km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Aki kussol, az bűnrészes

Aki kussol, az bűnrészes

Nem egyszerű „képlet”, feladat e golyóbison „lébecolni”. Egyáltalán: ki, mikor, hová születik, kikkel kerül kapcsolatba? Építjük-e egymást, vagy romboljuk? A Kuss! című abszurd játék tizenéves szereplői erre is keres(tet)ik a választ.

A Weöres Sándor Színház JátsszMa Diákstúdiójának vizsgaelőadása Dennis Kelly (1950; Emmy és Tony-díjas brit író, producer) DNA című drámáján alapszik. A szerző 2008-ban felkérésre írta a darabot, az angol Nemzeti Színház Kapcsolatrendszerének (DNS-nek hívott) részeként, kifejezetten fiatal előadók számára. A szombathelyi verziót Németh Gyöngyi színházpedagógus, a WSSZ Színház-pedagógiai Műhelyének és Diákstúdiójának a vezetője rendezte. Idézet a műhely hitvallásából: „A színházi élményt még igazibbá, még bensőségesebbé szeretnénk tenni. Interakciókra épülő foglalkozásainkkal segíteni kívánjuk a világ alaposabb megismerését, bátorítani a kritikus gondolkodásmódot, megadni az önfeledt magunkra találás élményét.”

A Kuss! című, mondhatni tandrámába nemcsak életet lehelt a WSSZ „csikócsapata”, de meg is borzongat, föl is kavar rendesen. Dióhéjban: maroknyi tinédzser bulizás utáni bóklászáskor (telítve alkohollal, s tán droggal) az amúgy is agyonszekírozott, érzékeny társukra, a leggyöngébb „láncszemre” még inkább rászállnak. Heccelik a végletekig. A gonosz bandaszellem lebénítja agyukat, eltünteti szívüket, kisatírozza belőlük a lelket. Nincs kegyelem. Halálba hajszolják. Utóbb „természetesen” senki nem vállalja a felelősséget. Egyikük barátja, aki maga a sátán (vannak ilyenek az élet színpadán is, ugyebár?!), kieszel kollektív kibúvókat. A bűnt másra kenik. Az ártatlan illető gyanúsítottból vádlott lesz, rács mögé kerül. De kit érdekel ez a brancsból? Megúsztuk, és kész! Mossuk kezeinket. Nem várt fordulat: a halottnak hitt diáktárs (akitől „mély részvéttel” vettek búcsút) él. A csapat egyik tagja bukkan rá: immár megtébolyodott, erdei remete. Akkor most mi van? Az ördögi csoport-gépezet megint csak nem kegyelmez. Sorsára hagyják. Sínylődik az ártatlanul elítélt is. Helyettük.

A JátsszMa Diákstúdió összeforrt együttes. S valamennyi szereplő személyiség. Az átlényegülés, egyszerűen, rabul ejtő. Bedőcs Fruzsina, Binó Luca, Golub Emese, Nagy Gergely, Orosz Márton, Pomeisl-Csontos Katica, Sabáli Soma, Stifter Anett, Szabó Blanka Judit és Varga Tamás közös jellemzője: egyetlen hamis gesztusuk sincs.

Nekünk, nézőknek „föladták a leckét”. Bennünket befolyásolhatnak, zaklathatnak, manipulálhatnak-e? Képesek vagyunk-e védekezni? Továbbá: bevalljuk-e, jóvátesszük-e a bűneinket? Mit tehetünk azért, hogy minden körülmények között érzőek, nyitottak, toleránsak, empatikusak, befogadóak, szolidárisak legyünk, maradjunk? És ne kussoljunk! Megteszünk-e minden tőlünk telhetőt azért, hogy végre-valahára száműzzük a gonoszt?!           

Szenkovics Péter
(Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ)

  

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban