km/óra
  2024.05.30., csütörtök  •  Janka, Zsanett napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Aláírásgyűjtést indít Horváth Gábor

Aláírásgyűjtést indít Horváth Gábor

Van értelmes és értelmetlen helyi petíció – véli Horváth Gábor, a Szombathelyi Televízió közéleti műsorának legutóbbi vendége. Járványszabályokról, a lobbierőről, a saját körzeti és városi fejlesztésekről szólt a Fogadóóra Kámon – Herény – Minerva-lakótelep önkormányzati képviselőjével.

 

Az Európában és Magyarországon is szigorodó Covid-korlátozásokkal indult az adás: „Vízkeresztkor vettem fel a harmadik oltást; kettő oroszra egy kínait. Maradok a keleti oldalon. Láthatjuk, hogy az Unióban rossz irányba, a felnőtt lakosság kötelező oltakozásának irányába viszik ezt a kérdést – Európa a demokrácia bölcsője, ezért ezt rendkívül rossz üzenetnek tartom. Buzdítok mindenkit, hogy vegye fel az oltást, de akkor is úgy gondolom, hogy nem szabadna különbséget tenni oltott és oltatlan között.”

 

Ezután az 1-es sorszámú, Kámon-herényi körzetre terelődött a szó, melynek Horváth Gábor az első ciklusos önkormányzati képviselője. A politikus méltatta, hogy a tavalyi kerékpárosbarát fejlesztések részeként, 134 millióból elkészült az új kerékpárút és gyalogosjárda a „Vadász-körforgalomig”, illetve, hogy a januártól megújult közösségi közlekedés egyik innovációjaként a Minerva-lakóparkból indul a 30Y járat, és két friss buszmegállót is kapott a környék.

 

Jól vizsgázott eddig a Blaguss Horváth Gábor szerint? „Vegyesek a visszajelzések, azért ez nem volt egy zökkenőmentes kezdés. Nagyon hiányzik az 5-ös járat, a cég közösségi oldalán pedig nem egy kommentet lehet olvasni arról, mekkora késések vannak. Voltak kezdeti nehézségek, például nálunk, a Pipacs utcában nem volt kiírva a busz elejére, melyik irányba tart – oladi buszforduló, vagy Minerva-lakópark – közben ugyanazt a megállót használta a kétirányú járat” – mesélte a műsorban.

 

Pro és kontra: a képviselő bizakodó az ügyvezetőváltást megélt Szompark, összességében a parkfenntartás idei éve kapcsán, hozzátéve, kardinális pont lesz a tavasz vége, hiszen az első nagy városi fűnyírási dömping alatt „dől el minden” szerinte. Ezzel szemben Horváth Gábor korántsem tud örülni a kommunális (városüzemeltetési – a szerk.) iroda kapcsán: „Az iroda költségvetése évente 300 millió forint, ebből járdafelújítási munkálatokra 50 milliót költ évente a város. Enyhén szólva sem nevezném ezt prioritásnak, miközben a Falco KC-ra évente 385 milliót költünk” – hozta fel a példát a politikus, majd hozzátette: „ha szűkösebb a büdzsé, akkor nem költök többet. Itt kezdődik a történet, miközben megy a mantra a kormányzati elvonásokról”.

 

A stúdióbeszélgetéskor friss hír volt, Horváth Gábor szerint kiváló ellenpélda, hogy az állam 488 millió forinttal egészíti ki az önkormányzat működési támogatását, segítve a kötelező béremelések, a dráguló energiaárak miatti plusz költségek megfinanszírozását. Kiemelendő, a kormány most egységes feltételek alapján ítélte meg a támogatást a megyei jogú városoknak, igaz, mivel 571 millióval nőttek Szombathely kapcsolódó kiadásai, így is 83 millió forintos mínuszt könyvelhet el az önkormányzat – erről Nemény Andrásék tájékoztattak nemrég.

 

Úgy tűnik, a kampány előrehaladtával már kihagyhatatlan téma a kormánypárti és a városvezető politikusok vélt vagy valós lobbiereje. Vitathatatlan, tavaly 1,2 milliárdos, célzott kormányzati támogatást kapott a városunk (a megyei jogú városok közül az egyik legkisebbet – a szerk.), februárban viszont aláírásgyűjtést indított az Éljen Szombathely! 3,4 milliárd forint állami plusztámogatásért.  

 

Aláírja a petíciót Horváth Gábor? – tették fel a kérdést a januári interjúban. „Jó kérdés, sokat gondolkoztam rajta. Úgy gondolom, nem emiatt kellene aláírást gyűjtenie a városvezetésnek, hanem leveleket kellene írnia, tárgyalnia, követnie Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester példáját, ha támogatásszerzésről van szó, mert ez előbbre vezető, mint az állandó hiszti arról, hogy nincsen pénzt” – válaszolta a képviselő, aki sokkal fontosabbnak látja, hogy a város több, egyébként is leterhelt pontján ne épüljenek újabb és újabb társasházi lakások. Példaként került elő a Homok utcai lakásfejlesztési terv, a volt városi strand eddig parlagon heverő területének értékesítése az ingatlancsomagban és a Bertalanffy Miklós utca, ahol a körzetfelelős maga fog helyi petíciót indítani a lakásépítési láz csillapítása érdekében. Horváth Gábor szerint nagy hiba volt, hogy a kórházzal szembeni terület értékesítésekor elmaradt a társadalmi egyeztetés, sőt, a kórház, illetve a mentőállomás véleményét sem kérték ki, pedig az építkezések hatalmas káoszt fognak okozni az egyébként is leterhelt forgalmú környéken a politikus szerint. 

 

Nézze vissza a Horváth Gáborral, illetve Putz Attilával készült Fogadóóra teljes adását! 

 


 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
Programajánló – Szombathely: Food & Music Weekend, gyereknap és magyar hősök napja
A május 25-26-ai hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.