km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Aláírásgyűjtést indít Horváth Gábor

Aláírásgyűjtést indít Horváth Gábor

Van értelmes és értelmetlen helyi petíció – véli Horváth Gábor, a Szombathelyi Televízió közéleti műsorának legutóbbi vendége. Járványszabályokról, a lobbierőről, a saját körzeti és városi fejlesztésekről szólt a Fogadóóra Kámon – Herény – Minerva-lakótelep önkormányzati képviselőjével.

 

Az Európában és Magyarországon is szigorodó Covid-korlátozásokkal indult az adás: „Vízkeresztkor vettem fel a harmadik oltást; kettő oroszra egy kínait. Maradok a keleti oldalon. Láthatjuk, hogy az Unióban rossz irányba, a felnőtt lakosság kötelező oltakozásának irányába viszik ezt a kérdést – Európa a demokrácia bölcsője, ezért ezt rendkívül rossz üzenetnek tartom. Buzdítok mindenkit, hogy vegye fel az oltást, de akkor is úgy gondolom, hogy nem szabadna különbséget tenni oltott és oltatlan között.”

 

Ezután az 1-es sorszámú, Kámon-herényi körzetre terelődött a szó, melynek Horváth Gábor az első ciklusos önkormányzati képviselője. A politikus méltatta, hogy a tavalyi kerékpárosbarát fejlesztések részeként, 134 millióból elkészült az új kerékpárút és gyalogosjárda a „Vadász-körforgalomig”, illetve, hogy a januártól megújult közösségi közlekedés egyik innovációjaként a Minerva-lakóparkból indul a 30Y járat, és két friss buszmegállót is kapott a környék.

 

Jól vizsgázott eddig a Blaguss Horváth Gábor szerint? „Vegyesek a visszajelzések, azért ez nem volt egy zökkenőmentes kezdés. Nagyon hiányzik az 5-ös járat, a cég közösségi oldalán pedig nem egy kommentet lehet olvasni arról, mekkora késések vannak. Voltak kezdeti nehézségek, például nálunk, a Pipacs utcában nem volt kiírva a busz elejére, melyik irányba tart – oladi buszforduló, vagy Minerva-lakópark – közben ugyanazt a megállót használta a kétirányú járat” – mesélte a műsorban.

 

Pro és kontra: a képviselő bizakodó az ügyvezetőváltást megélt Szompark, összességében a parkfenntartás idei éve kapcsán, hozzátéve, kardinális pont lesz a tavasz vége, hiszen az első nagy városi fűnyírási dömping alatt „dől el minden” szerinte. Ezzel szemben Horváth Gábor korántsem tud örülni a kommunális (városüzemeltetési – a szerk.) iroda kapcsán: „Az iroda költségvetése évente 300 millió forint, ebből járdafelújítási munkálatokra 50 milliót költ évente a város. Enyhén szólva sem nevezném ezt prioritásnak, miközben a Falco KC-ra évente 385 milliót költünk” – hozta fel a példát a politikus, majd hozzátette: „ha szűkösebb a büdzsé, akkor nem költök többet. Itt kezdődik a történet, miközben megy a mantra a kormányzati elvonásokról”.

 

A stúdióbeszélgetéskor friss hír volt, Horváth Gábor szerint kiváló ellenpélda, hogy az állam 488 millió forinttal egészíti ki az önkormányzat működési támogatását, segítve a kötelező béremelések, a dráguló energiaárak miatti plusz költségek megfinanszírozását. Kiemelendő, a kormány most egységes feltételek alapján ítélte meg a támogatást a megyei jogú városoknak, igaz, mivel 571 millióval nőttek Szombathely kapcsolódó kiadásai, így is 83 millió forintos mínuszt könyvelhet el az önkormányzat – erről Nemény Andrásék tájékoztattak nemrég.

 

Úgy tűnik, a kampány előrehaladtával már kihagyhatatlan téma a kormánypárti és a városvezető politikusok vélt vagy valós lobbiereje. Vitathatatlan, tavaly 1,2 milliárdos, célzott kormányzati támogatást kapott a városunk (a megyei jogú városok közül az egyik legkisebbet – a szerk.), februárban viszont aláírásgyűjtést indított az Éljen Szombathely! 3,4 milliárd forint állami plusztámogatásért.  

 

Aláírja a petíciót Horváth Gábor? – tették fel a kérdést a januári interjúban. „Jó kérdés, sokat gondolkoztam rajta. Úgy gondolom, nem emiatt kellene aláírást gyűjtenie a városvezetésnek, hanem leveleket kellene írnia, tárgyalnia, követnie Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester példáját, ha támogatásszerzésről van szó, mert ez előbbre vezető, mint az állandó hiszti arról, hogy nincsen pénzt” – válaszolta a képviselő, aki sokkal fontosabbnak látja, hogy a város több, egyébként is leterhelt pontján ne épüljenek újabb és újabb társasházi lakások. Példaként került elő a Homok utcai lakásfejlesztési terv, a volt városi strand eddig parlagon heverő területének értékesítése az ingatlancsomagban és a Bertalanffy Miklós utca, ahol a körzetfelelős maga fog helyi petíciót indítani a lakásépítési láz csillapítása érdekében. Horváth Gábor szerint nagy hiba volt, hogy a kórházzal szembeni terület értékesítésekor elmaradt a társadalmi egyeztetés, sőt, a kórház, illetve a mentőállomás véleményét sem kérték ki, pedig az építkezések hatalmas káoszt fognak okozni az egyébként is leterhelt forgalmú környéken a politikus szerint. 

 

Nézze vissza a Horváth Gáborral, illetve Putz Attilával készült Fogadóóra teljes adását! 

 


 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.