km/óra
  2023.06.02., péntek  •  Kármen, Anita napja
Sárga Zebra
Összefogás a szombathelyi kutyamenhelyért

Összefogás a szombathelyi kutyamenhelyért

Kutyáknak, macskáknak, nyusziknak, sérült madaraknak is átmeneti otthont nyújt a szombathelyi Kutyamenhely Alapítvány. A civil szervezet adományokból és az adó 1 %-ának felajánlásaiból tartja fenn az állatotthont, amelyet folyamatosan fejlesztenek is. A város nemrég elindította az állatvédelmi kerekasztal kezdeményezést, amely a felelős állattartást, a mentésben részt vevők összefogását, együttműködését erősíti.

 

A Kutyamenhely Alapítvány kölyökrészlegében most mindössze 5 kiskutya várja szerető gazdáját. Láthatóan jól vannak, pedig egyiküket például egy hordóból mentették ki. Egy másik kennelben pedig két hatalmas nyúl lakik, húsvéti nyusziként váltak valahol feleslegessé. A felnőtt kutyák között két újfundlandi a legújabb lakó, ők két hete kerültek ide Szilvásváradról, az alapítvány ugyanis csatlakozott az országos fajtamentéshez. A Szombathely és Nárai közötti telephelyet a civil szervezet több mint négy éve bővíti és csinosítja, hogy minél jobb helyet tudjon biztosítani a rossz körülmények közül kiemelt, leromlott állapotú állatoknak.


– Amikor megkaptuk ezt a területet, az volt a kifejezett kérése az önkormányzatnak, hogy az önkormányzati Kutyamenhely Alapítvány és az Állatvédők Vasi Egyesülete közösen hozza létre és üzemeltesse ezt a menhelyet. Az alapítvány ebben a hardver, az egyesület a szoftver. Adományokból építettük a kenneleket, bevezettettük az áramot, az ivóvizet, és szennyvízcsatorna híján nagy kiadást jelent a szennyvíztartály rendszeres szippantása. A költségeinkhez a legnagyobb segítség az adó 1 %-okból befolyt összeg – mondja Németh Tamás, a Kutyamenhely Alapítvány kuratóriumi elnöke.


Valószínűleg kevesen tudják, de Szombathely városa 1993-ban hozta létre a Kutyamenhely Alapítványt, hogy a gyepmesteri teleppel együttműködve a szervezet működtessen egy olyan átmeneti otthont, ahol a gazdátlan állatok örökbe adásukig biztonságban tölthetik napjaikat. Ez a cél ezen a telephelyen valósulhatott meg. Azóta Szombathely és a térség állatvédelmi tevékenységének egyik fontos szereplője a város alapítványa. A körülményeikről az önkormányzat két tanácsnoka személyesen tájékozódott.


– Azt tapasztaltuk, hogy maximálisan jó körülmények között vannak az állatok – mondta Bokányi Adrienn. – Mind a cicák, mind a kutyák, mind a nyulak fűtött kennelekben élnek, gyógyulhatnak, rengeteg játékuk is van, amelyek szórakoztatják az állatokat. Friss vízzel, étellel látják el őket, és sokat foglalkoznak is velük. A látogatásunknak alapvetően az volt a célja, hogy a körülményeket fel tudjuk mérni, illetve, hogy itt helyben is beszélgessünk a további együttműködési lehetőségekről.

 

– Meggyőződhettünk arról, hogy az alapítvány önkéntesei nagyon szép és rendezett telephelyet alakítottak ki, ahol tiszta kennelekben, gondozottan, és szép természeti környezetben élhetnek a rossz körülmények közül, sokszor életveszélyből mentett állatok – nyilatkozta Szuhai Viktor. 


Az egyik eddig nem használt részen sérült madarak számára alakítanak ki éppen röpdét. Egy nagyobb fejlesztés is tervben van. A várostól kaptak egy több mint fél hektáros erdős területet, ahol például a hatóság által lefoglalt haszonállatokat helyezhetik el, és a kutyamenhely állatainak szabad mozgása is megoldható. Mindehhez azonban adományokra van szükségük, az alapítványnak hatalmas segítség az 1 %-os felajánlás.


A gazdátlan állatok gondozása és örökbeadása mellett a felelős kutyatartásra is kiemelt figyelmet fordít Szombathely. Példaértékű közös gondolkodás eredményeként együttműködési megállapodást kötnek a város kezdeményezésére mindazon szervezetek, akik az állatvédelem területén dolgoznak. Harmadik alkalommal tartottak kerekasztal-megbeszélést a szereplők a járványhelyzet miatt, ezúttal csökkentett létszámban. A találkozón szó esett arról is, hogy a felelős állattartás érdekében szemléletformáló kampány is indul, egyelőre online formában.


A legutóbbi ebösszeírás adatai szerint 4009 kutyát tartanak a szombathelyiek. Ez számos kötelezettséggel jár az alapvető gondoskodáson kívül. Az elmúlt időszakban a közterület-felügyelők nagyobb figyelmet fordítottak a szabályok betartatására. Ha például valaki nem szedi össze a kutyapiszkot, vagy póráz nélkül sétáltatja kutyáját, kiszökik az állat, az szabálysértés, ami büntetést vonhat maga után – mondta a Szombathelyi Közterület-felügyelet irodavezetője, Ágoston Sándor.


Bokányi Adrienn tanácsnok szerint az állatvédő szervezetek és a közterület-felügyelet állategészségügyi és ebrendészeti szolgálata között létrejövő többoldalú együttműködési megállapodás alapjait már lefektették. Ennek eredményeként könnyebbé válik az állatvédelemmel kapcsolatos munka a városban.

 

Nemes Piroska

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor
Második alkalommal rendezték meg a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban az ÖkoPlusz Fesztivált: a pénteken kezdődő fesztivál kiemelt napján, szombaton látogattunk ki az arborétumba – a környezettudatosság, a testi-lelki egészség köré épülő programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a növénykert harmonikus környezetében.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
Nem látta a szemből érkező Volvót a Suzuki vezetője
Pillanatnyi figyelmetlenség vezetett balesethez Szombathelyen. Az okozó nem tudja megmagyarázni magának sem, hogy mi történt az ütközés előtti másodpercben - írja a 112press.
legfrissebbek
Folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása
Menetrend szerint folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása. A gázművek június 5. hétfőtől várhatóan június 20-ig a Vörösmarty utca északi végén található gázvezeték rekonstrukcióját végzik.
Három autó ütközött össze Szombathely és Ják között
Egy balra kanyarodni szándékozó jármű vezetője erősen fékezett, emiatt a mögötte érkezőknek is bele kellett taposnia a fékbe. Először a sorban harmadik autónak koccant egy jármű, amibe ezután belehajtott egy másik - írja a 112press.
Gyerekeket kényszerített szexuális cselekményekre egy 43 éves férfi
"Intézetis" kisfiúkat csalt otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal és pénzzel honorálta szexuális igényeinek kielégítését a gyanú szerint a 43 éves férfi, akit a Pest vármegyei rendőrök fogtak el az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Szexet ajánlott egy apácának és egy kiskorúnak Budaörsön
Vádat emelt a Budaörsi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki tavaly májusban szexet ajánlott egy apácának, novemberben pedig egy kiskorút próbált rávenni közösülésre Budaörsön - tudatta a Pest Vármegyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.