km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Az illékony valóság pillanatai: bemutatták Garas Kálmán fotóművész könyvét

Az illékony valóság pillanatai: bemutatták Garas Kálmán fotóművész könyvét

Péntek délután mutatták be a Garas Kálmán új könyvét: a fotóművésszel, Bonyhádi Károly grafikusművésszel és Tóth Csaba festőművésszel dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélgetett. 

Szó szerint könyvbemutatón vehettünk részt pénteken a Képtárban: míg Tóth Csaba, Bonyhádi Károly, Fűzfa Balázs és Garas Kálmán művészetről, életről, fotózásról beszélgettek, levetítették a "Személyiségnek lenni a legtöbb" című könyv teljes fotóanyagát. Fekete-fehér portrépárok váltották egymást, Szombathelyhez, Vas megyéhez kötődő irodalmárok, képzőművészek, zenészek arcképei, bizonyítván – hangsúlyozta Tóth Csaba –, hogy Szombathely a nyugat királynője – a kultúra területén biztosan.

A könyvbemutatón a portrékat is levetítették

A könyvet Garas Kálmán számvetésnek nevezte:megannyi fotójából 263-at választottak ki, a szerkesztés Tóth Csaba és Bonyhádi Károly, a Savaria University Press-nél megjelent könyv tervezője, valamint Fűzfa Balázs alkotó, baráti munkáját is dicséri. Ha az ember egyedül válogat, tette hozzá a fotóművész, és az érzéseit adja a képekhez, megtévedhet: ezért is volt fontos a közreműködés – tette hozzá a rá jellemző szerénységgel Garas, aki fotóin, főként a jellemző testbeszéd rögzítésével,  a személyiséget, s az emberi történetet ragadta meg.

Horváth Soma alpolgármester mondott köszöntőt

Esterházy Péter, Gregor József, Kalló Zsolt, Bokányi Péter, Lőrinczy Huba, Weöres Sándor, Gazdag Erzsi és a többiek portréja kinyílik, elidőzésre hív – történetet mesél. S nemcsak azokról teszi ezt, kiket a befogadó ismert, ismer, s érzelmek fűzik hozzá, de azokról is, kiket talán most lát először. S azért fekete-fehérben, mert (bár a felvételek nagy része színesben készült), a színek a gesztusoktól, az arctól, a személytől vennék el a hangsúlyt, vagy ahogy Garas Kálmán tartja: az a "klasszikus", amivel fontos dolgokat lehet elmondani egy emberről, és fekete-fehérben a fény-árnyék viszonyok is jobban működnek  – a könyv tipográfiájában viszont megjelennek a színek.

Garas Kálmán fotóművész dedikál

A portrépárok, oldalpárok nemcsak vizuális, de tematikus egységet is alkotnak, s előfordul, hogy véletlenszerű elrendezést hoznak játékba az egyes gesztusok, arcok, akár a humor forrásaként működve. Horváth Soma alpolgármester a portréfényképezést csukott ajtók nyitogatásához hasonlította, ami, ha sikerül, a lélek tárul föl, akárcsak Garas Kálmán fotói esetében, melyek emberi pillanatokat, érzelmeket rögzítve egyedi történeteket mesélnek: az emberi lélek különleges árnyalatait is képes megörökíteni.

Benkő Sándor fotóriporter is ott volt a bemutatón

Tóth Csaba képes krónikának nevezte az albumot, melyben, azon túl, hogy a kor szellemi pezsgését bizonyítja, az is fantasztikus, hogy szerzője, Garas Kálmán személyesen volt tanúja ennek. S a szerző nemcsak krónikása az időnek, Vas megye kulturális életének, de elbeszélője is, hiszen a fotós eszközeivel értelmezi is a látottakat – tette hozzá Fűzfa Balázs. A kötet interjúkat, értékeléseket és ajánlásokat is tartalmaz, s névmutatót, ami könnyebbé teszi a böngészést anyagában. A bemutató végszava Garas Kálmáné volt, aki Nenri Cartier-Bressontól idézett:


„Fényképezni annyit jelent, mint visszatartani a lélegzetet, amikor az illékony valóság pillanatában minden képességünk egyesül. Akkor a fej, a szem, a szív is ugyanazért működik. A fényképezés egyfajta kiáltás, de nem azért, hogy eredetiséget bizonyítsunk. A fényképezés az élet egyik formája.” 


Az eseményen közreműködtek a Capella Savaria művészei: Bertalan Andrea (fuvola), Rácné Szőke Beáta (hegedű) és Pálkövi Ágnes (cselló). 

 

 

Tp
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója a Trump elleni merénylet miatt
Lemondott az amerikai Secret Service (Titkosszolgálat) igazgatója, miután a szervezet nem tudta megakadályozni a Donald Trump elleni merényletkísérletet – a döntést kedden jelentette be maga az igazgató, Kimberley Cheatley.