km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Átlátszó: környezethasználati engedély nélkül működik a gödi Samsung-gyár

Átlátszó: környezethasználati engedély nélkül működik a gödi Samsung-gyár

Bár a magyar kormány tagjai folyamatosan azt hangoztatják, hogy a hazai akkumulátor-gyárak és feldolgozó üzemek csak szigorú környezetvédelmi szabályok szerint működhetnek, ez köszönőviszonyban sincs a valósággal. Erről ír cikksorozata első részében az Atlátszó. Az oknyomozó portál kiderítette, az öt éve működő és folyamatosan bővülő gödi Samsung-gyár jelenleg nem rendelkezik környezethasználati engedéllyel.

A magyarországi akkumulátor-ipari beruházások engedélyeinek kiadása és hatósági ellenőrzése terén teljes a káosz, erre a következetésre jutott az atlatszo.hu, ami különösen annak tükrében érdekes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben, egy ellenzéki párti felszólalásra reagálva egyenesen azt állította, hogy a német környezetvédelmi előírásoknál is szigorúbbak a szabályok Magyarországon. A hangzatos kijelentésnek azonban semmi valóságalapja nincs. Nemcsak környezethasználati engedély nélkül működhet nálunk akkumulátor-gyár, de a hazai jogszabályokat is eltérően „értelmezhetik” az engedélyezési eljárásokat lefolytató hazai hatóságok, írják. 

Ami a konkrét gödi esetet illeti, a Samsung gödi gyárát 2017-ben kezdték építeni, első üzemegysége 2018 óta működik. A beruházás jelenleg a nyolcadik építési üteménél tart, s még további ütemek várhatók. Az építési engedélyeket szakaszosan adja ki az építési hatóság, ezekhez eddig hat alkalommal folytattak le környezetvédelmi eljárást. Az építkezések során a Samsung számos épületrészt engedély nélkül húzott fel – ezek azonban utólag mind fennmaradási engedélyt kaptak, legfeljebb bírságot róttak ki a cégre. A Samsung második gödi gyárának építéséhez kiadott 2020-as határozat viszont kimondta, hogy két éven belül egységes környezethasználati engedélyt is kapnia kell a beruházásnak. Csakhogy nem az akkumulátor-gyártás technológiai folyamata, hanem az új gyárhoz létesítendő, 130 MWth hőteljesítményű kazánok miatt. A 314/2005. (XII.25.) Korm. rendelet ugyanis előírja, hogy a 50 MWth hőteljesítményt meghaladó létesítmények esetén kötelező ilyen engedély megszerzése. 

A Samsung Zrt. azonban a következő három évben sem szerezte meg az egységes környezethasználati engedélyt. Ennek ellenére az új kazánok megépültek, sőt a hatóság 2022 decemberében működési engedélyt adott az új, 50 MWth teljesítményt meghaladó kazánok légszennyező pontforrásaira.

A környezetvédelmi hatóság határozata megállapítja, hogy a gödi gyár „egységes környezethasználati engedélyezés hatálya alá tartozó tevékenységet kezdett meg és folytat – ilyen engedély nélkül.”

Józan paraszti ésszel ezután az következne, hogy a hatóság megtiltja az engedély nélküli működést. Erről azonban szó sincs. A Pest Vármegyei Kormányhivatal határozata ehelyett azt közli, hogy augusztus 31-i határidővel teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatra kötelezi a Samsung SDI Magyarország Zrt-t. Ehhez még hozzáteszik, hogy a céget bírsággal is sújtják, „melynek mértéke a mulasztás, illetve a környezetre való veszélyességétől függően 50 000 Ft és 100 000 Ft/nap közötti összeg.”

További részletek az Átlátszó cikkében!

Fotó: atlatszo.hu

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak