km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Az iskolások biztonságos közlekedését segítik

Az iskolások biztonságos közlekedését segítik

Szombathelyen hét iskolánál segítik a közlekedést mától egy hónapon keresztül rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők. Több mint 15 ezer diák kezdte meg szeptember 1-jén a tanévet a városban.

 

Rég nem látott reggeli csúcsforgalom volt ma reggel a Paragvári-Deák Ferenc utcák kereszteződésében. De nemcsak itt, hanem városszerte, főként az oktatási intézményeknél nőtt meg jelentősen a forgalom. Sokan érkeztek gyalog a belvárosi iskolába, de kerékpárral is szép számmal jöttek, mégis a legtöbben az autót választották. A balesetmentes közlekedés érdekében idén is rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők teljesítenek szolgálatot. Az egyenruhások jelenléte miatt láthatóan óvatosabbá vált a forgalom.


Ágoston Sándor, a Szombathelyi Közterület-felügyelet irodavezetője elmondta, a közúti közlekedés szabályai közül a tilosban várakozás miatt járhatnak el. Hangsúlyozta, nem a büntetés a céljuk, hanem az, hogy segítsék az ide érkező szülők és gyerkőcök iskolakezdését.


A nagyvárosi pezsgést újra meg kell szokni a közlekedőknek. Szombathelyen hét helyszínen lesznek kint egész szeptemberben reggelenként az egyenruhások: a Paragvárin kívül például a Dési, Reguly és Váci iskolánál, valamint az Ady téren is. 


Bercse László, a Szombathelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjének a meglátása szerint a legfőbb problémát a gyalogos átkelőhelyek használata jelenti. Az autósok türelmetlenek, nem akarják átengedni az átkelésre várókat. Előfordul, hogy autók mögül lépnek ki a gyalogosok, s a szembejövő sávban veszik már csak észre a sofőrök, hogy gyalogos közlekedik és megindulnak.


A forgalomnövekedés miatt érdemes korábban indulni, megtervezni az útvonalat és a megállóhelyet, valamint, hogy miként tud biztonságosan kiszállni a gyermek az autóból. A gyalogátkelőhelyek előtt piktogrammok intenek arra, hogy a mobiltelefon helyett a közlekedésre figyeljenek a fiatalok. A jelzéseket, ahol szükséges újrafestik a Szova munkatársai. Az átkelést pedig a polgárőrök is segítik.


Kiss Viktória, a Claudius Polgárőr Egyesület elnöke hozzátette, tagjaik egy helyen vannak kint. Minden polgárőr egyesület egy-egy iskolánál segít, ott, ahol már évek teljesítenek szolgálatot. Az Országos Polgárőr Szövetség körlevele alapján nemcsak ők, hanem a megyében minden egyesület ilyenkor reggel 7 és 8 óra között segíti a gyermekek biztonságos átkelését. Azokon a településeken, ahol van polgárőrség, de nincs iskola, ők próbálnak a buszokra figyelni. 


Az iskolakezdéshez kapcsolódó közlekedésbiztonsági akciónak is köszönhetően az elmúlt években nem történt baleset a városban. Rajtunk múlik, hogy ez így is maradjon. Fontos a szabályok betartása, a türelem, és az egymás segítése.

 

Fotó: police.hu

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.
Három autó tört össze Szombathelyen
A kereszteződéshez érkező terepjáró féke az elmondás alapján nem működött. A Toyota először egy másik terepjáró oldalába hajtott, majd ütközött egy Mercedessel. Senki sem sérült meg - írja a 112Press.
Sikerrel szerepeltek a szombathelyi karatések Németországban
A hétvégén rendezték meg a németországi Burghardtsdorfban a 18. Zwönitztalpokal elnevezésű Nyílt Nemzetközi Karate Versenyt. A megmérettetésen 7 ország 59 egyesülete 673 nevezéssel képviseltette magát - írja a Nyugat.