kisebb településen. Ebben az időszakban rendezik a Weöres Sándor Gyerekszínjátszó Fesztivált is.

Május 25-én a szombathelyi Csónakázó-tó körül barangolva szabadtéri matematika feladatokat oldanak meg a gyerekek, hogy elérjék a legelőkelőbb Medve-rangot. Gyimesi Bernadett, a Medve Matek főszervezője az eseménnyel kapcsolatban elmondta: a Csónakázó-tó körül állomásokat jelölnek ki, ahol szervezők ülnek, és ők adnak feladatokat az ott barangoló diák-csapatoknak. A gyerekek válaszolnak a kérdésekre, bemondják a helyes megoldást, ezt követően mehetnek tovább a következő pontra.

A Felsőcsatári Gyermeküdülő megmentése céljából kampányt indít a Kerekerdő Alapítvány április közepétől, ennek részletei később körvonalazódnak. Az alapítványnál jelentkezhetnek a gyerekek a Vasi Múzeumfaluban kialakított Pajta Táborba, valamint a Szőcei Szénagyűjtő Táborba, ahol ki lehet próbálni a nomád életformát.

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.