km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Az iskolások biztonságos közlekedését segítik

Az iskolások biztonságos közlekedését segítik

Szombathelyen hét iskolánál segítik a közlekedést mától egy hónapon keresztül rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők. Több mint 15 ezer diák kezdte meg szeptember 1-jén a tanévet a városban.

 

Rég nem látott reggeli csúcsforgalom volt ma reggel a Paragvári-Deák Ferenc utcák kereszteződésében. De nemcsak itt, hanem városszerte, főként az oktatási intézményeknél nőtt meg jelentősen a forgalom. Sokan érkeztek gyalog a belvárosi iskolába, de kerékpárral is szép számmal jöttek, mégis a legtöbben az autót választották. A balesetmentes közlekedés érdekében idén is rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők teljesítenek szolgálatot. Az egyenruhások jelenléte miatt láthatóan óvatosabbá vált a forgalom.


Ágoston Sándor, a Szombathelyi Közterület-felügyelet irodavezetője elmondta, a közúti közlekedés szabályai közül a tilosban várakozás miatt járhatnak el. Hangsúlyozta, nem a büntetés a céljuk, hanem az, hogy segítsék az ide érkező szülők és gyerkőcök iskolakezdését.


A nagyvárosi pezsgést újra meg kell szokni a közlekedőknek. Szombathelyen hét helyszínen lesznek kint egész szeptemberben reggelenként az egyenruhások: a Paragvárin kívül például a Dési, Reguly és Váci iskolánál, valamint az Ady téren is. 


Bercse László, a Szombathelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjének a meglátása szerint a legfőbb problémát a gyalogos átkelőhelyek használata jelenti. Az autósok türelmetlenek, nem akarják átengedni az átkelésre várókat. Előfordul, hogy autók mögül lépnek ki a gyalogosok, s a szembejövő sávban veszik már csak észre a sofőrök, hogy gyalogos közlekedik és megindulnak.


A forgalomnövekedés miatt érdemes korábban indulni, megtervezni az útvonalat és a megállóhelyet, valamint, hogy miként tud biztonságosan kiszállni a gyermek az autóból. A gyalogátkelőhelyek előtt piktogrammok intenek arra, hogy a mobiltelefon helyett a közlekedésre figyeljenek a fiatalok. A jelzéseket, ahol szükséges újrafestik a Szova munkatársai. Az átkelést pedig a polgárőrök is segítik.


Kiss Viktória, a Claudius Polgárőr Egyesület elnöke hozzátette, tagjaik egy helyen vannak kint. Minden polgárőr egyesület egy-egy iskolánál segít, ott, ahol már évek teljesítenek szolgálatot. Az Országos Polgárőr Szövetség körlevele alapján nemcsak ők, hanem a megyében minden egyesület ilyenkor reggel 7 és 8 óra között segíti a gyermekek biztonságos átkelését. Azokon a településeken, ahol van polgárőrség, de nincs iskola, ők próbálnak a buszokra figyelni. 


Az iskolakezdéshez kapcsolódó közlekedésbiztonsági akciónak is köszönhetően az elmúlt években nem történt baleset a városban. Rajtunk múlik, hogy ez így is maradjon. Fontos a szabályok betartása, a türelem, és az egymás segítése.

 

Fotó: police.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.