km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Aki kussol, az bűnrészes

Aki kussol, az bűnrészes

Nem egyszerű „képlet”, feladat e golyóbison „lébecolni”. Egyáltalán: ki, mikor, hová születik, kikkel kerül kapcsolatba? Építjük-e egymást, vagy romboljuk? A Kuss! című abszurd játék tizenéves szereplői erre is keres(tet)ik a választ.

A Weöres Sándor Színház JátsszMa Diákstúdiójának vizsgaelőadása Dennis Kelly (1950; Emmy és Tony-díjas brit író, producer) DNA című drámáján alapszik. A szerző 2008-ban felkérésre írta a darabot, az angol Nemzeti Színház Kapcsolatrendszerének (DNS-nek hívott) részeként, kifejezetten fiatal előadók számára. A szombathelyi verziót Németh Gyöngyi színházpedagógus, a WSSZ Színház-pedagógiai Műhelyének és Diákstúdiójának a vezetője rendezte. Idézet a műhely hitvallásából: „A színházi élményt még igazibbá, még bensőségesebbé szeretnénk tenni. Interakciókra épülő foglalkozásainkkal segíteni kívánjuk a világ alaposabb megismerését, bátorítani a kritikus gondolkodásmódot, megadni az önfeledt magunkra találás élményét.”

A Kuss! című, mondhatni tandrámába nemcsak életet lehelt a WSSZ „csikócsapata”, de meg is borzongat, föl is kavar rendesen. Dióhéjban: maroknyi tinédzser bulizás utáni bóklászáskor (telítve alkohollal, s tán droggal) az amúgy is agyonszekírozott, érzékeny társukra, a leggyöngébb „láncszemre” még inkább rászállnak. Heccelik a végletekig. A gonosz bandaszellem lebénítja agyukat, eltünteti szívüket, kisatírozza belőlük a lelket. Nincs kegyelem. Halálba hajszolják. Utóbb „természetesen” senki nem vállalja a felelősséget. Egyikük barátja, aki maga a sátán (vannak ilyenek az élet színpadán is, ugyebár?!), kieszel kollektív kibúvókat. A bűnt másra kenik. Az ártatlan illető gyanúsítottból vádlott lesz, rács mögé kerül. De kit érdekel ez a brancsból? Megúsztuk, és kész! Mossuk kezeinket. Nem várt fordulat: a halottnak hitt diáktárs (akitől „mély részvéttel” vettek búcsút) él. A csapat egyik tagja bukkan rá: immár megtébolyodott, erdei remete. Akkor most mi van? Az ördögi csoport-gépezet megint csak nem kegyelmez. Sorsára hagyják. Sínylődik az ártatlanul elítélt is. Helyettük.

A JátsszMa Diákstúdió összeforrt együttes. S valamennyi szereplő személyiség. Az átlényegülés, egyszerűen, rabul ejtő. Bedőcs Fruzsina, Binó Luca, Golub Emese, Nagy Gergely, Orosz Márton, Pomeisl-Csontos Katica, Sabáli Soma, Stifter Anett, Szabó Blanka Judit és Varga Tamás közös jellemzője: egyetlen hamis gesztusuk sincs.

Nekünk, nézőknek „föladták a leckét”. Bennünket befolyásolhatnak, zaklathatnak, manipulálhatnak-e? Képesek vagyunk-e védekezni? Továbbá: bevalljuk-e, jóvátesszük-e a bűneinket? Mit tehetünk azért, hogy minden körülmények között érzőek, nyitottak, toleránsak, empatikusak, befogadóak, szolidárisak legyünk, maradjunk? És ne kussoljunk! Megteszünk-e minden tőlünk telhetőt azért, hogy végre-valahára száműzzük a gonoszt?!           

Szenkovics Péter
(Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ)

  

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.