km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Balassa Péter: új jövőkép kell Szombathelynek

Balassa Péter: új jövőkép kell Szombathelynek

2010 és 2014 után harmadszor száll ringbe Szombathely polgármesteri székéért, ezúttal a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesület jelöltjeként. Vallja, hogy nagy szükség van a civil várospolitikára. Programjának lényege a változás és az újratervezés. Balassa Péterrel beszélgettünk.

 

– Mi motiválta a polgármester-választáson való ismételt indulásra?


– Megtisztelő felkérést kaptam tavasszal. Érzek magamban motivációt, készen állok a feladatra. Jelölttársaim nevében is köszönöm a választópolgárok ajánlásait. Mindig a „harmadik utas” politikát képviseltem, Szombathelynek változásra és újratervezésre van szüksége.


– A Jobbik tagja, a mozgalom színeiben volt városi képviselő, 2022-ben bejutott az Országgyűlésbe, az Európai Ügyek Bizottságának alelnöke. Miért mondott igent egy frissen alakult civil egyesületnek?


– Szombathelyen mindig is volt igény a civil politikára. Most pedig különösen úgy érzem, hogy az embereknek elegük van a pártok csatározásaiból. Az egyesületet tavaly májusban jegyezték be. Mind a 12 választókerületben állítottunk jelöltet, a névsor életkor és foglalkozás szempontjából is változatos, de mindannyian változást akaró, hiteles értelmiségiek. Büszke vagyok rá, hogy nálunk van a legtöbb hölgy induló. Mindenki szavazatára számítunk.


– Parlamenti munkája mellett mennyire tudott figyelni a helyi közéletre?


– Fél szememet mindig Szombathelyen tartom, szívügyem a város, naprakész vagyok. Többször felszólaltam a Parlamentben is Szombathely érdekében, első alkalommal rögtön az utak állapotára hívtam fel a figyelmet. Sajnálom, hogy a város az „ígéretek földje” maradt, az előző évtizedek választási programjaiból nem valósult meg például az intermodális közlekedési központ, az elkerülő utak, a Savaria Szálló helyzetének rendezése, a Puskás Tivadar utca kivezetése, az olcsóbb parkolás és a bérlakásépítés sem. 2007 óta – amikor a SZOVA kötvénykibocsátás történt – a város csak vegetál. A politikai balhék, mutyik egyéni érdekeket szolgálnak és gátolják a fejlődést. Éppen ideje új víziót, jövőképet alkotni, hogy Szombathelynek visszaszerezhesse a becsületét, pozícióját.


– Programjuk hangsúlyos eleme az újratervezés. Mely területekre értendő ez?


– 12 pontból áll a programunk, amelynek hátterében komoly szakmai munka áll. Egyik alappillére a SZOVA kötvénykibocsátási terhének megszüntetése. Történelmi bűnt követett el az akkori városvezetés. 17 év telt el, és még mindig 4,3 milliárd forint adósságot törleszt a cég. Adósságkonszolidációt és a SZOVA átvilágítását kértem a kormánytól. Amíg a kötvény a nyakunkon van, nincs fejlődés. A városnak nem itt kellene tartania, nem tudta megfelelően kihasználni az adottságait, lehetőségeit. Át kell világítani az ingatlanértékesítéseket is, különös tekintettel a Termálfürdő egyhektáros területére. Rengeteg értékes ingatlant eladott a város, vagyonfelélés történik, ennek megálljt kell parancsolni.


– Milyen közlekedést és városüzemeltetést érintő terveik vannak?


– Csúcsidőszakban képtelenség közlekedni a városban, az utak rossz állapotban vannak, és nagyon hiányzik egy parkolóház. Okos közlekedési lámpákkal oldanánk meg a forgalomirányítást. Nincsenek bal- és jobboldali körzetek, az utakat ott kell felújítani, ahol leginkább szükséges. Cselekvési tervvel készülünk az oladi plató ügyében, hiszen az ott élők is megérdemlik a normális úthálózatot, közműveket, közvilágítást, szemétszállítást. Terveink között szerepel az Ady téri buszpályaudvar átköltöztetése, az intermodális központ megvalósítása, továbbá az oladi posta újranyitása. Igényes várost szeretnénk, odafigyelve a padok és buszvárók állapotára, a közterületek tisztaságára, továbbá gyermekbarát, biztonságos város a célunk, megfelelően kivilágított gyalogátkelőhelyekkel, rendezett parkokkal, játszóterekkel.


– Tervezik a Szombathely napja rendezvény elindítását. Mi lenne ez pontosan?


– Identitást erősítő céllal hoznánk létre, hogy érezzük, szombathelyiek vagyunk, ide tartozunk. Ismerjük meg egymást, és tartsunk össze. Egy nyári napra képzelünk el főző- és sportversenyeket, amelyeken mind a 12 városrész képviseltetné magát.


– A Haladás család tagjaként nem mehetünk el szó nélkül a klub körüli történések mellett. Erre is vonatkozik az újratervezés?


– Nem helyes politikát vinni a sportba. Tiszta viszonyokra, átlátható gazdálkodásra van szükség. Sajnálom, hogy Haladás búcsúzni kényszerült a másodosztálytól is. Minden szereplőnek megvan a felelőssége abban, hogy a csapat idáig jutott. Vigyáznunk kell a Haladás brandre, remélem, nem engedi el a 105 éves klub kezét se az önkormányzat, se az állam, se a tulajdonosok. Bízom benne, hogy rendeződik a helyzet és új fejezetet nyithatunk a Haladás életében.


– Kikkel, mely szervezetekkel tudná elképzelni az együttműködést a közgyűlésben?


– Soha nem azt kell nézni, ki az előterjesztő. Támogatni fogjuk, ami a város érdekét szolgálja, és meggátoljuk, ami azzal ellentétes. Minél színesebb egy közgyűlés, annál jobb lesz a város működése. Ha felhatalmazást kapunk, minden tudásommal azon leszek, hogy Szombathely fejlődését segítsem.

 

Krizsán Zsuzsanna

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.