km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
Beköltözött a művészet a Kámoni Arborétum fái közé

Beköltözött a művészet a Kámoni Arborétum fái közé

Beköltözött a kortárs képzőművészet a Kámoni Arborétumba. A Természet és Művészet című tárlatot, melyen tíz ország csaknem ötven művészének műalkotásait állították ki, őszig látogathatják az érdeklődők.

 

A Természet és Művészet kiállítás célja, hogy bemutassa, hogyan kapcsolódhatnak a képzőművészeti alkotások organikusan a zöld természethez, és hogyan válhatnak eggyé vele.


Elisabeth Ledersberger-Lehoczky, a Természet és Művészet képzőművészeti biennálé kurátora elmondta, a látogatók változatos anyagú és felépítésű művekben gyönyörködhetnek, de még meg is pihenhetnek bennük. 


Elhangzott: 46 nemzetközi művész, 10 országból, összesen több mint 70 alkotása látható az arborétumban, melyeken keresztül átélhetjük, milyen, ha a természet és művészet összekapcsolódik.


Cél, hogy kétévente megrendezzék a művészeti találkozót. Nemcsak egyéni, hanem csoportos munkák is megtekinthetők. A klasszikus márványszobortól kezdve a modern, avantgard stílusig, installációk és helyspecifikus alkotások is megtalálhatóak, melyek az arborétum természetes hulladékát használják fel. 


Németh Gábor arborétumvezető kiemelte, a szombathelyi Kámoni Arborétum az ország legnagyobb fás gyűjteménye, 3500 féle fás tag található itt. Nagyon szép a virágzás, nagyon jó adottságaik vannak, többek között tavak, vízesés, sziklakert. Éppen most virágoznak a havasszépék, a liliomfák, ezek csodás látványt nyújtanak. Hozzátette, a művészeken látszott, mennyire örülnek, hogy ilyen szép környezetben állíthatták ki műveiket. 


A megnyitóra sokan eljöttek, amit a bizonytalan időjárás miatt beltérben tartottak meg. A Vivace kamarazenekar muzsikált az egybegyűlteknek. A Grazi Egyetem Botanikus Kertje időszaki tárlatainak mintájára megvalósult kiállítás központi támogatás nélkül valósulhatott meg. Erre a példaértékű összefogásra dr. Nemény András polgármester is utalt köszöntőjében, kiemelve, milyen fontos, hogy ez először Magyarországon a Kámoni Arborétumban jött létre. A kiállítás őszig tekinthető meg.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.