km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Az iskolások biztonságos közlekedését segítik

Az iskolások biztonságos közlekedését segítik

Szombathelyen hét iskolánál segítik a közlekedést mától egy hónapon keresztül rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők. Több mint 15 ezer diák kezdte meg szeptember 1-jén a tanévet a városban.

 

Rég nem látott reggeli csúcsforgalom volt ma reggel a Paragvári-Deák Ferenc utcák kereszteződésében. De nemcsak itt, hanem városszerte, főként az oktatási intézményeknél nőtt meg jelentősen a forgalom. Sokan érkeztek gyalog a belvárosi iskolába, de kerékpárral is szép számmal jöttek, mégis a legtöbben az autót választották. A balesetmentes közlekedés érdekében idén is rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők teljesítenek szolgálatot. Az egyenruhások jelenléte miatt láthatóan óvatosabbá vált a forgalom.


Ágoston Sándor, a Szombathelyi Közterület-felügyelet irodavezetője elmondta, a közúti közlekedés szabályai közül a tilosban várakozás miatt járhatnak el. Hangsúlyozta, nem a büntetés a céljuk, hanem az, hogy segítsék az ide érkező szülők és gyerkőcök iskolakezdését.


A nagyvárosi pezsgést újra meg kell szokni a közlekedőknek. Szombathelyen hét helyszínen lesznek kint egész szeptemberben reggelenként az egyenruhások: a Paragvárin kívül például a Dési, Reguly és Váci iskolánál, valamint az Ady téren is. 


Bercse László, a Szombathelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjének a meglátása szerint a legfőbb problémát a gyalogos átkelőhelyek használata jelenti. Az autósok türelmetlenek, nem akarják átengedni az átkelésre várókat. Előfordul, hogy autók mögül lépnek ki a gyalogosok, s a szembejövő sávban veszik már csak észre a sofőrök, hogy gyalogos közlekedik és megindulnak.


A forgalomnövekedés miatt érdemes korábban indulni, megtervezni az útvonalat és a megállóhelyet, valamint, hogy miként tud biztonságosan kiszállni a gyermek az autóból. A gyalogátkelőhelyek előtt piktogrammok intenek arra, hogy a mobiltelefon helyett a közlekedésre figyeljenek a fiatalok. A jelzéseket, ahol szükséges újrafestik a Szova munkatársai. Az átkelést pedig a polgárőrök is segítik.


Kiss Viktória, a Claudius Polgárőr Egyesület elnöke hozzátette, tagjaik egy helyen vannak kint. Minden polgárőr egyesület egy-egy iskolánál segít, ott, ahol már évek teljesítenek szolgálatot. Az Országos Polgárőr Szövetség körlevele alapján nemcsak ők, hanem a megyében minden egyesület ilyenkor reggel 7 és 8 óra között segíti a gyermekek biztonságos átkelését. Azokon a településeken, ahol van polgárőrség, de nincs iskola, ők próbálnak a buszokra figyelni. 


Az iskolakezdéshez kapcsolódó közlekedésbiztonsági akciónak is köszönhetően az elmúlt években nem történt baleset a városban. Rajtunk múlik, hogy ez így is maradjon. Fontos a szabályok betartása, a türelem, és az egymás segítése.

 

Fotó: police.hu

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.