km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Az iskolások biztonságos közlekedését segítik

Az iskolások biztonságos közlekedését segítik

Szombathelyen hét iskolánál segítik a közlekedést mától egy hónapon keresztül rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők. Több mint 15 ezer diák kezdte meg szeptember 1-jén a tanévet a városban.

 

Rég nem látott reggeli csúcsforgalom volt ma reggel a Paragvári-Deák Ferenc utcák kereszteződésében. De nemcsak itt, hanem városszerte, főként az oktatási intézményeknél nőtt meg jelentősen a forgalom. Sokan érkeztek gyalog a belvárosi iskolába, de kerékpárral is szép számmal jöttek, mégis a legtöbben az autót választották. A balesetmentes közlekedés érdekében idén is rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők teljesítenek szolgálatot. Az egyenruhások jelenléte miatt láthatóan óvatosabbá vált a forgalom.


Ágoston Sándor, a Szombathelyi Közterület-felügyelet irodavezetője elmondta, a közúti közlekedés szabályai közül a tilosban várakozás miatt járhatnak el. Hangsúlyozta, nem a büntetés a céljuk, hanem az, hogy segítsék az ide érkező szülők és gyerkőcök iskolakezdését.


A nagyvárosi pezsgést újra meg kell szokni a közlekedőknek. Szombathelyen hét helyszínen lesznek kint egész szeptemberben reggelenként az egyenruhások: a Paragvárin kívül például a Dési, Reguly és Váci iskolánál, valamint az Ady téren is. 


Bercse László, a Szombathelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjének a meglátása szerint a legfőbb problémát a gyalogos átkelőhelyek használata jelenti. Az autósok türelmetlenek, nem akarják átengedni az átkelésre várókat. Előfordul, hogy autók mögül lépnek ki a gyalogosok, s a szembejövő sávban veszik már csak észre a sofőrök, hogy gyalogos közlekedik és megindulnak.


A forgalomnövekedés miatt érdemes korábban indulni, megtervezni az útvonalat és a megállóhelyet, valamint, hogy miként tud biztonságosan kiszállni a gyermek az autóból. A gyalogátkelőhelyek előtt piktogrammok intenek arra, hogy a mobiltelefon helyett a közlekedésre figyeljenek a fiatalok. A jelzéseket, ahol szükséges újrafestik a Szova munkatársai. Az átkelést pedig a polgárőrök is segítik.


Kiss Viktória, a Claudius Polgárőr Egyesület elnöke hozzátette, tagjaik egy helyen vannak kint. Minden polgárőr egyesület egy-egy iskolánál segít, ott, ahol már évek teljesítenek szolgálatot. Az Országos Polgárőr Szövetség körlevele alapján nemcsak ők, hanem a megyében minden egyesület ilyenkor reggel 7 és 8 óra között segíti a gyermekek biztonságos átkelését. Azokon a településeken, ahol van polgárőrség, de nincs iskola, ők próbálnak a buszokra figyelni. 


Az iskolakezdéshez kapcsolódó közlekedésbiztonsági akciónak is köszönhetően az elmúlt években nem történt baleset a városban. Rajtunk múlik, hogy ez így is maradjon. Fontos a szabályok betartása, a türelem, és az egymás segítése.

 

Fotó: police.hu

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.