km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
Az agyagbabától a Barbie-ig: játéktörténeti előadás a Smidt Múzeumban 

Az agyagbabától a Barbie-ig: játéktörténeti előadás a Smidt Múzeumban 

Szombat délután a Smidt Múzeum barokk termében játéktörténeti előadásra várták az érdeklődőket: dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezető az őskortól napjainkig mutatta be a játékok hódító útját, majd a múzeum gyűjteményében található darabokat csodálták meg a látogatók.

Történelmünk, múltunk talán legkedvesebb őrzői a gyermekjátékok, melyek a mindenkori életet tükrözik, képezik le egy csodás fantáziavilágban. A játék egyidős az emberiséggel: őskori gyereksírokból már kerültek elő mini agyagszobrocskák, a Kr.e. 9-8. századból kerekes lovasfigura is, ami gyakorlatilag a játékautó elődje. A hangszerek is régóta vesznek részt az emberek szórakoztatásában: az első ránk maradt furulya medvecsontból készült:  60 000 évvel ezelőtt zenélt rajta tulajdonosa. 

 

Dr. Hollerné Mecséri Annamária a madársíp eredetéről beszél/Fotó: Nagy Jácint

Az ókori Egyiptomban már kultúrája volt a babázásnak: rongyból és festett fából készült, csodás babák üzennek a múltból, de nagy divatja volt a háncslabdázásnak itt. Indiából, Perzsiából kerekes állatfigurákat őrzött meg az idő, és innen származik az a madár alakú síp, mely ma is fellelhető portéka vásárokban, búcsúkban – szerte a világon.

Az ókorban a táblajátékoknak is kedvvel hódoltak gyermekek, felnőttek: Egyiptomban már i.e. 3500 körül népszerű volt a szenet és az ostábla, kicsit később a Ki nevet a végén? játékhoz hasonló pachisi. Az ókori Görögországban megjelent a Barbie baba „elődje”: vallással összefüggő, mozgatható végtagú babákat készítettek, melyek nem kislány, hanem felnőtt nő alakját mintázták. A jojó népszerűségéről vázaábrázolások is tanúskodnak, a fiúk pedig a lovacskák, karikák, botok, íjak és a búgócsiga bűvöletében élték napjaikat.

 

 

Az ókori Rómában a görög játékok továbböröklődtek, fejlődtek: a babák már térdben és könyöknél is mozgathatók, a fa mellett gyakran elefántcsontból készülnek, és a szupertökéletes Barbie-val ellentétben többféle testalkatban, teltkarcsú és sudár változatban is készültek. Népszerűek voltak a babaedények, a fiúknál a labdajátékok, a golyó és a kocka a trend. 

A Smidt Múzeum gyűjteményében Savaria múltját őrzi több római eredetű játék: madársíp, pöttyök helyett csigavonalakkal számozott csont és kő dobókockák és több üveggolyó, ennek oválisabb, dió alakú változatával  játszották a "diózást" – ami Augusztus császár kedvelt kikapcsolódása is volt. A dobókockázás egyébként tiltott szerencsejátéknak számított a Római Birodalomban, így csak decemberben játszhatták büntetlenül a polgárok.


 A népvándorlás korából a felnőttek elfoglaltságait imitáló játékok, fegyverek és edények maradtak ránk, a középkorból több információnk van a témában, hiszen csak Pieter Brueghel 1560-as, Gyermekjátékok című festményén közel 200 gyermek játszik több mint 80 játékkal: az alkotás hasznos forrása a játékkutatásnak. Érdekes, hogy a képen labdát nem látunk, viszont karika, kocka, mozgásos játékok mellett szappanbuborékot fújó gyermekeket igen.

 

Pieter Brueghel: Gyermekjátékok, 1560.

Az újkorban határozottabban váltak szét a falusi, paraszti gyermekek és az úri gyermekek játékai. A korai munkába állás miatt rövid gyermekkorral bíró parasztgyermekek körében kedveltek és főként elérhetőek voltak a csuhéből, szalmából készült játékok.

A XVIII. századból kiemelendő Nürnberg, az ólomkatona gyártásával, Párizs a XIX. századtól csodás porcelánbabákat adott a módosabb gyermekek kezébe: a század városi nagypolgári családjainak otthonában megjelent a gyermekszoba, ami ugyancsak hatott a játékok történetére.
A Smidt Múzeum két intarziás fabölcsőt őriz, melyeket gróf Batthyány László ajándékozott az intézménynek. A díszesebb bölcsőt a nap, hold galamb, szív, gránátalma szimbólumain túl az élet helyes lépéseit jelképező sakktábla és a csecsemőt óvó-védő állatfigurák díszítik.


Smidt Lajos babaháza saját gyermekkorát ábrázolja/ Fotó: Nagy Jácint

A múzeum egyik legkedvesebb emléke a Smidt Lajos gyermekkorát ábrázoló babaház: a pihenőrészt paraván választja el a tanulás helyétől, s egy játékdobozban gyermekjátékok – kocka, malom, dominó és baba – láthatók.

A biedermeier terem Jókai Mór feleségének, Laborfalvy Rózának virágdíszes játszócipőjét őrzi, a gyermekdivat egyéb kellékeivel. Porcelánbabák csücsülnek elegánsan a bársony karosszékben, biedermeier viseletben: értékes játékok ezek, egykori tulajdonosuk valószínűleg csak a vasárnapi tea után vehette kézbe őket. Az elképzelt világ részei még a mini használati tárgyak, főként porcelánból: neves porcelángyárak készítették ezeket is. 

 

Porcelánbabák biedermeier viseletben a Smidt Múzeumban/ Fotó: Nagy Jácint

A XX. században a nagy játékáruházak hozták meg az áttörést:1909-ben nyílt meg a Rákóczi és a Dohány utca sarkán Budapest első ötemeletes játékáruháza, a Késmárky és Illés cég tulajdonában álló Árkád Bazár. A Zsolnay kerámiával díszített, impozáns épületben működő üzlet annyira modern volt, hogy földszintjén, míg a gyermekek válogattak, relaxálhattak a szülők a nekik berendezett pihenőtérben.


Az Árkád Bazár Zsolnay kerámiával díszített homlokzata/Fotó: Lechner Tudásközpont

A játéktörténeti előadás végén a részvevők megtekintették a múzeum gyűjteményében lévő játékokat, és szóba került a játékgyűjtési szenvedélye is: Dr. Hollerné Mecséri Annamária intézményvezető elárulta, ő 200 darabos plüssmackó-gyűjteménnyel rendelkezik.

Plüsskutya hímzett órával a Smidt Múzeum gyűjteményében/Fotó: Nagy Jácint

 

TP
 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.