km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Beköltözött a művészet a Kámoni Arborétum fái közé

Beköltözött a művészet a Kámoni Arborétum fái közé

Beköltözött a kortárs képzőművészet a Kámoni Arborétumba. A Természet és Művészet című tárlatot, melyen tíz ország csaknem ötven művészének műalkotásait állították ki, őszig látogathatják az érdeklődők.

 

A Természet és Művészet kiállítás célja, hogy bemutassa, hogyan kapcsolódhatnak a képzőművészeti alkotások organikusan a zöld természethez, és hogyan válhatnak eggyé vele.


Elisabeth Ledersberger-Lehoczky, a Természet és Művészet képzőművészeti biennálé kurátora elmondta, a látogatók változatos anyagú és felépítésű művekben gyönyörködhetnek, de még meg is pihenhetnek bennük. 


Elhangzott: 46 nemzetközi művész, 10 országból, összesen több mint 70 alkotása látható az arborétumban, melyeken keresztül átélhetjük, milyen, ha a természet és művészet összekapcsolódik.


Cél, hogy kétévente megrendezzék a művészeti találkozót. Nemcsak egyéni, hanem csoportos munkák is megtekinthetők. A klasszikus márványszobortól kezdve a modern, avantgard stílusig, installációk és helyspecifikus alkotások is megtalálhatóak, melyek az arborétum természetes hulladékát használják fel. 


Németh Gábor arborétumvezető kiemelte, a szombathelyi Kámoni Arborétum az ország legnagyobb fás gyűjteménye, 3500 féle fás tag található itt. Nagyon szép a virágzás, nagyon jó adottságaik vannak, többek között tavak, vízesés, sziklakert. Éppen most virágoznak a havasszépék, a liliomfák, ezek csodás látványt nyújtanak. Hozzátette, a művészeken látszott, mennyire örülnek, hogy ilyen szép környezetben állíthatták ki műveiket. 


A megnyitóra sokan eljöttek, amit a bizonytalan időjárás miatt beltérben tartottak meg. A Vivace kamarazenekar muzsikált az egybegyűlteknek. A Grazi Egyetem Botanikus Kertje időszaki tárlatainak mintájára megvalósult kiállítás központi támogatás nélkül valósulhatott meg. Erre a példaértékű összefogásra dr. Nemény András polgármester is utalt köszöntőjében, kiemelve, milyen fontos, hogy ez először Magyarországon a Kámoni Arborétumban jött létre. A kiállítás őszig tekinthető meg.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.