km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Az országgyűlési választás napján is lehet országos népszavazást tartani

Az országgyűlési választás napján is lehet országos népszavazást tartani

A parlament döntött: egy időben tarthatják meg a parlamenti választást és a kormány által kiírt népszavazást.

 

A kormánypárti többség támogatásával, 134-49 arányban megszavazta az Országgyűlés a volt jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő, Volner János választási eljárási törvényhez és a népszavazásokról szóló törvényhez benyújtott törvénymódosító javaslatát. A párbeszédes Szabó Tímea hasonló tartalmú – egyhangúlag elfogadott – tervezetéhez kapcsolódó módosítás értelmében ezentúl egy napon is lehet népszavazást, illetve országgyűlési, önkormányzati vagy EP-választást tartani.

 

A saját magáról elnevezett egyszemélyes párt képviselője októberben nyújtotta be módosító javaslatát, mely a költségcsökkentés jegyében kezdeményezte a választási törvény voksolások tömbösítését tiltó pontjának eltörlését. Hasonló tartalmú módosító javaslatot nyújtott be szeptemberben Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője is, mely a népszavazásokról szóló törvényből törli azt a passzust, miszerint nem tűzhető ki országos népszavazás az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választást megelőző és követő 41 napon belüli időpontra. Az előzetes várakozásokat igazolva a parlament egyhangúan elfogadta az ellenzéki képviselő indítványát.

 

A módosító indítvány jelentőségét szakértők abban látják, hogy segítségével a Fidesz összehangolhatja az országgyűlési választási kampányt a Pegasus-botrány kirobbanására gyorsan bedobott, inkább genderügyi politikai állásfoglalásokat, mint valódi kérdéseket tartalmazó gyereknépszavazással – emelte ki a Telex cikke.

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.