km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Alkotótábor: a művészet a közös nyelv

Alkotótábor: a művészet a közös nyelv

Hatodik alkalommal szervez alkotótábort a Herényi Kulturális és Sportegyesület a HÁROFIT-tal és a Szombathelyi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal közösen a Herényiek Házában. Roma származású és magyar művészek dolgoznak együtt egy héten át, így erősítve az egymás közötti kapcsolatot.

 

Tarka szoknyás, pipázó asszony figyeli a porban bicikligumival játszó gyerekeket - életkép a komlói cigánytelepről. Itt töltötte gyerekkorát Kalányos Gyöngyi, aki 45 éve örökíti meg a romák mindennapjait és a cigány hagyomány jellegzetességeit. Számára a festészet az önkifejezés eszköze és emlékeinek képi formába öntése is egyben. Az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy szép gyerekkora volt annak ellenére, hogy szegényesen éltek.


11 alkotó vesz részt az idei táborban, romák és magyarok, többségük visszatérő. A művészet a közös nyelv, festenek, beszélgetnek, inspirálják és segítik egymást. A tábor célja, hogy minél többen megismerjék a roma művészeket, eltűnjenek a társadalmi különbségek és az előítéletek.


A művészek szabadon alkothatnak, de meghatározott tematika is van: vasi költők versei ihletik az itt születő képeket. Ferkovics József festőművész így fogalmazott: „Olyan dolgok is megjelennek a képen, amelyekkel más képzőművész nem foglalkozik, nyilván abból merítkezünk, ahonnan jöttünk. Roma ihletésű, irodalomból, történelemből vagy akár csak egy életképet, hogy láthassanak."


Az alkotótáborban készült művekből pénteken 17 órakor kiállítás nyílik a Herényiek Házában.

 

 

Fotó: Herényi Kulturális és Sportegyesület
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.