km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Összefogás a szombathelyi kutyamenhelyért

Összefogás a szombathelyi kutyamenhelyért

Kutyáknak, macskáknak, nyusziknak, sérült madaraknak is átmeneti otthont nyújt a szombathelyi Kutyamenhely Alapítvány. A civil szervezet adományokból és az adó 1 %-ának felajánlásaiból tartja fenn az állatotthont, amelyet folyamatosan fejlesztenek is. A város nemrég elindította az állatvédelmi kerekasztal kezdeményezést, amely a felelős állattartást, a mentésben részt vevők összefogását, együttműködését erősíti.

 

A Kutyamenhely Alapítvány kölyökrészlegében most mindössze 5 kiskutya várja szerető gazdáját. Láthatóan jól vannak, pedig egyiküket például egy hordóból mentették ki. Egy másik kennelben pedig két hatalmas nyúl lakik, húsvéti nyusziként váltak valahol feleslegessé. A felnőtt kutyák között két újfundlandi a legújabb lakó, ők két hete kerültek ide Szilvásváradról, az alapítvány ugyanis csatlakozott az országos fajtamentéshez. A Szombathely és Nárai közötti telephelyet a civil szervezet több mint négy éve bővíti és csinosítja, hogy minél jobb helyet tudjon biztosítani a rossz körülmények közül kiemelt, leromlott állapotú állatoknak.


– Amikor megkaptuk ezt a területet, az volt a kifejezett kérése az önkormányzatnak, hogy az önkormányzati Kutyamenhely Alapítvány és az Állatvédők Vasi Egyesülete közösen hozza létre és üzemeltesse ezt a menhelyet. Az alapítvány ebben a hardver, az egyesület a szoftver. Adományokból építettük a kenneleket, bevezettettük az áramot, az ivóvizet, és szennyvízcsatorna híján nagy kiadást jelent a szennyvíztartály rendszeres szippantása. A költségeinkhez a legnagyobb segítség az adó 1 %-okból befolyt összeg – mondja Németh Tamás, a Kutyamenhely Alapítvány kuratóriumi elnöke.


Valószínűleg kevesen tudják, de Szombathely városa 1993-ban hozta létre a Kutyamenhely Alapítványt, hogy a gyepmesteri teleppel együttműködve a szervezet működtessen egy olyan átmeneti otthont, ahol a gazdátlan állatok örökbe adásukig biztonságban tölthetik napjaikat. Ez a cél ezen a telephelyen valósulhatott meg. Azóta Szombathely és a térség állatvédelmi tevékenységének egyik fontos szereplője a város alapítványa. A körülményeikről az önkormányzat két tanácsnoka személyesen tájékozódott.


– Azt tapasztaltuk, hogy maximálisan jó körülmények között vannak az állatok – mondta Bokányi Adrienn. – Mind a cicák, mind a kutyák, mind a nyulak fűtött kennelekben élnek, gyógyulhatnak, rengeteg játékuk is van, amelyek szórakoztatják az állatokat. Friss vízzel, étellel látják el őket, és sokat foglalkoznak is velük. A látogatásunknak alapvetően az volt a célja, hogy a körülményeket fel tudjuk mérni, illetve, hogy itt helyben is beszélgessünk a további együttműködési lehetőségekről.

 

– Meggyőződhettünk arról, hogy az alapítvány önkéntesei nagyon szép és rendezett telephelyet alakítottak ki, ahol tiszta kennelekben, gondozottan, és szép természeti környezetben élhetnek a rossz körülmények közül, sokszor életveszélyből mentett állatok – nyilatkozta Szuhai Viktor. 


Az egyik eddig nem használt részen sérült madarak számára alakítanak ki éppen röpdét. Egy nagyobb fejlesztés is tervben van. A várostól kaptak egy több mint fél hektáros erdős területet, ahol például a hatóság által lefoglalt haszonállatokat helyezhetik el, és a kutyamenhely állatainak szabad mozgása is megoldható. Mindehhez azonban adományokra van szükségük, az alapítványnak hatalmas segítség az 1 %-os felajánlás.


A gazdátlan állatok gondozása és örökbeadása mellett a felelős kutyatartásra is kiemelt figyelmet fordít Szombathely. Példaértékű közös gondolkodás eredményeként együttműködési megállapodást kötnek a város kezdeményezésére mindazon szervezetek, akik az állatvédelem területén dolgoznak. Harmadik alkalommal tartottak kerekasztal-megbeszélést a szereplők a járványhelyzet miatt, ezúttal csökkentett létszámban. A találkozón szó esett arról is, hogy a felelős állattartás érdekében szemléletformáló kampány is indul, egyelőre online formában.


A legutóbbi ebösszeírás adatai szerint 4009 kutyát tartanak a szombathelyiek. Ez számos kötelezettséggel jár az alapvető gondoskodáson kívül. Az elmúlt időszakban a közterület-felügyelők nagyobb figyelmet fordítottak a szabályok betartatására. Ha például valaki nem szedi össze a kutyapiszkot, vagy póráz nélkül sétáltatja kutyáját, kiszökik az állat, az szabálysértés, ami büntetést vonhat maga után – mondta a Szombathelyi Közterület-felügyelet irodavezetője, Ágoston Sándor.


Bokányi Adrienn tanácsnok szerint az állatvédő szervezetek és a közterület-felügyelet állategészségügyi és ebrendészeti szolgálata között létrejövő többoldalú együttműködési megállapodás alapjait már lefektették. Ennek eredményeként könnyebbé válik az állatvédelemmel kapcsolatos munka a városban.

 

Nemes Piroska

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.