km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Átlátszó: környezethasználati engedély nélkül működik a gödi Samsung-gyár

Átlátszó: környezethasználati engedély nélkül működik a gödi Samsung-gyár

Bár a magyar kormány tagjai folyamatosan azt hangoztatják, hogy a hazai akkumulátor-gyárak és feldolgozó üzemek csak szigorú környezetvédelmi szabályok szerint működhetnek, ez köszönőviszonyban sincs a valósággal. Erről ír cikksorozata első részében az Atlátszó. Az oknyomozó portál kiderítette, az öt éve működő és folyamatosan bővülő gödi Samsung-gyár jelenleg nem rendelkezik környezethasználati engedéllyel.

A magyarországi akkumulátor-ipari beruházások engedélyeinek kiadása és hatósági ellenőrzése terén teljes a káosz, erre a következetésre jutott az atlatszo.hu, ami különösen annak tükrében érdekes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben, egy ellenzéki párti felszólalásra reagálva egyenesen azt állította, hogy a német környezetvédelmi előírásoknál is szigorúbbak a szabályok Magyarországon. A hangzatos kijelentésnek azonban semmi valóságalapja nincs. Nemcsak környezethasználati engedély nélkül működhet nálunk akkumulátor-gyár, de a hazai jogszabályokat is eltérően „értelmezhetik” az engedélyezési eljárásokat lefolytató hazai hatóságok, írják. 

Ami a konkrét gödi esetet illeti, a Samsung gödi gyárát 2017-ben kezdték építeni, első üzemegysége 2018 óta működik. A beruházás jelenleg a nyolcadik építési üteménél tart, s még további ütemek várhatók. Az építési engedélyeket szakaszosan adja ki az építési hatóság, ezekhez eddig hat alkalommal folytattak le környezetvédelmi eljárást. Az építkezések során a Samsung számos épületrészt engedély nélkül húzott fel – ezek azonban utólag mind fennmaradási engedélyt kaptak, legfeljebb bírságot róttak ki a cégre. A Samsung második gödi gyárának építéséhez kiadott 2020-as határozat viszont kimondta, hogy két éven belül egységes környezethasználati engedélyt is kapnia kell a beruházásnak. Csakhogy nem az akkumulátor-gyártás technológiai folyamata, hanem az új gyárhoz létesítendő, 130 MWth hőteljesítményű kazánok miatt. A 314/2005. (XII.25.) Korm. rendelet ugyanis előírja, hogy a 50 MWth hőteljesítményt meghaladó létesítmények esetén kötelező ilyen engedély megszerzése. 

A Samsung Zrt. azonban a következő három évben sem szerezte meg az egységes környezethasználati engedélyt. Ennek ellenére az új kazánok megépültek, sőt a hatóság 2022 decemberében működési engedélyt adott az új, 50 MWth teljesítményt meghaladó kazánok légszennyező pontforrásaira.

A környezetvédelmi hatóság határozata megállapítja, hogy a gödi gyár „egységes környezethasználati engedélyezés hatálya alá tartozó tevékenységet kezdett meg és folytat – ilyen engedély nélkül.”

Józan paraszti ésszel ezután az következne, hogy a hatóság megtiltja az engedély nélküli működést. Erről azonban szó sincs. A Pest Vármegyei Kormányhivatal határozata ehelyett azt közli, hogy augusztus 31-i határidővel teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatra kötelezi a Samsung SDI Magyarország Zrt-t. Ehhez még hozzáteszik, hogy a céget bírsággal is sújtják, „melynek mértéke a mulasztás, illetve a környezetre való veszélyességétől függően 50 000 Ft és 100 000 Ft/nap közötti összeg.”

További részletek az Átlátszó cikkében!

Fotó: atlatszo.hu

címkék
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
legfrissebbek
A zebrára lökte az Audit a pick-up, de szerencsére nem a gyalogosra
Szombathelyen a Gagarin úti körforgalomnál történt a baleset szerdán, az okozó Toyota sofőrje előző este Eb-meccset nézve sörözött, és nem gondolta, hogy reggel ezt még kimutathatja a szonda.
Választott a vármegye is, változatlan erőviszonyok
A június 9-én megtartott választások után a Vas vármegyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP megőrizte kétharmados többségét, amiben közrejátszhatott, hogy a Tisza Párt az utolsó pillanatban mégsem indított jelölteket. A 13 vármegyei városban sem változtak jelentősen az erőviszonyok, mindössze két települést irányíthat új polgármester. A testületekben viszont egyre több a független, vagy civil szervezet delegálta képviselő, és kevesebb a fideszes politikus. Választások utáni megyei visszatekintő körképünk.
Szerdától megkezdte a vízosztást a GYSEV Zrt. is
Olimpiai sétát tartanak a szombathelyi olimpikonok emléktábláinál
A közelgő párizsi olimpiára hangolódva 2024. június 23-án, vasárnap délután, Olimpia Napján sétára hív minden sportbarátot a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület.
Hamarosan indul a Lamantin improvizációs tábor
1985 és 1989 között évente rendeztek improvizációs táborokat Szombathelyen Nesztor Iván vezetésével. A Lamantin Jazz Fesztivál ideje alatt – Márkus Tibor ötlete alapján és művészeti vezetésével – a régi hagyományt újjáélesztve immár 20. alkalommal szervezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs tábort.